02 Октомври 2022неделя07:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°. Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°.

С 40% поскъпнаха производствените цени, в енергетиката - двойно

/ брой: 103

автор:Дума

visibility 35

Общият индекс на цените на производител през април 2022 г. се увеличава с 3,3% спрямо март, а спрямо година по-рано - с 40,2%, съобщи НСИ. Годишният ръст на цените при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е 93,7%.
В преработващата промишленост заводските цени са нараснали с 24,9%, а в добивната промишленост - с 22,2%. В преработващата промишленост най-значително за година са се повишили цените в производството на химични продукти - с 34,4%, производството на основни метали - с 30,9%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 29,8%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 27,1%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 23,4%, производството на хранителни продукти - с 22,3%.
Месечното повишение в добивната промишленост е с 6,4%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5,2%, а в преработващата промишленост - с 2,3%.
Спрямо март производството на хранителни продукти е поскъпнало с 5,3%, производството на основни метали - с 5%, обработката на кожи, производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 4,7%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 3,1%.
Междувременно стана ясно, че бизнес климатът се влошава през май, показателят намалява с 0,7% спрямо април. Мениджърите на промишлените, строителните и търговските компании сочат като главно затруднение несигурната икономическа среда и прогнозират ръст на цените през следващите месеци. Единствено в сферата на услугите очакванията са позитивни, сочат резултатите от проучването на НСИ.

Иван Иванов: Необходимо е модернизиране на икономиката

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 190

Банките вдигат лихвите от октомври

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 190

ЕБВР повиши прогнозата за българската икономика

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 190

Арменският поп

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 190

Безплатно ли?

автор:Деси Велева

visibility 285

/ брой: 190

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ