07 Юли 2022четвъртък20:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще духа до умерен североизточен вятър и температурите навсякъде ще се понижат. Преобладаващите максимални ще са между 25°С и 30°С. Краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки ще има на много места в източната половина от страната. Над западната половина ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. Днес ще духа до умерен североизточен вятър и температурите навсякъде ще се понижат. Преобладаващите максимални ще са между 25°С и 30°С. Краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки ще има на много места в източната половина от страната. Над западната половина ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността.

Акценти

С броеницата на спомените

Проф. Милена Цанева написа безценни страници за историята на новата българска култура

/ брой: 225

автор:Петра Ташева

visibility 1042

Неотдавна излезе от печат книгата "Броеница - Из гънките на паметта" (изд. "Колибри"). Неин автор е чл.-кор. проф. Милена Цанева - литературен историк и критик, доайен на родната литературоведска наука. Известна е с изследванията си върху творчеството на Иван Вазов и на много още наши поети и писатели. Дълги години проф. Цанева бе и университетски преподавател, автор на учебници и на много литературни студии и статии. Тази година, заобиколена от обич и уважение, Милена Цанева навърши 90 години.

Заглавието на книгата идва от спомените на авторката за нейния дядо, който често прехвърлял зърната на броеницата си. По стар обичай го изпращат в другия свят с тази негова броеница. Милена Цанева взема отново дядовата броеница от "гънките на своите спомени" и прехвърля нейните зърна, за да се върне назад в годините и да ни разкаже за своя съкровен свят. С тази книга многобройните почитатели на творчеството на известната изследователка имат възможност да се докоснат до нейния родов, семеен и душевен мир. Да се потопят в социална и културна среда преди десетки години, когато много от културните ни дейци са били чести гости в семейството на родителите й: баща й - акад. проф. Георги Цанев, и поетесата Бленика - нейната майка. С топлота Цанева разказва за своето детство, когато расте в обич, в дом, в който са заедно с баба, дядо, роднини и приятели, приети като свои. Тя си припомня своите учители и съученици, младежките дни, над които големи исторически събития, като войната и революционните промени у нас, слагат незабравим и траен отпечатък. Разказва за своето студентство, за университетските си преподаватели, за подготовката и вълненията около изпитите.

"Броеница" не е само интересна мемоарна книга. И тук Милена Цанева, в зрялата си и мъдра възраст, се изявява като учен. Домът на Цаневи е културно средище, литературен клуб и редакция на авторитетното тогавашно списание "Изкуство и критика". В ролята на надарен и увлекателен  мемоарист, но и като литературен изследовател и историк, тя ни представя Никола Фурнаджиев, Ангел Каралийчев, Христо Радевски, Валери Петров, Блага Димитрова, Дора Габе, Елисавета Багряна, Любомир Пипков и други наши любими автори в тяхното всекидневие. Така тя ги доближава до нас и ни помага да ги видим отблизо като обикновени хора. С колегиални чувства авторката пише очерци, портрети на колегите си, с които е работила в Института по българска литература на БАН, в издателството "Български писател", в Университета. Страници от книгата са посветени на Тончо Жечев, Симеон Султанов, Минко Николов и др. Тук ще срещнем учени и професори, които "изучиха и отгледаха" прекрасните поколения от съвременни  творци и критици, оформили цял културен и литературен свят.

С "Броеница" Милена Цанева отговори на  желанията на свои приятели, колеги и студенти и изпълни един дълг пред родители, преподаватели и учители - да разкаже интересно за голям, дълъг период от нашата културна и литературна история. Така тя откликна на едно внушение на проф. Петър Динеков. За първи път публикува тук и негово писмо, което той й изпраща в трудните дни след смъртта на майка й. Сред окуражаващите му слова е и заръката: "... Трябва да напишете една книга за Вашия дом, за Вашето семейство, за Бленика и Георги Цанев - те са част от историята на новата българска култура".  

"Броеница" е книга, която доказва, че България е имала и винаги ще има значими родове в науката, в литературата, в изкуството, които достойно ни представят като "държава на духа" по думите на акад. Лихачов!

Книгата е илюстрирана с много снимки от семейния архив на Цаневи, което я прави още по-полезна и любопитна.

ЕК одобри 11 млрд. евро за България до 2027 г.

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 130

Политическата криза може да забави растежа у нас

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 130

Официално откриват газовата връзка с Гърция?

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 130

47 ранени полицаи на протеста в Скопие

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 130

Незаконни мигранти в български камиони

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 130

Латвия връща военната служба

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 130

Логичен край

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 130

Европа се нуждае от ядрената енергия

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 130

Богатите купуват бункери

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 130

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ