09 Август 2022вторник10:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали и прегърми. Над източните райони през целия ден ще се задържи слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, в София - около 31°. Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали и прегърми. Над източните райони през целия ден ще се задържи слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, в София - около 31°.

В близкия Космос летят хаотично какви ли не отпадъци.

Знание

Робот-чистач ще унищожава боклуци в Извънземието

Калабалъкът в близкия Космос е опасен както за апаратите в него, така и за хората

/ брой: 2

автор:Зорница Веселинова

visibility 2481

НАСА стартира в началото на март дълго отлагания проект за прочистване на близкия Космос от задръстилите го обекти, които са огромна опасност както за апаратите, намиращи се там, така и за хората. Главната роля е поверена на робот.

На 4.10.1957 г. бе изстрелян първият в света изкуствен спътник на планетата. Той изпълни предназначението си, но след време системата, захранваща го с енергия, се изтощи. Сателитът се превърна в 

непотребен предмет 

и остана в Извънземието като отпадък номер едно. Същата участ сполетя доста негови "родственици". Американски, руски и канадски източници съобщават, че активни са само 4,7% от 12 580-те известни изкуствени спътници (в Извънземието има и обекти, изведени на орбита тайно). По думите на Павел Никитенко от Руската космическа агенция, до края на 2017 г. в близкия Космос е имало поне 29 800 отпадъци, чиито размери са достатъчно големи, за да бъдат наблюдавани от 63 наземни станции. Компанията на "пенсионираните" обекти обаче е доста по-многобройна. В нея се включват и по-малки тела - с размери от 1 до 10 см. Според японски астрономи най-внушителна е групата на дребосъците, чиято големина е до 1 см - сега те би трябвало да са приблизително 470 000 000! 

На височина около 2000 км 

има над 7500 тона 

непотребни предмети - сателити, които са си изпели песента, части от степени на ракети, късове от разрушени космически апарати, парченца от защитната обвивка на сонди и др. Най-сложна е ситуацията в диапазон от 900 до 1000 км, където се намират повечето навигационни спътници и апаратите за дистанционно изследване на Земята. Именно там са регистрирани 60% от ударите, в резултат на които проблемният регион бързо се запълва с нови отпадъци.  

Калабалъкът в Извънземието наистина представлява голяма опасност - разрушителната способност на боклуците е страхотна. Челен удар със средно голям обект например може да доведе до унищожаване на спътник. Частичка с размери няколко милиметра е в състояние да причини гибелта на астронавт, намиращ се в открития Космос. Преди 20 години вероятността от 

сблъсък с шеметно летящо тяло 

(средната скорост е 12 км/сек!) бе 19%, а сега - 62,4%. Тя ще се увеличава с течение на времето, понеже броят на участниците в космическото брауново движение непрекъснато нараства).  

Според изчисленията на Никитенко при падането си към земната повърхност големи космически обекти, които вече не се използват (например орбиталните станции "Салют", "Скайлаб" и "Мир"), са изгорели до 60-70%. Оцелелите им фрагменти пък са се разпилели на площ няколко хиляди квадратни километра. Приземяването им е много опасно и по чудо досега няма значителни материални щети и човешки жертви. 

През 1996 г. излезлият от строя френски разузнавателен спътник "Сериз" се сблъска с камерата за съхранение на горивото на ракета носител "Ариана".  

Чашата на търпението преля 

и космическите държави сключиха договор, забраняващ взривяването на каквито и да било ракети и горивни камери в Извънземието. Повечето учени са наясно, че това е само малка крачка към предотвратяването на бъдещи катастрофи. Те обсъждат какво би могло да се направи, за да се избегнат стълкновенията. Спор няма: първата задача е да се разчистят отпадъците. Появиха се интересни предложения, подкрепени със съответни проекти, за създаване на апарати, унищожаващи опасните боклуци. 

Първите кандидати за работници в отдел "Космическа чистота" са роботите. Специалисти от Университета на Аризона вече конструираха 5 и ги подлагат на различни тестове. В началото на март един от тях 

ще бъде командирован 

в Извънземието. Френски физици и инженери предлагат хаотично движещите се останки от сателити, сонди и др. да се обстрелват с ледени куршуми. Японски специалисти разработват космическа платноходка със собствен двигател. Тя ще има 3 ръце, чиято задача е да събират космически боклуци и да ги товарят на кораби за многократно използване, които ще ги превозват до Земята. Руски инженери пък създадоха оръдие от специална сплав, което ще взривява боклуците с лазерни "снаряди". Има и други проекти. 

Важното е по-бързо се отървем от ада над главите ни. 

Задават се водни бунтове в страната

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 153

Метани

автор:Мая Йовановска

visibility 0

/ брой: 153

Задават се протести за скъпата вода

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 153

Пращаме в ЕК новата програма за конкурентоспособност

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 153

30% ръст на новите жилища

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 153

Докладът на "Амнести интернешънъл" за Украйна предизвика гняв

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 152

САЩ с нова военна помощ за $1 млрд. за Украйна

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 152

Уенди Шърман: Внимавайте с авторитарните режими

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 152

Левите партии в Италия се обединяват за изборите

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 152

Забравен в болница

автор:Аида Паникян

visibility 0

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ