22 Май 2024сряда01:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Корнелия Нинова:

Правим голямо ляво патриотично обединение

Партията остана единствената алтернатива на статуквото, единствен защитник на слабите и онеправданите, твърди лидерът на БСП

/ брой: 73

visibility 1924

Интервю на Нора СТОИЧКОВА

- Госпожо Нинова, на заседанието на Националния съвет на БСП Вие предложихте голямо ляво патриотично обединение. Как и кога ще се случи това?
- Голямо ляво патриотично обединение е необходимо на България. В това пространство има много и разпокъсани малки партии и движения. Те не могат да прескочат 4-процентовата бариера и да влязат в парламента. Така хората, които ги следват, остават непредставени. Ние от "БСП за България" сме единствената парламентарно представена коалиция. Като най-големите вляво поехме инициативата и от месеци водим разговори с други формации за общи действия. На 1 май - Деня на труда и работническата солидарност, каним близо 20 партии и около 25 граждански сдружения на общ форум. Ще предложим декларация с принципни положения и политики за взаимодействие.
- От какъв характер са всички тези формации, с които се срещате?
- Социалисти, социалдемократи, патриотични организации, екологични, пенсионерски съюзи, запасни офицери и други. Все хора, които поставят за свои приоритети борбата с бедността и неравенствата, защита на националния интерес, битката за справедлив живот.
- Вие полагате усилия за обединение. Защо тогава т.нар. "вътрешна опозиция" Ви обвинява, че гоните хора, изключвате членове на партията и я разцепвате?
- Правят го, за да ме злепоставят пред членовете на партията и пред обществото. Нека видим фактите и истината. Тези фалшиви обвинения идват най-вече от Левицата. Кои са там? Георги Първанов и неговата партия АБВ. Изключен е от Сергей Станишев, не от мен. Румен Петков - изключен от Сергей. Таня Дончева и нейната партия "Движение 21", също изгонена от Сергей. Георги Кадиев, изгонен от Станишев. Мая Манолова, напуснала сама, за да стане омбудсман.
Какво направихме аз и новото ръководство, за да се съберем и работим заедно? Още през 2018 г на заседание на Националния съвет предложих и се прие така наречената амнистия. Да поканим всички, да загърбим противоречията, да си подновят членството в БСП и да продължим заедно. Те не се съгласиха. Периодично подновявам тази покана. Не искат. Е, какво да направя? Междувременно не спират да сипят по БСП и по мен персонално хули, откровени лъжи и манипулации.
- Но има обвинения, че сте изключили от партията цели организации, като тези в Шумен, в Сливен?
- Пак неистина. По време на последните избори част от нашите другари в тези организации се явиха като кандидати на други партии. По силата на нашите правила, ако член на БСП се яви от друга партия, се самоизключва от БСП. Той сам е решил да се кандидатира с друга листа. А и от морална гледна точка, кажете ми какво е това? Член на БСП се кандидатира за кмет от друга партия, бори се и води кампания срещу официалния кандидат, издигнат от местната структура на БСП. Къде по света го има това? Ние не сме изключвали никого. Заради предателство към БСП и гонене на лични амбиции и интереси тези хора се самоизключиха.
- Идват ли нови членове към партията?
- От началото на годината структурите са приели над 600 нови членове. Онзи ден на Националния съвет пристигнаха още около 100 молби за ново членство от Карловската организация, на млади и образовани хора.
- Голям шум се вдигна около решението на Националния съвет да се направи пълен цикъл отчети и избори в софийската организация. Отново ви обвиниха, че наказвате непослушните и в саморазправа. Как ще коментирате това?
- Една малка, но много шумна група в партията постоянно внушава, че еднолично вземам решения и съм една лоша жена, която не търпи чуждо мнение. Ако ги попитате да Ви дадат един, само един пример за такова поведение от моя страна, няма да могат. Защото няма такъв. Всички решения се взимат от колективните органи на партията. Но понеже няма за какво да се хванат в работата ни по същество, по политиките, които отстояваме, си измислиха повод да ме атакуват персонално.
А сега по съществото на въпроса ви:
1. Никой от софийската организация не е изключен или изгонен.
2 Националният съвет, а не аз, взе решение да се проведат избори от долу до горе в софийската организация, тоест членовете на партията да си кажат тежката дума и да си изберат ръководства. Винаги съм смятала, че най-важни са членовете на партията, а не групите по интереси и лобитата на върха. Затова въведохме и пряк избор на председател.
3. Защо се стигна дотук? Заради най-важното - моралът в политиката. Нашите общински съветници се бориха уж срещу модела "Борисов - Фандъкова" в София в предизборната кампания, а на другия ден се прегърнаха с този модел, направиха си коалиция, само и само да получат няколко комисии. Как да обясниш това на хиляди социалисти и симпатизанти, които безкористно и последователно водят всекидневни битки?
На следващо място: преди изборите с всички средства се борихме за спасяване на Паметника на Съветската армия от озверялата десница. Те го нарязаха, поръчаха си торта с украса от отрязани глави и ръце от паметника и се веселяха. Нашите общински съветници се прегърнаха и с тях, за да изберат председател на общинския съвет. При това без да са необходими техните гласове, защото ГЕРБ и ПП-ДБ имаха мнозинство. Как да обясним това предателство на антифашистите? На хората, които искат да се пази и почита историята.
И още: Ние сме социалистическа партия. Наша основна задача е да се грижим за бедните, за повишаване на доходите и пенсиите, да се борим с неравенствата. Работниците в градския транспорт, медицинските сестри в София очакваха увеличение на заплатите. Този ангажимент беше поет от нашия кандидат за кмет Ваня Григорова. Вместо това предложиха увеличение на собствените си заплати с 300 процента. Повтарям - 300 процента: от 1800 лв. заплатата им стана 5800 лв. Лично бившият градски председател Иван Таков подписа това предложение. Е, кой после ще ни повярва, че се борим за хората. После мен ме питат: Ама защо хората не ви вярват? Ей заради такива неща.
И последно: Имаше решение на Националния съвет да не се влиза в никакви сглобки и договорки в СОС. Нашите общински съветници не го изпълниха и арогантно заявиха: какви сте вие там, някакъв си Национален съвет. Ние, в градската организация на София, сме самостоятелни и не уважаваме тези решения на висшестоящия орган. Е, в коя партия го има това?
Това е ситуацията. Но тя поставя много важен въпрос: има ли хора в партията, които я използват само за лична облага, постове и пари? Според мен има. Трябва ли да мълчим за това и да го толерираме? Според мен - не. Какво следва, когато не си мълчиш и се бориш? Следва атака, компромати, лъжи, обработване на членовете на партията.
Въпросът е има ли партията достатъчно съпротивителни сили за това? Според мен - да. В БСП има много стойностни, честни, отдадени на идеи, а не на пари, хора, които винаги са спасявали партията в трудни моменти. Вярвам, че ще го направим и сега.
- Госпожо Нинова, защо, от една страна, постоянно се внушава, че БСП е малка, вече незначителна партия, а, от друга, все в БСП се оглеждат, от нея искат да късат?
- От опита, който натрупах в толкова много битки, съм убедена в едно - има стратегия, дългосрочна, премислена, добре платена, за овладяването и подчиняването на БСП и ако това не се получи, за унищожаването ни. Първото не им се получи на кукловодите. Сега са се съсредоточили върху второто.
Знаете ли, че сме единствената социалистическа партия в Европа, останала от предишните партии? Всички други бяха унищожени. По мое дълбоко убеждение вътрешната опозиция е външен продукт. Или поне водачите й.
И още: само бегъл поглед на личните бизнеси на тези другари показва натрупаните милиони през прехода и най-вече - по времето на Борисов. И това, че сега вече не са факторът в БСП, който взима решения и подчинява партията на чужди интереси, много ги боли. Търсят реванш. Персонално към мен. Истинската сила, която ще спаси и сега партията, са членовете и симпатизантите. Затова и към тях тече такава злостна пропаганда срещу ръководството.
- Вътрешната опозиция оспорва правото ви да се кандидатирате отново за председател наесен. Как отговаряте на това?
- Първо, да кажа кое е по-важното за партията и членовете й, а после по-маловажното - за себе си. Ние сме единствената партия, която избира пряко председателя си. Това е модерно, европейско и най-вече демократично. То овластява истински важните хора - членовете на партията, да решават кой да ги води. Т.нар. „вътрешна опозиция“ се опитва няколко пъти да промени устава и да отнеме това право на членовете и да върне старото положение - конгресът да избира председател. Там да се съберат десетина души, да се договорят, да търгуват с гласовете на делегатите и да си инсталират удобен и послушен председател. Това не бива да се допуска. Който и да е председател, трябва да бъде избран от всички членове. А и не мога да разбера защо ги е страх да идат при народа в организациите и да се състезават за доверието на хората.
Сега за моето положение: толкова упорито се втълпява, че нямам право да се кандидатирам отново, че имам чувството, че някой се страхува да не го направя и да спечеля. Един вид искат да ме отстранят служебно предварително.
Какво казва новият устав? Всеки закон или устав важи занапред от датата на приемане. Няма обратно действие в нашия правен мир. От датата на приемане на устава аз имам един мандат. Имам право на още един. Дали ще се кандидатирам още не съм решила. А и не е редно сама да се издигам. Нека дойде време, да видим дали членовете ще ме издигат и ще преценя тогава какво да правя.
Сега по-важно е да се обединим с други леви партии, да се мобилизираме. Да направим добра кампания и да докажем, че има алтернатива и перспектива за България и справедливост за народа.
БСП остана единствената партия с идеология, с принципи, защитник на слабите и онеправданите. А и след последните събития - единствена алтернатива на статуквото.

Еврото може да се отложи и след 2025 г.

автор:Дума

visibility 535

/ брой: 93

Курортите на път да останат без персонал

автор:Дума

visibility 502

/ брой: 93

Обмислят ББР да дава безлихвени кредити на чиновници

автор:Дума

visibility 495

/ брой: 93

Президентът на Иран загина в катастрофа

автор:Дума

visibility 514

/ брой: 93

20 на сто от учениците в Хърватия залагат

автор:Дума

visibility 489

/ брой: 93

Мадрид отзова посланика си в Буенос Айрес

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 93

Накратко

автор:Дума

visibility 486

/ брой: 93

Само обещания

автор:Деси Велева

visibility 539

/ брой: 93

Олимпийско лицемерие

автор:Нешка Робева

visibility 521

/ брой: 93

Коалиция на приятелството

автор:Лозан Такев

visibility 555

/ брой: 93

Всеки глас за малки леви партии е загубен

автор:Дума

visibility 502

/ брой: 93

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ