20 Април 2024събота23:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Експерти на "Алианц":

Повечето български домове са без застраховка на имущество

Застраховането на дома е по-достъпно отвсякога

/ брой: 144

автор:Мара Трифонова

visibility 263

Има разходи от семейния бюджет, които можем да отложим и дори да пренебрегнем, но когато притежаваме собствено жилище, застраховката му не е сред от тях. Въпросът e по-скоро не дали, а срещу какви рискове да се застраховаме. За разлика от "Гражданската отговорност" за автомобила застраховането на дома в България не е задължително. Отговорността за това е лична - ние преценяваме дали да застраховаме дома си или да "спестим" някой лев. Най-общо подобно решение е свързано със склонността ни да отделим определена сума, защитавайки се от непредвидени разходи.
"Застраховка на жилището и на най-ценните ни вещи е абсолютна необходимост. За съжаление обаче рядко си даваме сметка за това. В редица случаи тя може да се окаже решаваща, тъй като понякога щетите от природно бедствие са толкова големи, че е непосилно за едно семейство да посрещне разходите за ремонт. С климатичните промени природните бедствия зачестяват и причиняват все по-големи щети върху имуществото - домове, земеделски земи, бизнес сгради, което нарушава нормалния ритъм на живот на немалко хора и фирми. В подобни ситуации застраховката е единственият начин да можем адекватно да възстановим загубите от щетите, без това да наруши семейния бюджет и да се налага да търсим помощ от приятели и роднини", коментира Стилиян Миланов, заместник изпълнителен директор на ЗАД "Алианц България".

Лесно и удобно

Застраховането на имуществото - къщата, апартамента и движимите вещи, не е сложно, същевременно не е задължително да бъде скъпо. Вариантите на имуществените застраховки, разбира се, са различни в зависимост от продуктите, които предлагат застрахователните компании. Например застраховка "Моят дом" на "Алианц България" застрахова апартаменти, къщи и движимите вещи в тях, без да е необходим предварителен опис и като изберете сами комбинация от покрития. Полицата може да се сключи за всеки дом с разгърната застроена площ до 160 кв.м. Ако застрахователната сума е над 40 хил. лв., няма самоучастие на клиента. Това означава, че при щета ще получите пълното обезщетение.

От какво ще ме защитава

Застраховката "Моят дом" покрива щети вследствие на пожар, природни бедствия, кражба чрез взлом и други събития, довели до унищожаване или увреждане на имуществото. "Алианц България" дава възможност да изберете застрахователна сума до 120 хил. лв., като това на практика обхваща по-голяма част от жилищата в България. Сключването на имуществената застраховка става бързо и лесно. В общия случай се попълва формуляр с необходимите данни, включително описание и стойност на имуществото, и избран вариант за застрахователно покритие. Основното покритие по правило съдържа пожар, природни бедствия, включително наводнение и градушка, и тръбопроводна вода. В допълнение може да се включи покритие за земетресение, злоумишлени действия, кражба с взлом и др. 

7 ст. на ден или имуществена застраховка за всеки дом

Брокери коментираха, че въпреки всеобщото мнение застраховките за дома са напълно достъпни за всеки. Има различни видове продукти - по-евтини и по-скъпи с по-високи лимити на отговорност, в зависимост от потребностите и бюджета, с който разполага клиентът. Например цената на полица в "Алианц България" с включени рискове наводнение, природни бедствия, пожар и земетресение започва от 27 лв. годишно, а това са 7 седем стотинки на ден.
Добрата застраховка се оценява единствено при наличие на щета. Затова при сключването на имуществена полица предварително трябва да обърнем внимание на условията, покритите рискове и обслужването, предлагано от компаниите, съветват експертите. По тази причина обслужването, заедно с навременното и коректно изплащане на обезщетение, придобива все по-голяма тежест при избора на застраховател. "Да разчиташ на съдействие в критичен момент, да получиш своевременна подкрепа и да надхвърлиш очакванията за обслужване е това, което търсят клиентите. "Алианц България" се е доказала като надежден партньор при преодоляване на неблагоприятните последици. Ежегодните проучвания, които правим, показват, че клиентите ни предпочитат именно заради качествените продукти, които предлагаме, и обслужването, което получават, настъпване на щета", допълни Миланов.
Темата за застрахователната култура е особено актуална у нас. По последни данни до 10% от жилищата в България са застраховани. Пътят към подобряване на застрахователната култура обаче минава през последиците. Никой не може да бъде сигурен какво ще му поднесе утрешният ден. Трудно е да си представим какво е да останеш без дома, в който си вложил много труд, средства и грижа, но понякога, съвсем неочаквано, се случва. Заради това не трябва да се подценяват рисковете, повечето от които не зависят пряко от нас. Само от нас обаче зависи дали ще изберем да защитим имуществото си като го застраховаме.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ