18 Август 2022четвъртък13:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°. Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°.

Актуално

Поклон, учителю народни!

/ брой: 212

автор:Петра Ташева

visibility 3812

Поклон, безшумни жрецо
на свяст и на светлик,
за вечното, борецо,
на бъднини, творецо
безимен и велик!
   Иван Вазов, "Народният учител"


За теб, учителю, будителю български, са нашите благодарствени думи! Нашата почит към тебе е за твоя труд, за светлината, с която озаряваш умовете, за топлината,  която внасяш в душите! Ти заслужаваш поздрави, усмивки и цветя! Поклон на тебе, учителю!
Трижди проклети да са тези, които не те признават, които те хулят и нараняват! Без теб, учителю, никое общество не може да съществува и да върви напред! Кой би придобил знания и мъдрост без тебе, учителю? Ти с родителска обич и внимание поемаш децата ни, за да ги въведеш в знанието, да ги обучиш в науките, да ги научиш на вежливост и справедливост.
Днес учителят е подценяван, отричан, хулен. Неговият труд не се признава и не се оценява подобаващо. Всичките "реформи", които от години унищожават училището ни, се стоварват върху него. Всичките капризи на днешните родители трябва да търпи. Посяга се на достойнството му, застрашено е физическото, психическото и духовното му оцеляване.
Защо стана тъй, че първата, най-необходимата, най-почитаната професия - УЧИТЕЛСКАТА, остана без престиж? Защо бягат от учителството младите, защо само по крайна необходимост поемат тази стара и благородна професия? Защо държавата сега е решила да предприеме крайни мерки - със "съкратен курс на обучение" да подготвя хора от други професии за учители в класните стаи, останали без педагози.
Учителят е в основата на всяко обучение. Без него няма  лекари, няма икономисти, няма адвокати, няма програмисти, няма никакви специалисти. Нашите управници от годините на прехода носят голямата вина учителят да е поставен на ниско стъпало, да е пренебрегван и неоценяван! Днешният недостиг на учители тепърва ще се отразява зле на нашата промишленост, на цялата ни икономика, на цялото ни общество. Това ще се отрази пагубно в бъдеще на страната и на нацията ни, ако изобщо остане такава след масовото бягство на млади българи през Терминал 2.
Да бъдеш учител е призвание! Това е най-древната, неумиращата, вечната професия! Учителството е МИСИЯ, която трябва да бъде издигната подобаващо високо в обществената йерархия! Речено е: "Почитай и уважавай учителя като родителя!"
 Вярно е, днес имаме и учители, които са далеч от идеала ни за тази професия, които не са качествени професионалисти, които нямат душа за децата и са недостойни да бъдат в лоното на великата педагогическа гилдия. Но вината за това носи цялото общество и най-вече управниците на държавата. През целия злополучен 30-годишен преход нашите правителства отричаха възпитанието на младото поколение (то, видите ли, било "комунистическа отживелица"), правеха неуспешни промени в образованието, пропускаха сериозната подготовка на учителските кадри, изоставяха тяхната специализация и квалификация, избутваха все на заден план финансирането и заплащането на учители и възпитатели. Сериозно ли е днес да се говори как "след три години учителските заплати ще се удвоят"? В резултат на държавното пренебрегване и бездействие сега берем горчиви плодове: лошо образована, невъзпитана, агресивна младеж, която дори не иска да се труди, създава проблеми на родители и общественост! Изключенията само потвърждават правилото.
   Управници наши, ако искате държавата да върви по правилните пътища, ако искате да съществува и да се развива добре обществото ни, ако искате да ни има като българи, започнете от УЧИТЕЛЯ! Поставете го на първото място, което той е имал през годините и достойно е заслужил! 
      
 

Инфлацията удари четвъртвековен рекорд

автор:Дума

visibility 397

/ брой: 159

Ремонтът на тунелите по "Хемус" се бави

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 159

Газът може да поскъпне с 6% през септември

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 159

Увеличават се парите в обращение

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 159

Потисната радост

автор:Юри Михалков

visibility 398

/ брой: 159

Повече хора с по-високи помощи за отопление

автор:Аида Паникян

visibility 460

/ брой: 159

Къде са уловките на мобилните оператори

автор:Дума

visibility 488

/ брой: 159

Как писмо не стигна до получател заради 5 стотинки

автор:Петра Ташева

visibility 315

/ брой: 159

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ