22 Юли 2024понеделник10:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

С кого се съюзява Саудитска Арабия: Със САЩ или с БРИКС?

/ брой: 116

автор:Дума

visibility 1161


Саудитците имат в ръкава си икономически козове срещу американците. Саудитска Арабия може да навреди на САЩ по три начина:

Първо, Саудитска Арабия като най-голямата петролна страна може сериозно да разклати и дори да унищожи хегемонията на петродоларите. За да направи това, е достатъчно да се откаже от използването на американския долар в търговията с петрол

Второ, Рияд има още едно икономическо асо - огромните инвестиции, които е вложил в американската икономика. Инвестициите на кралството в САЩ достигат 800 милиарда долара

Трето, саудитците могат да навредят на Съединените щати чрез по-тесни съюзи с Русия, Китай и други развиващи се страни. Рияд води преговори за присъединяване към Банката за развитие на БРИКС като нов член

 

Саудитска Арабия заплаши САЩ със "сериозни икономически последици", ако американският президент се опита да накаже кралството за повишаването на цените на петрола. Това се случи още през есента на 2022 г. Оттогава саудитците продължават да правят неща, които Щатите силно не харесват, но безропотно търпят своеволията на арабите. От какво се страхуват САЩ?

Президентът Джо Байдън заплаши Саудитска Арабия със сериозни последици заради решението на ОПЕК, заедно с Русия, да намали производството на петрол през октомври м.г. Тогава членовете на картела се договориха за най-рязкото от 2020 г. намаляване на производството с 2 милиона барела дневно. В отговор престолонаследникът заплаши да промени коренно американо-саудитските отношения и да причини значителни икономически щети на САЩ, ако те действително предприемат такива мерки.

Какви икономически козове имат саудитците в ръкава си, за да удържат американския натиск и да действат самостоятелно, без да се съобразяват със САЩ.

Първо, Саудитска Арабия като най-голямата петролна страна може сериозно да разклати и дори да унищожи хегемонията на петродоларите. За да направи това, е достатъчно да се откаже от използването на американския долар в търговията с петрол. И Рияд вече започна да се движи в тази посока, демонстрирайки на САЩ своята сила. През декември Китай сключи първия договор със Саудитска Арабия за доставка на петрол в юани, а не в долари. Китай призовава и другите арабски страни да преминат към юана.

Иронично е, че именно Саудитска Арабия през 70-те години постави целия свят на петродолари. Тогава саудитците започнаха да продават петрола си за американската валута в замяна на осигуряване от САЩ на безопасността на страната им и така създадоха тази

силна връзка между петрола и долара

След Октомврийската война в Близкия изток САЩ преживяха петролна криза. Решенията за справяне с тази криза от 1973 г. имат противоречиви последствия. От една страна, ОПЕК показа силата си. А от друга страна, всичко завърши с преминаване към система за международна търговия, която е напълно контролирана от американците. И едва сега започваме да се отдалечаваме от това, процесът на преструктуриране е много сложен. 

Сега, ако желае, Саудитска Арабия може да задейства обратния процес: първо да прехвърли търговията си към разплащания в национални валути, след това да призове членовете на ОПЕК да следват същия път. Рияд може лесно да стане заразителен пример за останалите продавачи на петрол.

САЩ престанаха да бъдат важен пазар за Саудитска Арабия, сега най-големият купувач на петрол е Китай. Дълго време икономиките на Китай и Индия се смятаха за изостанали. Това обаче отдавна не е така. Китайският и индийският пазар - това са повече от милиард коли. Това означава, че обемът на търсенето на гориво в тези страни надвишава търсенето в САЩ, Япония и други заедно с тях. Какъв е смисълът за саудитците да превозват петролни продукти на големи разстояния до Щатите, когато могат напълно да задоволят нуждите си от износ чрез морски доставки през Индийския океан и Южнокитайско море с възможност да извършват всички разплащания в национални валути?

Цялата тази ситуация със скъпия петрол силно дразни както администрацията на Байдън, така и Федералния резерв на САЩ, тъй като им пречи да се борят с рекордната инфлация.

Саудитска Арабия се нуждае от скъп петрол

Провеждайки политика на санкции по отношение на Русия, американското ръководство косвено оказва влияние върху всички участници на петролния пазар. Последиците от намесата в ценообразуването на петрола се отразяват негативно на страните от Близкия изток, тъй като техният държавен бюджет е 90% зависим от приходите от суровини. Саудитска Арабия се нуждае от цена на петрола не по-ниска от 80 долара за барел, за да изпълни бюджетните си програми.

Второ, Саудитска Арабия има още едно икономическо асо в ръкава си - това са огромните инвестиции, които е вложила в американската икономика. Саудитска Арабия може да намали доларовите инвестиции в американската икономика и даже да изтегли активите си от Америка, започвайки от рафинериите и завършвайки с банковите си сметки и яхтите в пристанищата.

Миналата година саудитският престолонаследник вече предупреди, че страната му може да намали инвестициите в САЩ. Според него инвестициите на кралството в американската икономика достигат 800 милиарда долара.

Трето, саудитците могат да навредят на САЩ и чрез по-тесни съюзи с Русия, Китай и други развиващи се страни. Саудитска Арабия може да разгледа въпроса за присъединяване към БРИКС или ШОС, или да участва в други проекти, свързани с  

изграждането на алтернативна финансова система

Беше съобщено например, че Саудитска Арабия води преговори за присъединяване към новата Банка за развитие на БРИКС като нов член. Основната задача на тази банка е да финансира инфраструктурни проекти в страните от БРИКС и други развиващи се страни (общо в банката участват осем държави). През 2021 г. Бангладеш, Египет, ОАЕ и Уругвай станаха нови членове на банката.

Ако Саудитска Арабия предложи на съюза ОПЕК+ в сътрудничество с БРИКС+ търговска валута, то САЩ ще се сблъскат със силно увеличение на цените на бензиностанциите. Бензинът в САЩ ще зависи от курса на тази търговска валута и от обема на "остатъците" от суровината след доставките за Китай и Индия.

Нормално?

автор:Мая Йовановска

visibility 3175

/ брой: 136

За добруването на Родината

автор:Дума

visibility 3044

/ брой: 136

11-ата кинообиколка на света започва през август

автор:Дума

visibility 2868

/ брой: 136

Жълтите павета не горят, нали?!

автор:Мартин Карбовски

visibility 2967

/ брой: 136

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ