13 Април 2024събота09:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Акцент

Ректорски феоди

В пловдивската Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство свирят фалшива "симфония"

/ брой: 79

автор:Денчо Владимиров

visibility 2206

На 3 април миналата година депутатът от левицата проф. Иво Христов внесе в НС въпрос до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, основан на сигнали от избиратели. Питането се отнася до добилите широк обществен отзвук скандали в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив (АМТИИ).

Народният представител пита: "Очаквам да сте запознат със сигналите. Обобщено, те са свързани с нарушаването на процедурите по Закона за висшето образование и правилника на АМТИИ, с неизпълнения на решения на Академичния съвет на висшето училище и с назначения, за които се твърди, че попадат в хипотезата за конфликт на интереси. Визираните сигнали сочат като отговорен по тези нарушения ректора на академията. Към него са отправени остри обвинения от преподаватели и студенти в АМТИИ. В специална декларация против действията му се обявиха също Съюзът на българските музикални и танцови дейци и Международната федерация на музикантите (FIN). Формалните отговори, които сте давали до момента, конструирани върху формални проверки и подготвени от "заинтересовани" лица, вече са изчерпани. Налагат се спешни действия, защото скандалът от локален става международен, а висше учебно заведение от мащаба на  АМТИИ не заслужава това."

Какво последва след питането на народния представител? Проверка на министерството установява, че твърденията за семейни и роднински връзки между членове на академичния състав и администрацията на АМТИИ 

отговарят на истината

Ето какво написа медията "Под тепето", стожер на независимата журналистика в града: "Ръководството на АМТИИ и конкретно ректорът проф. Милчо Василев бяха разпердушинени на последното заседание на парламента. Министър Красимир Вълчев заяви, че проверка на Министерството на образованието и науката във вуза е установила редица нарушения. От отговора на министъра се разбра, че в академията има шуробаджанащина и конкретни доказателства за конфликт на интереси. Интересна констатация на министерството за вуз в една Европейска столица на културата, нали?"

Искате факти? Един от главните асистенти - Васил Василев например, е син на ректора Милчо Василев, а синът на Христина Колева - ръководителката на финансовия отдел на АМТИИ, е назначен на длъжност асистент със срочен трудов договор. Примерите на "родителска грижовност" в случая са на фона на толкова прогонени или подложени на репресия кадри през периода на дългото ректорстване на "академика" от БАНИ (има такава фалшива академия, а всъщност НПО, което няма статут на научна организация, но раздава незаконни титли на кило на кого ли не). Министерството е дало предписание на ректора Милчо Василев да отстрани всички установени в проверката нередности. В това число и като прекрати дисциплинарните производства срещу преподаватели, "въстанали" срещу неговата управия като ректор. МОН е предписало също ректорът да премахне незаконното и разпоредено от него за... самия него допълнително заплащане на възнаграждение от 150 лв., 

понеже бил "академик" от БАНИ

  

След проверката на МОН - преди почти година, е бил изпратен сигнал до КПКОНПИ (комисията за противодействие на корупцията). Този държавен орган обаче по думите на президента Румен Радев е основан и контролиран от... Цветан Цветанов. Май че от самото начало бе лесно да се познаe как ще завърши проверката срещу "подвизите" на проникнатия от силна любов и вярност към ГЕРБ академик по БАНИ. Именно той през 2017 г. връчи диплома за Доктор хонорис кауза на АМТИИ на финансистката Менда Стоянова, днес активен член на ГЕРБ, а в миналото - активен член на БКП.

Именно това титулуване предизвиква скандали в АМТИИ. Както и ДУМА писа миналата година, при "височайшото титулуване" уважавани преподаватели в АМТИИ като проф. Юлиан Куюмджиев и проф. Албена Димова отказват да гласуват за политическото нагаждачество и изразяват негодувание от нелепото нареждане на Менда Стоянова до творци като Марин Големинов, Юри Буков, Николай Кауфман, Милчо Левиев и др. Ректорът започва истинско преследване на двамата, отначало иска да уволни Куюмджиев, но Съюзът на музикалните и танцовите дейци не дава съгласие, а студенти организират петиция в интернет в подкрепа на двамата преподаватели. Ректорът коментира, че това е организирана целенасочена атака, за да стават скандали. Обаче си позволява публично да обижда двамата преподаватели, за което Куюмджиев сигнализира министър Вълчев и посочва факти за неправомерно закриване на катедри и други нередности във вуза. Атаката от страна на ректора стига дотам, че Куюмджиев е 

наказан с "предупреждение за уволнение"

което според него е чиста саморазправа. Едва след проверката на МОН и признанието на министъра в НС, че в АМТИИ има нарушения, наказанието е отменено - но не защото професорът е прав, а защото нямал други нарушения. 

И така - до края на март тази година, когато проф. Куюмджиев уведомява писмено министъра, че се отказва да бъде председател на комисията за националното състезание "Ключът на музиката", организирано от МОН, за което влага сили от 7 години. Той е писал до Вълчев още в началото на март тази година, но министърът не е откликнал. Оказва се, че проф. Куюмджиев отново е наказан с "предупреждение за уволнение", като този път и на съпругата му е наложено същото наказание, без изобщо да бъдат изслушани. Впрочем тя също не е гласувала за г-жа Менда Стоянова. Наказанията са ни наложени не за да уплашат нас, а за да сплашат останалите, пише проф. Куюмджиев до министъра. "Явно не искате да се ангажирате с тази саморазправа, у мен остава усещането, че над ректора има политически чадър. Академичната автономия не означава ректорът да има абсолютна власт, нито академичните норми да обслужват политическата конюнктура. Затова не виждам основание да продължа работата си в националната комисия "Ключът на музиката" и може би сега вече ще бъда уволнен от АМТИИ. Но ви уверявам, че между престижа на едно висше училище и престижа на ректора му понякога има доста голяма разлика", пише проф. Куюмджиев.  

И още - най-после завършилата проверка на КПКОНПИ оповестява, че... "не е налице конфликт на интереси в АМТИИ по предмета на проверката". Интересно. След щателна проверка МОН съобщава в парламента чрез устата на своя министър, че "в АМТИИ има шуробаджанащина и конкретни доказателства за конфликт на интереси и проверката е установила, че твърденията за семейни и роднински връзки между членове на академичния състав и администрацията на АМТИИ отговарят на истината". А ръководената от г-н Пламен Георгиев комисия оповестява, че не е налице конфликт на интереси. 

Кой как чете Евангелието

в случая? И дали въпросният ректор, ядосан, няма да предяви сега претенции към МОН за публично "уронване на престижа му"?

В началото на март 2019 г. надхвърлилият възрастта за пенсиониране ректор чукна вече 70 години, но все така продължава важно да седи в ректорския стол! И, изглежда, няма сила, която да го отмести оттам. Бил е преизбран от Общото събрание на вуза за втори мандат през декември 2015 г. - пак в разрез със Закона за висшето образование, според който след навършване на пенсионната възраст, определена в КТ за преподавателите (65 г.), те не могат да заемат ръководни длъжности. Къде гледат контролните органи в държавата при този скандален случай? Риторичен въпрос. Как ли не се е намесила още почетната докторка на АМТИИ Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в НС? 

Май че трябва да повторим казаното от депутата Иво Христов в НС: "Факт е, че част от българските висши учебни заведения са се превърнали във феоди на самозабравили се местни феодали. За съжаление под етикета за академична автономия всъщност се извършват злоупотреби и част от вузовете са се превърнали в особена форма на задружна престъпна дейност."

Техническият преглед удари 100 лева

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 70

Унищожават българските левове след приемане на еврото

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 70

Птичи грип във ферма с кокошки-носачки в Хасково

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 70

България втора в ЕС по поскъпване на жилищата

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 70

Свалят обвиненията срещу Джулиан Асанж?

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 70

В Германия правописът вече не е важен

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 70

Левицата в Скопие с антибългарска кампания

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 70

Накратко

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 70

Някога и сега

автор:Валентин Георгиев

visibility 194

/ брой: 70

Страната на евро пуделите

visibility 185

/ брой: 70

ВъзмОтително

автор:Таня Глухчева

visibility 186

/ брой: 70

Аферата "Боташ"

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ