26 Февруари 2024понеделник18:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Корица на книгата

Книгата

Преоткриване на автентичния Иван Вазов и неговото семейство

/ брой: 134

автор:Дума

visibility 5233

Марин КАДИЕВ


Силна, вълнуваща и въздействаща книга е написала за Иван Вазов писателката Павлина Павлова и я е озаглавила "Вазови - шапки долу!", исторически роман, но всъщност е и документален роман, защото е използван целият фактически материал за Вазов и рода му като спомени, анкети, писма, разговори, литературно-критически статии, изследвания и други източници. Когато е създавала тази книга, тя обобщава с възторжена тоналност: "Свещенодействах!". Затова тази книга е много лична, изстрадано изживяна и съкровено изповедна. И ни подтиква да преосмислим познатата фактология за Вазов, защото всичко познато и известно зазвучава по новому; защото е нагорещено от сърдечна топлота; направена е проницателна интерпретация на Вазовото битие и всичко е материализирано с изящен и експресивен рисунък и е постигната трогателна интимност и празничност. Това е сюжетна епическа творба, чете се с жив и нестихващ интерес и с естетическа наслада, а образите изникват от думите живи и емоционално въздействащи.

Романът се състои от две части: първата е за писателя Иван Вазов и преобладава като обем, а втората е по-кратка и е посветена на по-малкия брат генерал Владимир Вазов - героя от Дойран. Но най-интересното и интригуващото е, че Павлина Павлова използва много рядко срещан композиционен похват: моно формата, Аз-повествованието. Тя се е превъплътила изцяло в битието на двамата братя Вазови и през целия роман говорят те от първо лице. Това е изключително труден и рискован подход, но се е справила безупречно и така е скъсила дистанцията автор - читател; така се е появила една доверителност между тях. Тук Аз-формата не е фикция, не е художествена измислица - писателката се е сляла с Вазови, тя ги е субективизирала, вградила се е в тях, влязла е и в психиката им, накарала ги е да споделят монологично целия си живот. И в техните изповеди като на филмова лента преминава всичко видяно, чуто и преживяно от тях в миналото и настоящето им. В техните монолози са вплетени много диалози с различни хора, има вътрешни монолози и ретроспекции, лирически и философски отклонения, чрез които изразяват най-съкровеното от своя душевен свят. Очертани са и портрети на много писатели, хора на изкуството, интелектуалци, политици и държавници от онова време - всичко това обогатява и осветлява пълнокръвно образите на двамата братя Вазови.

Много може да се говори, и все в превъзходна степен, за тази книга на Павлина Павлова, защото всичко изобразено и изразено има неоценима познавателна и възпитателна насоченост; защото познатата фактология за Вазовия свят е интерпретирана оригинално и осветлена от нова гледна точка; защото написаното е стоплено от една Вазовска сърдечност, от една душевна прелест и нравствена чистота, които завладяват читателя.

Този изповеден роман на Павлина Павлова е неотразимо въздействащ; прочетеното доставя естетическа радост, внушенията водят към самоосъзнаване и преосмисляне на човешкото предназначение чрез Вазов и неговото семейство. И да преоткриеш не само него, но и себе си.

БНБ с таван на банковите такси

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 38

Спестяванията на гражданите - над 80 млрд. лева

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 38

България сред страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 38

В АЕЦ „Козлодуй“ създавате корупционна черна дупка

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 38

Г-7 одобри пакет от мерки срещу Москва

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 38

Гърция привлича 40 000 чуждестранни работници

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 38

Сблъсъци между фермери и Макрон в Париж

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 38

Накратко

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 38

Медийните бомби и истината

автор:Александър Симов

visibility 324

/ брой: 38

Мизерия и живец

автор:Деси Велева

visibility 301

/ брой: 38

Натягат болтчетата

автор:Ина Михайлова

visibility 1572

/ брой: 38

Да подпишем 240 молби за колективен иск срещу мобилните оператори

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 38

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ