18 Август 2022четвъртък14:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°. Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°.

Последната молитва на поета Карол Николов и амин със сбогом

/ брой: 5

автор:Велин Георгиев

visibility 2097

Съдбата винаги е била немилостива, дори жестока към поетите. Преди броени дни се видяхме в дома им след тежка операция - ампутиран крак. Беше обаче с висок дух. С жена му Анна отбелязваха своята златна сватба. И идеята ни бе да я превърнем и в литературна сватба във Файтона. Карол и Анна ми подариха екземпляр от новата книга "Златна сватба" - с обич за вековечен спомен, току-що излязла на бял свят. И аз вече се готвех за внушително празненство в литературния салон "Старинният файтон", където неведнъж е гостувал поетът Карол Николов. Още се помни вълнуващият му юбилей с неговото петокнижие, а аз му готвех приятелска изненада, когато най-неочаквано неговата Муза ми съобщи вестта: Карол почина... Онемях, не исках да повярвам. Затова продължих да общувам с новата, последна стихосбирка "Златна сватба", в която освен цикличната поема "Обречени един за друг", има и "Молитва за една любов"... Любовта на поета ме възхищаваше. Той цял живот бе една пееща птица за своята голяма любов. Трепереше над нея, защото беше наясно колко лошо място е светът за чистите пориви на влюбените души. Мото на живота на тази любов през целия живот е бил и остана до последния му ден ето това, което е в "Златна сватба":

 

Само тези, които обичат,

 са добри и човечни.

 Само тези, които обичат,

 са вечни.

 Бързам да стигна до молитвата на поета. Ето я:

 Не ми я вземай, Господи! Тя беше всичко

 в огризгания ми от хищници живот,

 душа и отчаяние - едничкото,

 което имах в пътя си без брод.

 

 Нататък в молитвата поетът говори за нейната саможертва при приемане на тежкия жребий. И влязла в ролята на съпруга и майка, тя е по-предана дори от него и крепи семейството. Той носи тежък кръст като наследство от предишни времена. И в следващата изповед става ясно: С каква неутешима болка тя се бореше, за да покаже с обич на света... Ето тези драматични изповеди щяха да звучат във Файтона на златната сватба на Поета и неговата Муза, но съдбата се намеси и замени празничното настроение с прощални думи. Затова поне погледни, читателю, чудесната корица на последната му книга и прочети накрая неговия "Залез". Амин. Какъв човеколюбив благородник беше Карол.

 

Залез

 

 Ела до мен, седни и нека залезът

 да ни изпълни с нежна доброта -

 от любовта ни някога запалена,

 от стария пожар на младостта.

 

 Далече някъде денят потъва

 и изтънява светлината като дим,

 и гребенът на планината се огъва,

 и става синкаво необясним.

 

 И от отблясъка вечерен озарени,

 ний се преливаме във залезния час,

 и той, завършил своето движение,

 със нещо се прощава като нас.

 

 И от предчувствие, възхождащо след залеза,

 пред входа предстоящ на вечерта,

 и пред безбрежието на всемира ален,

 ще те прегърна както в младостта...

Инфлацията в еврозоната достигна рекордните 8,9% през юли

автор:Дума

visibility 37

Инфлацията удари четвъртвековен рекорд

автор:Дума

visibility 400

/ брой: 159

Ремонтът на тунелите по "Хемус" се бави

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 159

Газът може да поскъпне с 6% през септември

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 159

Потисната радост

автор:Юри Михалков

visibility 404

/ брой: 159

Повече хора с по-високи помощи за отопление

автор:Аида Паникян

visibility 464

/ брой: 159

Къде са уловките на мобилните оператори

автор:Дума

visibility 492

/ брой: 159

Как писмо не стигна до получател заради 5 стотинки

автор:Петра Ташева

visibility 319

/ брой: 159

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ