12 Юни 2024сряда20:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Псевдомузей, който ще зомбира децата ни

Американският "научен" център "Музейко" - уникално образователно средище или игротека за манипулативно въздействие върху съзнанието на малките българчета?

/ брой: 199

автор:Борис Данков

visibility 4167

Само след месец в София се предвижда да отвори врати така нареченият музей  "Музейко":  "чудото на чудесата", "най-големият детски научен център в Югоизточна Европа","детски музей с мисия", "най-внушителното детско образователно средище у нас", "най-добрият приятел на децата и партньор на бизнеса в България"... Това са само част от суперлативите, с които въпросният мегамузей бе разхвален до небесата в множество елейни публикации и презентации във в. "Капитал" и "Дневник" и други нашенски казионни издания, в електронни сайтове и телевизионни канали. Той бе представен и от в. "Ню Йорк таймс" в обширно интервю с изпълнителната директорка на музея Бистра Кирова, която обяснява на американските читатели, че това ще е "революционно начинание", като се оплаква, че в "в страната ни на практика липсва политика по отношение на децата." Поради тази причина нейният екип, "вдъхновен от западния подход" (по-точно американския- бел. авт.) бил пристъпил към осъществяването на "революционния" замисъл.

Чия е всъщност "гениалната" идея?

...На добре известната фондация "Америка за България", станала популярна у нас със скандалното финансиране на тъй наречените "протестъри", на нароилите се като гъби след дъжд в годините на демокрацията "неправителствени организации" и издръжката на редица идеологически проекти, като  нашумялата "Червена къща".
През 2009 г. "Америка за България" спуща идеята за създаването на детския мегамузей у нас, като върху нея започват да работят над 30 наети български "специалисти", между които и преподавателката от Нов български университет Весела Герчева, създала 7 детски музейни кътчета в страната и "мултиплицирала" замисъла с "пренасянето" на дейността на "Музейко" в... българските училища. Автор е и на "авангардната" идея за "обучение" в "Музейко" и на деца до 5-годишна възраст(!) 
През следващите години идеята е развита в завършена концепция от американския архитект и дизайнер Лий Сколник, автор на няколко десетки детски музея в САЩ, между които в Манхатън, Маями, Делауеър и на редица други музеи. Техническата страна в реализацията на проекта е поверена на българската фирма "А и А Архитекти".

Какво предвижда самото задание?

...Да бъде създаден един американски  мегамузей в България за деца между 6 и 10-годишна възраст, който да "образова" малките българчета; да им "отваря" очите за "света отблизо"  с най-модерните интерактивни методи на обучение и методи на възпитание и... информационно промиване, разбирай - зомбиране.
За тази цел на мястото на закупената преди години от "Америка за България" стара и порутена сграда на бившата Лаборатория за лепилата между метростанция "Г.М.Димитров" и Техническия университет в столицата през 2013 г. започва реализацията на "емблематичния" детски музей "Музейко". "Безвъзмездната" инвестиция в рамер на 25 млн. лева е на американската фондация, като в замяна на това тя се "задължава" да финансира 40 процента от издръжката на музея през следващите години и да го... управлява. Останалите 60 на сто от разходите ще са от продажбата на билети и предлаганите атракции.   
Самият музей е замислен (и вече почти реализиран!?) на три равнища, като в първото от тях ще се помещава тематичната експозиция, посветена на археологията, геологията и палеонтологията. На второто равнище ще бъде "съприкосновението" на децата с... настоящето. Там те ще опознават природата, архитектурата и градската среда. На третия етаж ще е тяхната среща с... бъдещето чрез интерактивни изложби за космическите полети и модерните технологии.

Влизане в кожата на Индиана Джоунс

... Това обещава на малките "хлапета" шефката на музея Бистра Кирова. Още от първото равнище те ще могат да "се потопят в чудни приключения сред пещери и антики". На второто равнище ще могат да правят опити по физика и химия. На третото дс е докоснат до космическата ера. Въобще наистина "чудо на чудесата" очаква децата ни. Годишно през "Музейко" се предвижда да преминават около 100 000 - 150 000 малчугани. В музея се предвидени изключителни "екстри" и за техните родители. Докато дечицата се забавляват, техните бащи и майки, дядовци и баби ще се развличат в приятни кътчета.
Сградата на музея ще бъде изградена по супермодерни, ергономични и екологични технологии. Тя ще използва слънчева енергия от фотоволтаични панели, ще се отоплява чрез геотермален сондаж. С една дума - не само чудо на чудесата, ами чудо на чудните чудеса в България и света, което ще е единствено на Балканите и в Югоизточна Европа...

Кой реализира "чудото на чудесата"?

Любопитен е фактът на кого именно е поверено самото изграждане на този супермузей на музеите. Вече бе спомената фирмата "А и А Архитекти", станала известна с "приближеността" си до президента Росен Плевнелиев. Нейният собственик  Ангел Захариев е съпруг на назначената от президента в служебния кабинет на Марин Райков вицепремиерка Екатерина Захариева. Фирмата е "набъркана" в усвояването на 30 млн. лева чрез София тех парк. Фирмата "Бигла 3" в недалечното минало пък бе сред извършителките на ремонта на партийната централа на ГЕРБ и в нашумелия скандал около прословутото "ламиниране" на НХГ. Иновативната компания "Уолтопия", изпълнила прословутото дърво и катерачната част в сградата на "Музейко", е също сред протежираните от Росен Плевнелиев фирми, привлечена от него за реализацията на тъй наречения "Колайдър Активити Център" с инвестиция за около 13 млн. лева. Единствено фирмата Посттудио може да се похвали само със скромния си рекламен пиар във в. "Дневник".


Какво се крие зад станьолената обвивка?

Дори авторът на концепцията на "Музейко" Лий Сколник не пропуска да подчертае, че реализацията на самата идея е рожба на... българо-американската дружба. Нещо повече - в него са вградени редица "български елементи", които са измежду гениалните хрумвания на Сколник. Едно от тях е върху фасадата на мегамузея да бъдат изобразени три планини, които да напомнят за... българския ландшафт. Другата е тематичното "побългаряване" на музея, като в него са изведени символично три от основните български занаяти (пак според Сколник): дърворезбата, грънчарството и... тъкане на шевица (което пък си е пълна глупост, защото шевица не се тъче, а се шие или извезва).
Самият Лий Сколник до такава степен се е заплеснал в своето "българофилство", че не пропуска да раздава наляво и надясно съвети на нашенските аборигени-историци как да си организират музейното дело, как да си подреждат и съхраняват експонатите. Като най-накрая на въпроса какво не му е харесало в България, не се сдържа да се оплаче от тротоарите на София и да спомене, че докато е ходел по тях е щял... да си счупи глезена.

Музей? - Не, пропагандна игротека

В безконечните медийни хвалебствия за  "Музейко" родните "специалисти" (и нашего брата слагачи журналисти) не пропускат да сипят своите  суперлативи за американския проект. Как той щял да направи "отворени" децата ни, как щял да ги открехне за чудесата на познанието, как щял да ги "образова", да ги извиси и приближи до европейските (пардон американските!) "ценности".
Никой не се сеща обаче (или по-точно не смее!) да признае, че всъщност този псевдомузей ще пълни главите на нашите дечица с банално познатите ни до втръсване клишета от американските трилъри и екшъни, комикси и сериали, мъпети и какви ли не още реалита, телевизионни конфекции и...пошли арт-дисекции.
Ако това беше музей, а не пропагандна игротека, в него щяха да ни показват истинска история, а не американски интерпретации върху настоящето и бъдещето (с вездесъщите космически войни), чийто главен герой ще е вездесъщият и всепобеждаващ янки.

Подобен разграден двор няма

никъде по света. От европейските държави нито една не е оставила обучението и възпитанието на децата си на... американски псевдомузей.При това всичко там ще става под ръководството на една държавна американска фондация, каквато е "Америка за България", което ще е равносилно на скандална намеса във вътрешните работи на страната ни.
Така в Амстердам действа първият детски музей в Европа - "Tropenmuseum Junior"; във Великобритания - националният детски музей "Eureka"; в Германия един от водещите детски музеи e "Labyrinth", в Австрия - музеят "Фрида & Фред". Дори в Истанбул през 2005 г. нашите съседи са открили свой музей на детските играчки "Istanbul Muzeum Toy", но подобно "чудо" като нашето, дори и турците не са си позволили.


Изпълнителната шефка на "Музейко" Бистра Кирова, която е живо доказателство, че в България "липсва политика по отношение на децата."


Когато не раздава съвети, Лий Сколник свири на китара
 

Над 6 млн. тона ще е зърнената реколта

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 109

Ремонти запушват Дунав мост край Русе за 2 години

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 109

Внасяме ударно мляко от Румъния

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 109

"Булгаргаз" предложи по-евтин газ за юли

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 109

ООН одобри плана на САЩ за примирие

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 109

Френската левица се обединява

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 109

Шолц увещава бизнеса да инвестира в Украйна

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 109

Все още има съпротива срещу България в Шенген

автор:Дума

visibility 324

/ брой: 109

Евро 2024 чука на вратата

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 109

Спиралата от кризи ще се задълбочава

visibility 272

/ брой: 109

Дежурният Сатана

автор:Мартин Карбовски

visibility 340

/ брой: 109

Нелепи еврофасони

visibility 272

/ брой: 109

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ