20 Април 2024събота23:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Радикалният ислям - перфектното оръжие

Световните лидери обаче не предвидиха, че той е вирус, който трудно може да се контролира

/ брой: 173

автор:Дахер Дахер

visibility 2716

Броени дни остават до 11 септември - дата, която се превърна в мрачен символ в историята на съвременното общество. Тогава на сцената се появи нов враг, който всички нарекоха "тероризъм", а водещи държавни лидери се зарекоха да се борят срещу тази напаст. Но още в онези начални дни започна да се показва пукнатина между факти и действия. Фактите сочеха, че 15 от 19-те атентатори в Ню Йорк са саудитци, двама от Обединените арабски емирства, един от Египет и един от Ливан. Идеологията на "Ал Кайда" е салафизъм/уахабизъм, чиито корени са дълбоко впити в Саудитска Арабия, а лидерът на групировката Осама бин Ладен бе саудитски син на една от най-богатите фамилии в кралството. Но въпреки всичко впоследствие не уахабитската страна бе нападната, ами Ирак.

САЩ успяха да убедят света


че вина за терористичния акт има Саддам Хюсеин, а това даде повод на най-голямата световна сила да нападне богатата на петрол арабска република. Оттам нататък всичко буреносно се завъртя като пустинно торнадо и тръгна в посоката, в която се намираме днес. В Ирак се появиха наченките на Заркауи и "Ал Кайда", които по-късно се трансформираха в "Ислямска държава" на Багдади.
Разследващият американски журналист Бен Суон разкрива шокиращи данни, взети от самите служби - от 2001 до 2014 година, жертвите от терористични атаки са се увеличили с 4500 процента. И този процент продължава да се увеличава. Само в Ирак например преди инвазията на САЩ не е имало регистриран случай на самоубийствен атентат, но от 2003 година до днес са били извършени близо 2000 самоубийствени атаки. В страната имаше 1,5 милиона християни, а днес са останали едва няколко десетки хиляди. Дори анализаторът на Си Ен Ен Фарид Закария също е лаконичен и журналистът се пита защо, след като по данни над 94% от атентатите по света се извършват от салафитско-уахабитски групи, никой не насочва вниманието към източника и разпространителя на тази идеология. Над 60 салафитски групи са официално признати за терористични.
За да може обществото да разбере същината на проблема, е редно да разгледаме какво представлява тази доктрина. Ислямът не е еднородна религиозна система и също като християнството има много деноминации. Основната схизма е известна на всички, двата основни клона на исляма са шиизъм и сунизъм. Сунитският клон е представен от четири големи школи, разпределени на географски принцип. Школата на Малики господства в Северна Африка, а в Левант и Централна Азия традиционният ислям е по школата на Ханафи. Страните около Индийския океан са последователи предимно на Шафии, а най-малката школа е тази на Ханбали, която се изповядва само в Саудитска Арабия и Катар (както и в незначителни райони на други страни). От тази школа произлизат религиозни дейци като Ибн Таймия - основоположника на т.нар. салафизъм. Той е бил изключително радикален, върл противник на алауитите и християните, написал цели седем тома, в които е излял омразата си към християнството. Няколко века по-късно се появява Абдул Уахаб, бащата на уахабизма, стриктен последовател на Таймия. Абдул Уахаб се сдружава с кралската фамилия на Сауд и така уахабизмът се превръща в официална политико-религиозна система на Саудитска Арабия. Редица историци сочат, че пръст в тази дружба имат и британските тайни служби.
През 1921 г. Уинстън Чърчил - тогава колониален секретар, описва уахабитите пред Камарата на общините като

"строги, нетолерантни, добре въоръжени и кръвожадни"


Казва, че "за тях е въпрос на чест да убиват всички, които не споделят мнението им, и да превръщат в роби съпругите и децата на неверниците. Жени са били убивани в селата, защото просто се появявали сами по улиците. Наказвало се е дори носенето на копринена дреха. Мъже са били убивани за пушене на цигари". По-късно обаче Чърчил пише, че дълбоко се възхищава от Ибн Сауд заради "неговата непоколебима лоялност към нас".
Описанието на уахабитите от Чърчил важи и до днес в пълна сила както за "Ислямска държава", "Ал Кайда" или талибанското общество, така и за Саудитска Арабия. Но защо се подкрепя такава идеология? Отговорът е очевиден. Още тогава британците са осъзнали, че в ръцете си имат примитивно, жестоко общество, което израства с племенни принципи, и като такова лесно се управлява чрез техните религиозни и племенни лидери. Така европейците са ги използвали срещу Османската империя, а по-късно САЩ поемат щафетата и използват същата идеология в целия регион. Като започнем от Афганистан и талибаните и завършим със Сирия, Ирак, Йемен и Либия.
Освен жестоки, уахабитите трудно прогресират с наука и технологии. Това ги прави перфектни консуматори, Западът може да им продава огромни количества технологии и оръжия, без да се притеснява, че те ще бъдат откраднати, репликирани или развити и по този начин да отгледат могъщ противник. И до днес Саудитска Арабия е примитивно кралство, без реално да произвежда или развива каквато и да е техника.
Постепенно кралството на Сауд се превърна в

най-влиятелния играч в района


с петродоларите се отваряха медресета из цяла Африка, Азия и Европа. Трябва ви революция в Тунис, Либия, Сирия или Ирак, защото там местната власт е непослушна? На преден план като биологическо оръжие веднага изникват салафитски групи или последователи на "Мюсюлмански братя", чрез които да всявате хаос и да дърпате с конци положението. Кой свали Кадафи, Мубарак и Бен Али? Ислямисти. "Мюсюлмански братя". Кой наливаше гориво в конфликтите в Сирия, Ирак и Йемен? Отново ислямисти. Загадка е как от нищото се появи "Ислямска държава" в Либия, Йемен, та чак до Филипините. Създаване на геополитическо оръжие! Дотук добре.
Това, което обаче никой не е предвидил, е, че радикалният ислям е като вирус, който като нищо може да се разпростре и из нарастващото мюсюлманско население в Европа. Почти всички атентати на Стария континент през последните 3-4 години бяха извършени от хора, родени в Европа или живеещи там, като почти всички са от северноафрикански произход. Почти всички са били в Сирия или са имали намерения да отидат там. И да всяват хаос и ужас сред местното население. Гетоизацията, дезинтеграцията и усещането, че са от различна цивилизация, толкова лесно може да накара много млади европейски мюсюлмани да генерират агресия и тя да намери отдушник в религията, а понеже в Европа главно действат финансираните от Саудитска Арабия медресета и джамии, оттам пътят е към салафитския ислям, който не е нищо друго освен реваншистка, агресивна доктрина. Тя лесно ги примамва и използва като троянски кон.
Световните лидери разбират много добре това безумие, но за съжаление парите и човешката алчност са по-силни от разума и рационалността. Лесно може да намерите клип в ютуб, в който Хилъри Клинтън остро критикува пред Сената позволяването да се разпространява уахабизмът из Близкия изток и използването му като политическо оръжие. Но когато тя се издигна и вмъкна във властта, се оказа, че основните спонсори на фондация "Клинтън" са саудитски и катарски лица, много от които са същите благодетели, финансиращи радикалите в Сирия и Ирак. В собствената си автобиография пък Доналд Тръмп нарича Саудитска Арабия основен източник на тероризъм и радикализъм, но когато стана президент, първата страна, която посети, бе именно кралството на Сауд, където сключи най-голямата оръжейна сделка в историята.

Лицемерието на днешните лидери е умопомрачително


Вина за тази ситуация обаче имат и двете страни. От една страна, Западът, а от друга - Изтокът. Западът е достатъчно интелигентен и образован, за да може да намери друг инструмент, с който да постига геополитическите си цели. Защото вирусът ислямизъм/радикализъм не е нещо, с което може да си играеш и да си мислиш, че го контролираш. Резултатите са налице. Използването на тази доктрина, комбинирана с неолибералната "толерантност", може да доведе и до края на най-развитата култура - европейската. От друга страна, арабската и мюсюлманската култура и наука пък са безкрайно изостанали и почти нищо не е останало от времената на Авицена и Ибн Ал-Хайтам. А пътят за развитие не минава през доктрини от 1500 години...

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ