20 Април 2024събота21:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Реформите - фасада и реалност

Гладуването на пенсионерите е полезно за това правителство

/ брой: 180

автор:Цветан Наньов

visibility 2713

Правителството отчете като пореден голям успех приетите заедно с работодатели и профсъюзи, но без пенсионерите, изменения в Кодекса за социално осигуряване. По мнение на социалния министър, те ще премахнат до 2017 г. дефицита в социалния фонд, а по мнение на премиера - ще осигурят високи пенсии на децата ни. Това е фасадата. Действителността е, че за сметка на здравето и живота на пенсионерите се прави опит за маскиране на дефицита в държавния бюджет. Дефицит, породен от задушаване на бизнеса и покровителстване на контрабандата.
Какво в действителност бе направено:
- премахна се точковата система;
- увеличава се необходимият за пенсиониране осигурителен стаж от 34 на 37 г. за жените и от 37 на 40 г. за мъжете;
- увеличава се възрастта за пенсиониране от 60 на 63 г. за жените и от 63 на 65 г. за мъжете;
- и осигурителният, и трудовият стаж се фиксират и не могат взаимно да се допълват или заменят;
- замразява се размерът на пенсиите за неопределено време.

Ще изпълнят ли очакванията направените промени

Не, разбира се. Актюерските разчети за ликвидиране на дефицита във фонда до 2017 г. се правят с приети, очаквани и допуснати цифри, така че тяхната точност не надвишава очакваната от премиера висока пенсия за децата ни, която нито ние, нито той ще доживеем да видим. Но "реформата" веднага обрече сегашните пенсионери на глад и мизерия, а бъдещите осъди на смърт преди пенсия. За да успеят бъдещите пенсионери да съберат необходимия стаж, започвайки работа на 18 години, те ще имат в резерва пет години. При 10 на сто безработица и системно задушавана икономика, стотици хиляди ще трябва да се надяват да доживеят до 67 години, за да получат някаква осакатена пенсийка.
Тези, които имат "нахалството" да постъпват в университети, а, не дай Боже, да се заемат и с докторантура, са направо врагове на реформата и тя сурово ги наказва. За това своеволие те ще плащат двойна такса. Веднъж за "безплатното" обучение, и втори път (и то накуп) - социално-осигурителни вноски за удоволствието да станат по-умни. Гладуването на пенсионерите е полезно за това правителство. Както ни информира от парламента един от здравните министри, гладуването води до  оглупяване. Глупавите пенсионери са по-лесни за манипулиране.
Комбинация от неграмотни ученици, непокриващи минимални критери на ЕС, оглупели от глад пенсионери и орязани финансово висшисти, е стратегията на сегашното правителство за наука и образование. Прекалените знания, изглежда, са опасни за тях.

"Много знаеш" отново става ругатня

Разчита се на сила и полиция, а не на икономика на знанието. Остава да осъмнем един ден с нов девиз над входа на Народното събрание: "Имаш сила, ум не трябва"
Жизненото равнище на пенсионерите, и не само на тях, се срина под минимума на оцеляване. От последното осъвременяване на пенсиите досега правителството дължи на замразените пенсии осъвременяване с 9,4 на сто. Вместо това отоплението поскъпна с 26 на сто, водата - с 9 на сто, електричеството - с 2 на сто и се очаква ново повишение заради "екологичната" електроенергия. Поскъпна хлябът, "глаДоломно" растат цените на хранителните продукти. Измислят се нови и нови такси, като електромер, водомер, достъп до... и се увеличават старите.
ДДД (дояждаме, доизносваме, доизживяваме) стана мотото на днешните пенсионери. За целта на помощ на пенсионната е привлечена и здравната реформа. Вярно, че засега тя е само приказки, но зад шума от смени на министри, скандали,

мнения до обед и контрамнения следобед

тихомълком, през задната врата, от пенсионерите бяха отнети още няколко залъка. Извоюваната с много усилия потребителска такса от 1 лев бе увеличена на 2,40, а от 1 септември ще стане 2,70 лева. Узаконен бе недопустим рекет, наречен "избор на лекар и екип", "ограничен" до 950 лева. Бедна, бедна Конституцийо! Кога най-сетне Яне Янев ще свика Велико народно събрание, та дебело да се задраска този чл. 52, гласящ: "Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им ДОСТЪПНА медицинска помощ, и на БЕЗПЛАТНО медицинско обслужване, при условия и по реда, определени със закон".
Как законът определя достъпната и безплатна медицинска помощ: Дянков краде милиард и половина здравни вноски, за да компенсира своята и на правителството некадърност, пари, с които Спешната помощ може да стане еталон в Европейския съюз. Линейка разкарва от болница на болница жена с инсулт, докато умре. Болен от рак се нуждае от лъчетерапия - "Услугата" струва 3700 лева, от които НЗОК плаща 700. С 300 лева пенсия той ще бъде поредният успех на реформите в спестяване на средства. На прага на операционната ти казват: "Първо плати за избор, или направи дарение". Някой отчаял се наивник би попитал: "А Хипократовата клетва?" По-добре да я прочете. В нея ангажименти бъдещите лекари поемат към лекарското съсловие. На болните обещават да не им дават отрова...
Не ме разбирайте погрешно.

Уважавам лекарската професия и лекарите,

които я считат за призвание, дълг и чест. Но мирисът на пари, за съжаление, превърна голяма част от лекарите в еднолични търговци с чуждо здраве. Политици и висши медицински чиновници, бъркащи по незнание или нарочно здравеопазването с медицинското обслужване, веднага ще кажат: "Няма безплатен обяд". Безплатен обяд може и да няма, но

има доста много безплатно обядващи

И не е морално и допустимо пенсионерите да плащат тези обяди.
Остават вечните въпроси: "Кой е виновен и какво да се прави?". Виновни сме ние. В Гърция, Румъния, Франция, в арабския свят хората протестират и се борят за своите права. А ние още от деца учим поговорката: "Преклонена главица сабя не я сече". Само че сабята сече и е тъжно и недостойно да се радваме, ако този път главата не е нашата.
През тази изборна година ще получим много обещания за щастие при изборна победа. Чие ли? Нека помним обаче, че светло бъдеще няма. Има настояще и то ни съпровожда през целия живот. И когато чуем думата "утре", нека си спомним популярната песен: "Тоз мрачен ден е вчерашното утре".


За какво да настояваме?

- Незабавно трябва да се отмени, или поне ограничи до предишния размер, потребителската такса. Тя спестява на бюджета 12-15 милиона лева, които стигат за два километра магистрали. Ще заяви ли Бойко Борисов при откриването им: "Тези два километра АЗ построих с пари, които присвоих от здравето на пенсионерите"? Той иска да го запомнят с магистрали. Може би някои шофьори ще го запомнят с прословутата Южна дъга (160 хиляди лева на линеен метър), която при първия по-силен дъжд се превърна в "Бойково дере". Максимата "Магистрали вместо масло" не е нова и не е измислена от Бойко Борисов. Но има достатъчно историци, негови приятели или опоненти, които да му разкажат докъде води такава практика.
- Трябва още тази година да се възстанови ежегодното осъвременяване на пенсиите. Да напомним на управляващите, че 20 на сто от социалните фондове пенсионерите ежегодно връщат на бюджета и това са повече от един милиард лева.
- Необходимо е ново, сериозно и отговорно преразглеждане на условията за пенсиониране, така че те да осигуряват комфорт на старини, а не глад и безизходица.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ