С 12% намаля производството на краставици за година
Заради високите цени пада и потреблението, годишно изяждаме по 10 кг от пресния зеленчук
/ брой: 102
Производството на краставици през 2022 г. е с 12% по-малко на годишна база, според данните на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA). Предварителните разчети сочат, че производството е около 47 000 т, а вносът - 30 000 т. Износът е отчетен на 11 000 т, а преработката в консервната индустрия - 1,3 хил. т.
Потреблението на пресни краставици е оценено на 64,7 хил.т, което е по 10 кг/човек. През 2021 г. на глава от населението са се падали по 11,8 кг, което показва свиване от 12% само за година. В същото време цената им расте. Последните данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата показаха, че през миналата седмица цената на краставиците на едро се е вдигнала с 8,2% до средно 3,03 лв. за кг.
Производството на домати у нас през 2022 г. е било 108 000 т, като вносът е достигнал 90 000 т. Износът е бил в размер на 14 000 т. Данните на CAPA сочат, че преработката в консервната индустрия е 27 000 т. Потреблението за прясна консумация или друга домашна употреба е 157 000 т, което е 25,3 кг на човек от населението. Само година по-рано прясната консумация е била с 3% по-висока. Според експертите от САРА потреблението се свива заради нарасналите цени.
По данни на ЕК, производството на домати в страните членки за 2022 г. възлиза на 15,5 млн.т, най-ниското равнище за последните години, със средно производството около 17,3 млн. т. Тази година също се очаква производството да се запази по-ниско от обичайното, заради нарасналите цени и засушаванията в Испания.
Стоковият баланс при пипера за 2022 г. сочи, че производството е било на ниво от 58 000 т, а вносът - 29 000 т. Износът е отчетен на 50000 т, а преработката в консервната индустрия е 18 000 тона.
Потреблението на пипер е изчислявано на 64 000 т., което е по 9,9 кг на човек от населението. Това количество е същото като през 2021 г. Смята се, че преобладаваща част от тази консумация идва от домашно производство.
Производството на пипер за прясна консумация в ЕС през тази година се очаква да бъде върху по-малко площи, което ще поддържа цените по-високи отколкото миналата година. Цените на едро и през летните месеци се очаква да останат над 2 лв./кг.