12 Юни 2024сряда20:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Скандалът

"Продължаваме подмяната" или как новите ще управляват държавата

Радев ще е английската кралица завинаги

/ брой: 101

автор:Дума

visibility 2322

"Не мисля, че след нас е потоп. Има и други таланти", твърди председателят на ПП Кирил Петков

Ритуално политическо самоубийство. Това представляват по същество записите от среднощното заседание на Националния съвет на ПП. Само че този път камикадзето "Продължаваме промяната" няма само да слезе от политическата сцена, а воглаве с изброените партийни играчи в записите, огласени шумно от Радостин Василев. Прошка няма да има, но и катарзис може да не последва, ако ленивото обществено мнение не се стресне най-накрая. По нищо не личи, че от тук нататък "България няма да е същата". Напротив. 

Смяната на мисловната парадигма, на демократичния егрегор, че всеки сульо и пульо с марката "Харвард" на челото може да управлява държавата, стига да е одобрен от метрополията, "посолството" и "посолствата", е може би най-сложното упражнение, което българското общество трябва да направи. Оттук нататък. 

"Записите" обаче трябва внимателно да се прочетат от всички, за които истината е пътят към свободата. Свободата от олигархията и мафиозните структури, изкристализирали в началото на 90-те и създали своя абсолютно нефелна и гнила политическа прослойка, чрез която точат бюджета и евросредствата. До вчера всичко някак им се разминаваше.

Затова ДУМА публикува най-скандалните моменти от записите с плахата надежда, че този път на истината в тях, макар грозна, гола и противна, няма да бъде подмината за пореден път от общественото внимание и ще послужи за урок на всеки отговорен гласоподавател. 


Прословутият запис на Радостин Василев, който стана причина ГЕРБ да замразят преговорите за кабинет с ПП-ДБ и постави огромни въпросителни пред възможността за формиране на редовно правителство през втория мандат, е направен на Националния съвет на "Продължаваме промяната" миналата седмица. Форумът се провежда онлайн и започва в 22:13 ч. като Кирил Петков обяснява, че се събират. защото "искаме да го направим по най-правилният начин". 

За преговорите, правителството и клюки за ГЕРБ:

Кирил Петков: Разговорът се проведе: Мария, много те разбираме, че много искаш, но няма как да се случи. Официално, любезно, няколко часа се въртя, въртя всякаква възможност. По едно време й казахме: "Добре, бе, ако ти си вицепремиер без портфейл, само като опция да пробваме?". И тя отказа абсолютно. В нейния свят тя се чувства доста прецакана, защото си даде еврокомисарската позиция без да стане премиер. Цялата идея бе да стане премиер. В последния момент Корнелия издърпа подкрепата. Сутринта, когато са говорели е имало подкрепа - следобяда вече я нямаше.

Нейният мъж (на Габриел) е трети в ЕНП и нейният кум е човекът, който е започнал цялата партия и нейният свят е в Брюксел. В началото си мислехме, че е просто една калинка, а Бойко решава всичко. В случая е малко по-голяма играта. Големият контакт на ГЕРБ е с ЕНП. Изглежда много страшно и за ГЕРБ, ако те са я поканили и после са я върнали и нищо не се е случило.

Тя има доста силна вътрешна амбиция и не може да се види в никаква друга роля освен премиер. Има две неща, които са плюс - не може да я изхвърлят от автобуса по всяко време, защото е външният контакт на ГЕРБ. Не е била тук от много години и не е типичният ГЕРБ с корупционните схеми и възможности, които се асоциират с тях.

В ГЕРБ има доста вътрешно напрежение и завист.

Те събраха 116 депутата, но Корнелия се запъна, че няма да пусне нито един депутат, ние няма, "Възраждане" - също. Някой говори с Костадин, той казал: "не съм луд".

Експертният кабинет Борисов каза: "Аз не го искам". Говорихме за Илиян Михов, защото е печен, който дава за премиер, който и ние му имаме доверие. Той (Борисов) вика не го знаем, вие не го знаете много добре, той не е в България и нe знае какви са обстановките. Най-големият проблем - изкарвайки Мария и вашите политическите извън играта, това ще води до всякакви проблеми. Каза: "Аз не искам Асен да е извън кабинета, иначе само отвънка да бие по нас, да сложим Мария Габриел хоум офис да пише - само да пише от сутрин до вечер на външните лидери".

Ако отидем на избори в началото на септември, ГЕРБ и ПП-ДБ - ако въобще сме с обща коалиция, ще сме с по-малко от 121. Ще сме пред същата дилема, но ДПС или БСП ще трябва да влезе в играта.

Мария Габриел се разплака почти, с влажни очи. Каза: "Аз си тръгвам, това не мога да го направя". С Борисов усетихме, че това му е тесла, заради него си. Нейният свят не е България. Не се правеше на интересна.

Ние държим бушона първите 6 месеца. Тука Христо се намеси: "Искам тези първи 6 месеца да променим и конституцията". Христо не може да обещае ДПС, може да обещае своите гласове. Христо, ти се договаряй, ако можеш с ДПС. Аз ти гарантирам, че нещата, които кажеш, ще имаш гласовете от нас.

Асен Василев: Ако отидем на избори, не е ясно дали ще отидем с ДБ. Ако отидем на избори без ДБ, няма да се борим за първо място, а евентуално за трето.

Николай Денков: След първата щета трябва да можем да си тръгнем с гръм и трясък, за да е ясно, че каквото сме могли, сме направили и не зависи от нас крайният резултат. Хубавото е, че аз съм го правил в някакъв малък вариант навремето, знам какво е. Има си малко предварителна подготовка, медийна подготовка и накрая, ако има достатъчно добра изненада, всъщност се получава.

Интересът на Борисов да смени главния прокурор съвпада с интереса на държавата да се промени системата. И може да комбинираме тези два интереса.

Кирил Симеонов: Плуваме в неразчертани води, никой не знае какво ще стане. Ние обещахме правителство на малцинството, това което слагаме на масата, е коалиция. Говорил съм с координатори на промяната, които са ми казвали, че когато има коалиция с ГЕРБ, на следващия ден няма да има кой да отвори офисите. Ще претърпим електорален армагедон. "Промяната" все още няма твърд електорат, утре може да изчезнат тези, които ни подкрепят. Хвърляме местните избори под автобуса. Това няма как да го продадем по никакъв начин.

Мъжки глас: Всяка целувка с тази организация ще е пагубна. Ако ние имаме 20 трика в ръкава, те имат 250, местни структури и феодали, сили, които ще ни превземат отвътре.

Петър Кулински: Над 90% от хората са гласували с идеята никога да не влизаме в коалиция с ГЕРБ. Това подменя вота на избирателите. Независимо колко министри имаме, премиер Габриел означава, че в момент, в който Борисов се почувства силен, тя подава оставка, ние отиваме на избори и сме приключили.

Асен Василев: Изпълнителният съвет е split in the middle (разделен по средата). 

Кирил Петков: Не съвсем. 7 са "за" 3 са против и 3 са въздържали се. Не е добре да не взимаме решение след всичко това. Трябва да вземем сега решението. Утре Ники и Габриел ще договарят. Другото е, че сега се подготвя едно решение, което ще ни даде възможност да режем салама малко повече - например, девет месеца правителство, или пък Изборния кодекс - да кажем: "Бойко, имаме условия. Националният съвет ни сложи условия". Има голям риск, като предложим тия условия, да свърши тоя гейм, ама сега, без да вземем решение, не е добра стратегия.

За ролята на Мария Габриел и "изпирането" на Бойко Борисов:

Кирил Петков: Малко като пленник в наше правителство, което да ни дава някаква гаранция, че няма да бъде съборено.

Сега ядем яко бой, късат се ризи - "вие сте предатели на живота ни", но залагаме застраховка Мария Габриел, която си мечтае да бъде премиер. Борисов се изпира през този вариант, няма две мнения, защото ще е коалиционно, въпреки че ние ще казваме, че е само Мария Габриел, а тя не е била в България, няма ресурсен ресор.

За чистките в службите и администрацията:

Асен Василев: Срокът за наш кабинет може да се бутне и до 12 месеца. Това ще ни позволи да изчистим службите, да изгоним кадрите на ГЕРБ и на президента от места и да свършим някаква работа с Шенген и еврозоната, и с плана за възстановяваме, макар че последното ще е по-малка част. ...Чистката е говорена с всички, които искат да стават министри, че законно, незаконно - трябва да изгонят всички директори на дирекции, шефове на регионални структури и на агенции първите две седмици. Донякъде това ще затапи приказката, че сме правили коалиция с ГЕРБ.

Ако покажем среден пръст на ГЕРБ тая вечер, на изборите ще качим, даже и да се разделим с дебетата. Това, че ще качим от поведение, не е ясно дали няма да загубим по други начини. Но сега сме в win win ситуация.

Обратно в управлението ще може да направим някои неща, които са необратими в по-дългосрочен период за България, но цената е, че ще загубим почти всички местни избори. Но поне местните избори ще ги правим с наше МВР.

Това е най-добрата сделка с ГЕРБ...

Ние искаме да разкараме Гешев, да ограничим президента и тогава да се ходи на избори. Местните избори искаме да се правят с полиция, която ние контролираме, или такава, която контролира президента?

Ако някой иска да бъде министър в този кабинет и не се подпише с кръв под това (за чистката в администрацията), в това число даже го гонят него лично юридически, аз лично ще имам против този човек да е министър в този кабинет.

Николай Денков: Аз съм по-скоро в другия край на спектъра. Бяхме започнали работа с Лена в подготовка за такъв процес. В образованието сме готови. Трябва да се действа казус по казус.

Кирил Петков: Ще се направи борд за назначения в регулаторите. Имаме договорка, че нито ГЕРБ, нито ние сами можем да си назначим регулатори. И така се опитваме поне да филтрираме, защото с 64 няма как да налагаш.

Асен Василев: Вторият ешалон е изцяло наш, защото зависи изцяло от премиера.

Кирил Петков: Службите Борисов също иска да ги вземе от президента. Как може да се измъкнем да не са негови: да кажем, че искаме външни консултанти да ни помогнат да структурираме. Тези външни консултанти да не са кой да е. Това ни дава шанс да изчистим руския актив, който е влязъл дълбоко. Там не сме сами, там сме и с външните партньори.

Асен Василев: По предложение на министър-председателя парламентът ще утвърди ръководители на ДАНС, главният секретар на МВР, ДАР, НСО, ДАТО, мисля, и военно, не знам дали ще опитваме. Това са наши хора, които са определени от посолството, даже имената са синхронизирани с посолствата.

Докато не отстранят Гешев като главен прокурор, не мисля, че Борисов иска да ходи на избори...

Областните управители са наши. Всичко е наше. Ние си назначаваме. Те не са поискали нищо, освен да ни прегърнат. Не мисля, че Габриел ще тръгне да ги сменя, има това право. Ще се изговори.

Нямаме споразумение за примирие.

Дали ще се смени веднага РИОСВ или горските, не мога да кажа, там вероятно има нулева подготовка.

Мирослав Иванов: Могат да си осигурят друго мнозинство.  Хората си назначават техни хора - на "Възраждане", ДПС, ИТН, БСП - тия, които си се разбраха за комисиите и ни изхвърлиха нас зад борда. Казваме - шом не избирате нашите, подаваме си оставката. И оставаме като излъганото овчарче от ГЕРБ и засмукани от тази горчива целувка на мафията. Нямаме голям списък от хора, които да сложим на места. Ще се блокира подготовката за местни избори. Може би ще се наруши създаването на структури.

Борисов си играе играта в дългосрочен план. Неговите хора имат глад за власт.

Кирил Петков: Истината е, че за регулаторите трябва да измислиме левъриджа ако могат да ни метнат, ще ни метнат. Вариант е отлагане на регулаторите с още 4 месеца и сме в още по-лоша ситуация.Сега пое имаме номинално обещание и може да се правим на интересни по телевизията. След следващите избори стоиш до тоалетната на парламента и я заобикалят.

Интелектуалците са 7 до 10%. Това е естествения… Ако пуснеш народа сега да се репрезентира правилно, ние трябва да сме 10% с ДБ и всичко. Направихме ала-бала през президента, изгърмяхме един проект на Слави, откраднахме… Лека полека естествения ни процес ще е това.

Кирил Петков: При уволнението на структурите в държавната администрация зама става нагоре. За МС ние знаем, че от 460 трябва да стана 300.

Асен Василев: В НАП ще се пренаправи, в "Митниците" ще се пуснат 500 конкурси за директори.

Кирил Петков: Бойко иска да изчисти всички калинки на Радев.

Явор Божанков: Чух за директори на дирекции, че щели да станат част от политическите кабинети. Дали правилно съм разбрал?

Асен Василев: Еми, това е едно от предложенията, което да набутаме в закона. Знам, че това ще пречи с ОИСР и разни други неща, но за нас е по- важно да почистим и после да си оправим закона за ОИСР обратно, отколкото да не го почистим. За да можем по-законно да ги уволним. Иначе ще си ги уволним незаконно. Един директор дирекция е част от политическия кабинет и това е "Връзки с обществеността". Защо да не са и другите?

Явор Божанков: Концепцията преди няколко месеца беше, че няма да правим това, което са правили ГЕРБ и общо взето - да, грешка беше, че въобще нищо на места не беше пипнато, ама това сега е другата крайност. Държавни служители, които вече те няма да са държавни служители и общо взето цялата администрация окончателно ще бъде на 100% политизирана. На мен ми се струва много радикално.

Асен Василев: Аз лично във финансите съм си го измислил, как да го направя и си имам устройствен правилник, както и във всички структури във финансите, в "Митници", и в НАП, и там АДФИ и така нататъка. Там, където бихме срещнали голяма съпротива, според мен трябва да се почисти и то да се почисти ударно. Служебният кабинет го направи без законово основание, както знаем.

Явор Божанков: Даваме решение на Борисов, при условие, че не е при нас е горещият картоф. Да го вадим от ситуация преди тя да е дошла при нас, няма смисъл. Да си изпие горчивата чаша, да си връща празния мандат, да се гърчи в собствен сос и да дойде за втория.

Местни избори с министър от ГЕРБ са кошмар. Местни избори с Радев също, особено ако направи той крачка към местните избори и вземе властта, става необратимо и му подаряваме държавата.

Асен Василев: Ако покажем среден пръст на ГЕРБ, кажем, че сме решили да не приемаме това - то ни поставя електорално в добра позиция. Има реален шанс Борисов да избухне, а президентът да прави местните избори. Дали 2 в 1 или 1+1 едно все тая, защото няма да се сформира кабинет. Ние имаме шанс да ги спечелим, с колко не е ясно, защото сме показали среден пръст на ГЕРБ. Но сме пратили за 7 път България на избори.

Това е коалиция, в която вземаме всичко.

Мъжки глас: Условията за реформи, кадрови най-вече, ще бъдат ли същите и към министрите извън ПП? Има много неизвестни от истинските ни партньори, каквото са "Да, България" и Христо Иванов, конкретно нежеланието им да предложат имена за кабинет? Нашият антигерберски електорат няма да тръгне към "Възраждане", а първо към ДБ.

Асен Василев: Няма хора от нас, които да отидат в "Да, България" или "Възраждане". Тази пътека не съществува.

Николай Денков: Единственият въпрос, който ми зададе Хинков е дали ще може да разчисти министерството, не би трябвало да има проблем. Аз се притеснявам дали ще има кого да сложим като ги разчистим.

Настимир Ананиев: Или ще се простреляме в капачките, или в главата. Просто се питам може ли да го продадем това нещо и по какъв начин. За мен изборното законодателство е на първо място. И ще мога да продам Габриел, защото ще работим на избори, които са честни. Когато бяхме в Реформаторския блок и сменихме регулаторите, ГЕРБ игра с всички и раздаде на всички от всичко. Не спази нито едно споразумение. Мисля, че блокът трябва да има от 12 до 15 човека. Тогава имаше 4, ДПС си взе АДФИ, АБВ си взе, всички получиха. Трябва да гарантираме регулаторите, те са с дълги мандати.

Асен Василев: ГЕРБ знаят, че ще има чистка. Те казаха, че има 3 г. да управляваме, така че не ги интересува.

Кирил Петков: Чистка от хората на Радев.

Настимир Ананиев: Добре, другото нещо, което мисля, че е важно - ГЕРБ и Добрев да дадат курбан! Човек като Делян Добрев или някой друг, тези дразнещи елементи да се оттеглят от Народното събрание като знак на добра воля.

Докога ще продължи съюзът на ПП с ГЕРБ:

Асен Василев: Моите очаквания са, че това правителство ще приключи на 12-ия месец и то като Габриел си подаде оставката. Тогава ще трябва да се гласува за трети път това правителство и ще има центробежни сили.

Моят план за еврото е в момента, в който влезем в правителство, със Закона за въвеждане за еврото то да се въведе като паралелна разплащателна валута...

Това правителство ще продължи до момента, до който Бойко се страхува от Гешев и от президента. Последният ден, в който Габриел трябва да е премиер, това ще е последният ден на това правителство.

Кирил Петков: Има асиметрия в тая игра. Независимо кой е премиер, министрите са наши. Взривът може да се случи от премиер или министрите в първите 6 мес, или от тези във вторите. Тръгва да сменя зам.- министрите на икономиката. Тя (Габриел) ги сменя и после всички министри си подават оставката. И кабинетът пада. Знам какво е да не си с твои министри. Помня какво беше да кажа на Генчовска ела, и тя да каже не мога, защото ми забрани Слави, и Тошко.

Милен Матеев: Цялата сделка, която ни се предлага, е да съставим правителство, което ще пази имунитета на Бойко Борисов. Това поне искат да изтъргуват от ГЕРБ. Всички неща, които си говорим, как, съставяйки правителство, ние ще почнем да премахваме схемите, по които са се облагодетелствали ГЕРБ и ДПС, и всички свързани с тях лица, според мен изглеждат доста наивни. Борисов толкова години е във властта, точно защото храни тези хора. В момента, в който той спре да го прави, или някой разбута схемите, той ще падне, а с него ще паднем и ние, разбира се. ГЕРБ ще завлече и нас.

Правим една тъмна и задкулисна договорка с едни хора, на които няма как да имаме доверие, да оцелее Бойко Борисов. Не мисля, че е правилно. Ако в момента ГЕРБ са съгласни на такава договорка, за наше правителство, това означава, че са в изключително слаба позиция. Ако ни се е отворил шансът да извадим ГЕРБ от политическата сцена, защо ние пропускаме този шанс? Този отговор така и не го получих. Ако си стиснем ръцете с ГЕРБ и потънем заедно с тях, няма ли да са още по-силни президентът и "Възраждане"?

Асен Василев: До колко Борисов контролира партията и хората си - засега го прави, не е ясно докога. Всеки е нещастен, щото се били видели като министри с БСП и ДПС. Такива разговори вървят там. Това засега Борисов го владее, но до кога - не е ясно. Той има една малка мръсна тайна за всеки там. Мисля, че ще владее, защото ако не го умееше, нямаше да е толкова дълго лидер на ГЕРБ. Вие какво си мислите, че те няма да плюят по нас всеки ден ли? Ние сме в съжителство тип съквартиранти, не трябва да го харесваш. Може да кажеш, че смърди, да му пратиш полиция, защото е шумен, все такива хубави неща. Не очаквам Делян да ми каже, че съм му най-добрият приятел.

За Урсула фон дер Лайен:

Кирил Петков: Ако Мария Габриел иска да се докаже като премиер и ние ако искаме, шансът за Шенген да стане е доста висок. За еврозоната ще е малко по-сложно, защото инфлацията ще е извън нормата, но също не е невъзможно. Днес имах разговор с Урсула (фон дер Лайен) като й зададох точно този въпрос: "Ако ще има възможност за такова правителство, обещаваш ли да ни пуснеш". Тя вика: "За Шенген ви е много голям шансът, за еврозоната - трябва да го измислите как да заобиколите правилата, всмисъл - да влезете в рамките". И аз казах: "Може ли да мислим за инфлация, която да е минус ефекта на Украйна?" и тя вика: "Не ме цитирай, но ще се опитам да ти помогна". Изглеждаше, че за тях не е лоша идея...

Само един коментар от Джеръми, понеже го питах вчера какво мисли - всичко зависи от това дали в тоя период, в който управлявате заедно, сте постигнали добри резултати за хората, всички ще ви простят колкото и коалиционно да изглежда.

Имаше дъжд от всякакви лидери, които ни звъняха по телефоните. Включително и от Г-7 в момента - и Урсула, и Шарл Мишел ми звъняха вчера и днеска. А са на Г-7 и има други проблеми, предполагам.

За Румен Радев и Иван Гешев и зависим ли е от тях Бойко Борисов:

Асен Василев: Бойко ще пусне всякакви под автобуса, за да си спаси кожата. Бойко няма да защити един корумпиран. Не поради друго, а защото знае, че го гледат под лупа и отвън, и отвътре. И има едни прокурори, дето са му тръгнали по петите. Ще трябва да защити себе си, ще вдигне ръце и ще каже: "Аз не знам, оправяйте се!".

Кирил Петков: Единственият вариант ГЕРБ да паднат е не е да излязат лоши истории за Борисов, а ако Радев тръгне да бие с Гешев заедно по Борисов.

Стою Стоев (шеф на правната комисия в парламента): С притискането на Гешев с бързото приемане на НПК имахме очакване той да се задейства. Само връзката на Борисов с ЕНП ли ни е гаранцията, че той няма да си хвърли Габриел под автобуса, в момента, в който Гешев се смени?

Асен Василев: Бойко знае, че и да няма главен прокурор, все ще има прокурор, който ще го разследва. Но като не главен и не разполага с толкова много власт, може би ще успее да се оправи със съдебната власт. Той каза: "Еми те нали, от чужбина дори ще ме пазят, защото съм им важен да има правителство. Както пазят Сашо Николов - има повдигнато обвинение и на следващия ден бе поканен на прием в американското посолство". Той хвърли ли едно правителство под автобуса и върне ли властта при Радев, вече никой няма да го пази.

Гешев може да извади нещо срещу Бойко. Не знам колко юридически читаво ще е.

Асен Василев: Ако Гешев повдигне обвинение срещу Бойко за Барселона, свикваме национален съвет. Всеки да гласува както го влече. Не мисля, че едното има връзка с другото.

Глас: В тази игра влизаме с абсолютен престъпник да го защитим. Не става дума да се закрепим и да ставаме като партията на генерала или Христо Иванов, които живеят заради самото оцеляване, но ако умрем бързо не помагаме на държавата.

Глас: Не намерихме нищо за другите министри на ГЕРБ, а само за Бойко, защото тогава прокуратурата опъваше чадър върху тях. ГЕРБ не може да си позволяват да няма парламент, защото им трябва да заработи механизмът за отстраняване на Гешев. Ако отидем на избори поне 6 месеца Гешев ще се вихри. Не знам дали Бойко може да си го позволи. Може да си подобрим сделката само.

Глас, Коце: Може да се промени тактиката на Гешев не само срещу Бойко, а да се обърне и срещу нас. Асен Василев: Той ще се обърне срещу нас така или иначе. Със сигурност, за да не се каже, че е само срещу Бойко и е политически мотивирано. Водил е и дела срещу Бойко с идеята да го оправдае. Не може толкова лесно да обърне делата. Удари и Руди.

Кирил Петков за Радев: Най-хитрото нещо е да му махнем службите, да му махнем правомощията и да го оставим там, където е. Ако го импийчмънем, няма да има по-голяма далавера, защото ще си стартира сам политическия проект. Ще си стане кралицата на Англия за вечни времена.

Говорено е за службите, че ще бъдат сменени, ако сме в ротация.

Асен Василев: Даже имената са синхронизирани с посолства....

Единственото, което се промени е, че вдигнахме температурата на казана. Единствената причина Бойко и Гешев да се стрелят е, че написахме в ПВУ, че трябва да има закон за съдебната власт. Година и половина по-късно разбраха, че няма как да вземат има пари, ако го няма, а има натиск и от Европа, и от САЩ. И Бойко като е обещал на посланиците, че ще го изпълнява, и цялата кочинка се разтропа...

След като ПВУ влезе за разглеждане в миналия парламент, те го бламираха. След това му се случи Магнитски 2 (на Борисов) и той отиде при посланиците и обеща да го приемат. Делян Добрев и Борисов дори искаха да свикват НС по време на предизборната кампания.

Мирослав Иванов: Гешев рано или късно ще бъде сменен. И ГЕРБ много го искат, защото Десислава Атанасова да дойде в петък три пъти до нашата ПГ да ни каже: "Айде, какво правим, това не е било. Като сме имали правителство нашите партньори не са идвали 3 пъти да ни питат нещо да се случи. Десислава Атанасова идва 3 пъти в рамките на 2 часа. Очевидно е, че Гешев си заминава. Кой идва? Няма да дойде някой честен, защото не е оферта за ГЕРБ. Те ще си изберат друг.

Кирил Петков: Опитахме да заходим наляво, неосъзнавайки, че цялата машина на Радев и цялата държава е работила за нас. Почувствахме се някакви гении, а то цялата машина е работела за нас. Което повече не е работило.

Асен Василев: Правителството няма да падне преди местните избори, Бойко не иска Радев да ги прави.

При откриването на залата в Бургас кметът на ГЕРБ покани президента и не покани Бойко. Кметът на ГЕРБ покани президента, но не покани хората му и нито един човек от ГЕРБ, защото той ще е независим кандидат към Радев. Под едната ръка Радев е хванал Гешев, под другата - Копринков. С едната ръка ги подкупва, с другата ги заплашва. Това в момента се случва на абсолютно всички герберски кметове.

Вместо да имаме ГЕРБ 25%, ще имаме ГЕРБ - 15%, и 10% прокремълска партия на Радев с местните кметове. Тези хора, които кметовете ги държат, те няма да дойдат при нас. Посмъртно.Те си вървят като крепостни с кмета. Радев е тръгнал да пазарува кметовете на ГЕРБ един по един. Някои от тях се асоциират с него, не с ГЕРБ. Ако Радев в този момент държи и полицията, това ще направи нещата по-лоши. Те искат сравнително честни избори и знаят, че нашата полиция ще направи сравнително честни избори. Ако Радев прави избори, той ще ги направи нечестни в посока Радев. За първи път ГЕРБ имат изгода от честни избори, защото няма да държат полицията и службите. Това е мачът.

В 90% от територията на страната ние на местните избори не участваме, освен като страничен наблюдател. Ако сме във властта, това може и да се промени на някои места. Но ако не сме във властта, местните избори ще бъдат решени между структури, които Радев подкупва и заплашва с Гешев, и едни структури, които ГЕРБ държат сума време с техните методи, които са същите.

Правихме анализ за Хасково. Имаме над 50% от вота, който е контролиран. Ако ще направим най-гениалната кампания с най-гениалния кандидат, няма как да минем 50% и да спечелим на балотажчето. От 30 г. кметът на Хасково на балотаж се избира от ДПС. Ако искаме да направим каквото и да е, трябва да разчукаме тази структура на гласовете. Но не като Радев - да удари няколко гербера, и да вземе тези гласове за себе си.

Кирил Петков: Не е сега моментът за импийчмънт. Импийчмънтнем ли го сега, утре автоматично имаме най-голямата партия. Взимаме му службите и властта. Трябва да го държим на повърхността, друго е да си подадеш сам оставката да правиш партия - изглежда гадно. Ако ние го праснеме...

Той (Борисов) не отваря опциите, защото знае, че само ние можем да го изперем. Може да се правим на интересни по телевизията и да говорим за джентълменски договорки. Направихме леко "ала-бала" през президента.

За имунитета на Бойко Борисов:

Кирил Петков: Ако вдигнат обвинения на Борисов. Не казвам, че това е наше предложение или решение, но Христо Иванов даде предложение и то е Ц казваме, че се прави комисия по имунитети, защото вероятно няма да е само на Борисов. Идеята е да се каже, че тази комисия работи докато се смени конституционната реформа и се ползват европейските стандарти за вдигане на имунитет. Това ни купува някакво време.

Това може би е мисията на живот на Христо - да сменим конституцията. Тя ни е забита от 30 г. насам и не се е променила.

Това решение може и в последствие. Оставка за Борисов - не, той има огромно его. Химера е да си мислим, че той си тръгва.

Асен Василев: Борисов се вижда като шеф на външна комисия в парламента.

Кирил Петков: На него (Борисов) ЕНП не му е единственият проблем - американците са му втория. Не може съвсем да скъса синджира и да хапе като обезумял. Ще се опива да се подмазва максимално. Просто мъжът на Мария Габриел ще каже: "Това е идиотът, който прецака жена ми" и това ще се говори в Брюксел. В Брюксел моралът не е единственият критерий, по който се оценяват хората.

Христо много иска, но дали ще го продаде на неговите хора? Христо днес сияеше с идеята за конституционна реформа, което е мечтата на живота му.

ДПС знаем колко да им имаме доверие. Карадайъ днес казал: "На мен не ми трябват министри, а уважение". Сигурно ще се наредят едни компании - бебета на Караджов и ще се започнат едни филми на ужасите. Това ще е отделна битка и филм. Христо пое ангажимента за подкрепа там. Нямаме идея как ще го отиграят.

Асен Василев: Ще играят тихо и отзад...

Идеята на Христо Иванов е да се въведе европейски правилник от ЕП, което означава, че поне 6 месеца ще се влачи имунитетът на Бойко в някаква комисия, която ще разглежда всички доказателства лист по лист и перо по перо.

Мъжки глас: Вчера Доган е оттеглил подкрепата за Бойко. Това са си вътрешни работи.  ИТН са разбрали и те ще направят същото, защото ще са смешни като единствените, които могат да гласуват правителството. И Слави излиза чист. Защо Доган се е оттеглил, е друга тема.

Асен Василев: ИТН бяха договорили Гроздан Караджов да е на МРРБ министър и предполагам, че Бойко днес им е казал, е няма да се получи.

За ДПС и промените в конституцията:

Настимир Ананиев: Има ли договорка, че ще натикаме ДПС в ъгъла?

Асен Василев: Това няма да се случи, защото Христо, не заради ГЕРБ, а заради милите ни коалиционни партньори които искат да правят…

Настимир Аананиев: Христо е ял тези хурка вече през 2017 г., когато пропадна историческия компромис.

Асен Василев: Христо днес се обади на Карадайъ, за да си говорят за конституционни промени.

Настимир Ананиев: Карадайъ ще му сменят главата. До следващите 4-5 седмици ще има нов председател на ДПС. Но това не е важно, важно е друго - в момента ние, ако не предприемем нищо, какво ще се случи?

Милен Матеев (бивш шеф на правната комисия): Като юрист не мога да приема тази ротация, която е абсолютно противоконституционна, както беше и ротацията с председателя на НС. Променяме конституционния модел, в който се случва властта в една демократична държава с една задкулисна договорка. Това е огромно петно върху ПП. Не мисля, че ДПС ще стоят безучастни и ще гледат как изпускат схемите си.

Руската опасност:

Асен Василев: Кой министър ще прави избори и дали има значение - имаше ли значение дали Рашков или Демерджиев ги правеше? Не съм сигурен, че ще сме сринати на местните избори. Особено, ако на местна почва са ударени герберските структури, уволнени са хора, ясно се работи и има коалиция против тях. Ще се решава община по община.

Проруските сили ще вземат превес в България в следващите между 18 и 24 месеца в парламента, за първи път от 1996 г. насам. Въпросът е дали ще се случи след еврозоната или преди това.

Николай Денков: Или в лицето на Габриел и ЕНП ще получим съюзник, защото влизаме в проевропейска линия и тръгваме да реализираме нещо, или ще изглеждаме най-големите идиоти на Европа, защото сме провалили възможността и сме оставили България на руските сили.... Кирил казва колко пъти са му се обаждали. Нашите хора се интересуват дали се грижим за тях. Навънка ще гледат ще свършим ли работата, която очакват от нас и да стопираме каквото се задава, или поне да го забавим с няколко месеца, или заради нас отиваме на избори с абсолютно непредсказуем резултат.

Мъжки глас: Проруските сили ще наклонят везните и в парламента, такава е конюктурата. Трябва много смело да се борим за Шенген и Еврозона. Петър Стоянов и Соломон Паси са най-мразените в Хасково, а са направили едни от най-съществените стъпки за хората. Не винаги обичта на хората е най-важното нещо.

Мъжки глас: Ние ще направим услуга на проруските интереси, ако изчезнем, защото ние сме абсолютния генератор за борба срещу руските интереси. Не ми пука, ДБ-тата не мога да ги включа като някакви борци, защото те са популисти в това отношение.

Атанас Атанасов (бивш министър на културата): Трябва да сме във властта, когато се правят местни избори.

Много трудно се намират по места хора, които да са надъхани и да работят за каузата и този тим. Доколко дългосрочно виждаме "Продължаваме промяната". Имам чувството, че влязохме в ситуацията, че за 4 г. ще опаткаме ситуацията и всеки ще си отиде на острова в Тихия океан. А това ще е дълго и много болезнено. Ако сме за дългата игра, продължаваме да изпускаме от контрол това да се погрижим за себе си и структурите си.

Дори и да влезем в еврозоната и Шенген, ако цялото НС е напълнено с проруски шпиони и всеки, който е искал да работи и е повярвал на нас, вече не вярва на никого, какво от това?

Какво става, ако утре се окаже, че капацитетът ни намалява с 30-40% и с кой ще ги заменяме всички тея хора, които ще ги уволняваме (чистката в администрацията) и как ще градим структури?

Кирил Петков: "Демократична България" ни даде страхотен пример какво значи да оптимизираш само единствено оцеляване. Това е, правиш всякакви ходове, само за да си в играта. И стоиш на 4% - това не е проблем, ако оптимизираш дълголетието на партията, не те притеснява дали си на 7,4 или 3%, важното е да си там. ДСБ успешно са там от 20 години - те като единствена алтернатива - от Костов насам. Въпросът е нещо да направим в това дълголетие. Не виждам смисъл да стоим живи, без да променяме света.

На мен с генерала (Атанас Атанасов, лидер на ДСБ) ми е много симпатично да си говорим, но той е пример как се оптимизира дълголетието, Христо също. Просто не знам дали това искаме да сме ние.

Атанас Атанасов: Ако не успеем, означава да занулим България за поне 10 г., преди да има шанс за нещо ново.

Хората на улицата ни казват: "Дайте да си кажем честно - ние не сме готови за управление, просто нямаме капацитета". Това ни го казват наши симпатизанти, които искат да работят нас и за каузата. Фокусът е да си заздравим основата, за да може след няколко години, като сме се напълнили с правилните хора, тогава да можем...

Кирил Петков: Много се кефя на тезата, че ние сме спасителите сега и завинаги. Истината е, че вълната ще дойде след 4-5 г. Ние показахме, че има и друг модел и заредихме млади хора.

Не мисля, че след нас е потоп. Има и други таланти.

За мен по-камикадзе сценарият е да вземем правителството без Мария Габриел. Това е гарантирано самоубийство.

Мъжки глас: Ние сме в положението на хората, които са в ресторант с боб и леща, и часове наред обсъждаме как да си поръчаме пържола. Няма да има пържола.

Кирил Петков:  Аз не мога да си представя сега с втория мандат, ако Борисов го подкрепи - с 69 депутата да има екстра бонус от него и да не извадим кабинет. Как се отказваме след като извадихме кабинет и те го подкрепят? Не мога да си представя, че няма да дадем кабинет. Ако сложим само мен и Рашков за кеф, те ще кажат: "Те са пълни идиоти, нали искат да ги изберат?!". 

----------------

Близо 4 часа и половина след началото на дискусията окончателното становище е гласувано с 22 "за", 18 "против", 9 "въздържал се" като в условията е записана промяна в състава на ЦИК, изборния кодекс и връщане на машинния вот.

Кирил Петков: Колеги, имам една молба. Аз това "въздържал се" не знам какво е. Всеки да си вземе позиция. Честно, не знам дали мога да ви повлияя, не мога ли. Но в момента се чувствам, че управлявам автобус на детска градина. Всеки да си вземе позицията! Честно ви казвам, е*и му майката, не знам дали ми се кара автобуса. Ще трябва да си го помисля за себе си това дали да карам автобуса на детската градина. Почва да ми идва леко нанагорнище, автобусът не може да включи на първа и да го кача! Дайте едно мъжко или женско мнение - да или не! В живота няма въздържал се. Утре трябва да вземеме едното или другото решение. Дайте едното или другото. Ако не - не, ако да - да. Щото аз по средата не го разбирам. По средата е утре да тегля една майна. Затова дайте - гласувайте!

Прегласуването завършва с 25 "за" и 24 "против" в полза на ротационния кабинет с ГЕРБ.


"24 часа", със съкращения

Над 6 млн. тона ще е зърнената реколта

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 109

Ремонти запушват Дунав мост край Русе за 2 години

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 109

Внасяме ударно мляко от Румъния

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 109

"Булгаргаз" предложи по-евтин газ за юли

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 109

ООН одобри плана на САЩ за примирие

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 109

Френската левица се обединява

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 109

Шолц увещава бизнеса да инвестира в Украйна

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 109

Все още има съпротива срещу България в Шенген

автор:Дума

visibility 324

/ брой: 109

Евро 2024 чука на вратата

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 109

Спиралата от кризи ще се задълбочава

visibility 272

/ брой: 109

Дежурният Сатана

автор:Мартин Карбовски

visibility 340

/ брой: 109

Нелепи еврофасони

visibility 272

/ брой: 109

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ