21 Юни 2024петък03:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Политическа пеперуда

Кой твърди, че Иван Костов си няма министър в кабинета на ГЕРБ?

/ брой: 20

автор:Васил Попов

visibility 3605

Въпреки че допусна поне три много сериозни гафа, за които заслужаваше да бъде уволнен, военният пенсионер и настоящ министър на отбраната Аню Ангелов получи поредната порция подкрепа от шефа си Бойко Борисов. "Не само че няма да го уволнявам. Той е най-добрият военен министър от 20 г. насам", категорично отсече пред медиите премиерът. "Той е най-добрият. Това е министърът с най-дясно мислене в кабинета", уведоми наскоро зрителите на една национална телевизия и вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. Тази категоричност, демонстрирана от шефовете в кабинета на ГЕРБ, суперлативите и "разтвореният чадър" над о.з. генерала ни принуждават да си зададем логичния въпрос: "Кой всъщност е генерал-министърът Аню Ангелов?"
Как иначе ще си обясним, че делегатът на ХIV конгрес на БКП, тогава полковник от Сухопътните войски на БНА, сега е не само най-десният обикновен гражданин, а най-десният министър от правителството на ГЕРБ?
Интересно е как така пенсионираният генерал, вместо да си пие кафето в някое пенсионерско кафене и да се радва на максималната за България пенсия, седна в министерското кресло на отбраната и значително повиши средната възраст на правителството?
Вероятно успехът му се дължи на непрекъснатата и честа смяна на политически покровители и фактори в бедната ни държавица. Придобил комплекса на "втория човек" (такъв той е в Сухопътните войски и за кратко в Генералния щаб), решава на всяка цена да се докаже като водещ фактор в Министерството на отбраната.
Движейки се винаги плътно до силните на деня и непрекъснато натрапвайки се като "военен експерт", комунистът Аню изведнъж плесва с ръце и прегръща синята идея. През май 1993 г. се включва в подписка срещу началника на ГЩ на БА, подкрепяйки тогавашния командващ Сухопътните войски ген. Люцканов, който открито демонстрира политическата си подкрепа за СДС - нещо недопустимо за деполитизиран кадрови офицер от БА.
Още тогава "сините" забелязват Аню и през 1997 г. му връщат жеста чрез изпращането му в Лондон, нещо нелогично за високия пост на един бивш зам.-началник на ГЩ на БА. След изтичането на лондонския мандат му подаряват началническото място във Военната академия "Г.С. Раковски". Тогавашният му покровител и наставник в МО - зам.-министър Велизар Шаламанов (при министрите Георги Ананиев и Бойко Ноев), си остава такъв и до ден-днешен, макар и много скрито, почти нелегално. Сега Шаламанов заема международна длъжност в Брюксел, но мнозина експерти от МО твърдят, че министерството с усилени темпове се "шаламанизира". Хайде сега познайте кой е "сивият кардинал" на министър Ангелов.
Неслучайно Иван Костов не спира да хвали Аню Ангелов с повод или без повод. Последният недвусмислено му дава рамо и за закупуването на американски изтребители F-16 втора ръка.
По едно време, през 2002 г., при "жълтите", Аню пак се пребоядиса и успя да стане директор на дирекция "Планиране на отбраната" в МО. Като резултат - закрити поделения на Сухопътните войски, авиобази и цели гарнизони. Тогава той оглави екип и разработи проект за въвеждане на интегрирано министерство на отбраната. В този проект тогавашният началник на ГЩ на БА ген. Никола Колев откри много грешки, противоречия и двусмислици и... естествено го отхвърли. Свинаров пък изхвърли "разработчика" Аню от министерството, за да спре да вреди с безумните си действия и идеи.
Този отвсякъде калпав проект, Аню успя да го наложи едва сега, след седем години, триумфално влизайки в МО, първоначално като зам.-министър.
След това "второ уволнение" от системата на МО и ГЩ на БА, Аню се развихря като "квалифициран военен експерт" в различни области, свързани по някакъв начин с отбраната на страната.
Да не забравяме също, че през 2005 г. Аню се яви на парламентарни избори в 25-и многомандатен избирателен район в София-град като водач на листата на измислената партия "Коалиция на розата" (гравитираща към СДС) с председател Александър Томов, основателно обвинен по-късно за източването на ЦСКА и металургичния комбинат "Кремиковци". След като не успя да влезе в политиката през официалния вход, наречен "избори", Аню продължава да се изявява като "супер експерт" в областта на военното строителство. Вече се доказа нецелесъобразността на предлагания през 2006 г. от него и близките нему приятели Велизар Шаламанов и Тодор Тагарев "трети стълб на сигурността", изразяващ се в създаването на "Министерство на гражданската сигурност", успяло отчасти да се реализира като Министерство на държавната политика при бедствия и аварии (по-късно Министерство на извънредните ситуации - МИС), доминирано от ДПС.
След вземането на властта Борисов премахна тази излишна структура, като по този начин подчерта, че стълбовете на сигурността са само два - МО и МВР. Това, както виждаме, не попречи на Аню да излети с ракетата-носител ГЕРБ.
През 2008 г. Ангелов участва в разработка относно структурата на въоръжените сили, поръчана от министър Веселин Близнаков. Тя така и не видя бял свят. След това разкритикува непрозрачното закупуване на бронирани машини за Българската армия от американската компания "Текстрон". Да, ама не го направи по времето на министър Близнаков, който организира международния конкурс, а при приемника му Николай Цонев.
На експертната общност са известни и напъните на Аню да се прави на експерт по въпросите на резерва на БА. Дори беше нает за експерт от... (забележете) АЗКОН и написа Законопроект за резерва на въоръжените сили. Поради липса на истинска експертна дискусия (не е поканен нито един независим експерт по въпросите на мобилизацията и резерва), проектът някак си бе одобрен от комисията по отбрана в 40-ото Народно събрание, доминирана от Тройната коалиция. Същият бе внесен в деловодството на НС и чакаше внасяне за обсъждане и разглеждане в пленарната зала от името на Ангел Найденов (БСП), Станимир Илчев (НДСВ) и Янко Янков (ДПС) буквално дни преди парламентарните избори през юли 2009 г. Така стана ясно, че Аню е работил паралелно и за Тройната коалиция, и за ГЕРБ. По същото време той вече се е присламчил към Бойко и се е упражнявал в писането на текстовете за отбраната в предизборната програма на ГЕРБ.
 В първото си интервю като министър на отбраната, дадено за сутрешния блок на БНТ, генералът от резерва Аню Ангелов излъга няколко пъти и премълча доста неща. Това той направи в национален ефир не само пред избирателите на ГЕРБ, а и пред останалите български граждани. Излъга, че е работил само за СДС, БСП и НДСВ. "За ДПС не съм работил за мое съжаление", излъга генерал-министърът. Излъга, защото изготвеният от него проект на Закон за резерва бе вкаран в парламента от тройната коалиция с участието на ДПС. Запознати от предишния парламент твърдят, че за творението си той е получил сумата от 10 хиляди лева след сериозен пазарлък, способни на който са само циганите "ножари" на Женския пазар. Това не му попречи на 5 август 2009 г. да заяви публично, че "Ще има промени и във внесения вече в Народното събрание Закон за резерва (удобно премълчавайки своята водеща роля в този проект). Това вече, да се чуди човек как да го нарече, раздвоение на личността или къса памет.
Що се отнася до военната компетентност на генерал-министъра, във войските се притесняват от явното раздвоение на личността му. Притеснително е да изучаваш на стари години западните военни схеми, които нямат нищо общо с ученото цял живот в НР България и СССР. На следващите избори бат' Бойко да не се чуди защо армията не го подкрепя, а да пита военния си министър.
Смята ли премиерът, че Аню и предшественикът му постъпиха честно, след като махнаха безпринципно бившия шеф на Военната полиция бригаден генерал Иван Мечков, един достоен български офицер? Защо Аню не постави резолюция "да" върху искането на Мечков само да прочете пред журналистите решението на съда, с което го оправдават напълно за несъстоятелните обвинения срещу него? Знае ли Аню, че о.р. генерал Мечков сега съди военната прокуратура и не възнамерява ли поне да му се извини, след като съсипа кариерата и съдбата му?
На "военния гений" Ангелов дължим и влошени външнополитически отношения със Сирия, и влизането на страната ни в черния списък на "Ал Кайда", след като каза, че се обмисля изпращането на боен батальон в Афганистан. Фактът, че Аню не разбира абсолютно нищо от външна политика не му попречи да се изяви като експерт по международни отношения и в свое изказване пред националните медии приравни Сирия с Иран по отношение на заплахите, произтичащи от тях за световната и за националната сигурност на България в частност, което си беше огромен гаф, който Бойко и сие ще трябва да замазват дълго. Дано успеят все пак.
Защо на 27 юли 2009 г. в касата на ТЕРЕМ имаше 50 милиона лева, а сега няма пари и за заплати на работниците? Да не би защото Аню назначи в ръководството на ТЕРЕМ своя дългогодишен приятел и съмишленик Тодор Тагарев от "Джордж Маршал център - България"?
За една от последните сериозни издънки на Ангелов, а именно новата "Бяла книга за отбраната", може да се пише много, но ние искаме само ясно да заявим, че с този концептуален документ Българската армия ще бъде доунищожена и докарана до състояние, в което да не може да изпълнява нормално функциите, заложени й в Конституцията. За съжаление приемането на този документ отново бе направено без сериозна обществена дискусия и стана тихомълком в парламента, а това е важен документ, който ще влезе в историята със своите безсмислия, противоречия и откровен пацифизъм, стигащ до библейски крайности.
И най-накрая - какъв е този офицер и министър, който в автобиографията си се хвали, че цели два пъти е бил награждаван с... бинокъл? Явно хората са повторили съвсем преднамерено тази награда, за да се научи човекът да гледа напред към бъдещето на армията, а не само да поглежда към портфейла в джоба си... Но, така е... или си достатъчно интелигентен, или обратното. Според нас - обратното!
 

Жълт код за опасно горещо време в петък

автор:Дума

visibility 10

Фалстарт на новото Народно събрание

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 115

Опитали да източат 100 000 лева от община Дупница

автор:Дума

visibility 371

/ брой: 115

САЩ предлагат заем от 8 млрд. долара за 7 блок

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 115

До 4 месеца ясни кандидатите за газ в блок "Хан Тервел"

автор:Дума

visibility 400

/ брой: 115

Хазартът е разплатил 6 млрд. лв. печалби през 2023 г.

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 115

Москва и Пхенян обявиха общ враг - Вашингтон

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 115

И в Швеция ще има американски войски

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 115

САЩ продават оръжия на Тайван за $360 млн.

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 115

Левите във Франция - втори в проучванията

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 115

Холивудски парламент

автор:Александър Симов

visibility 382

/ брой: 115

Има опасност от гръцки сценарий за България

visibility 430

/ брой: 115

Проблемът с новите лични карти

visibility 354

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ