12 Април 2024петък17:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Само глухите не чуват барабаните на войната

Русия и САЩ като никога досега са близки до фатални действия

/ брой: 181

автор:Тодор Андреев

visibility 4928

Думите в заглавието са на бележития политик на нашето съвремие Хенри Кисинджър, изречени неотдавна като контрапункт на изразяваното от множество анализатори убеждение, че войната е невъзможна. Войната е невъзможна, са смятали политици и анализатори и през 1913 г. и особено през 1939 г. И тогава, и сега се сочи съществуването на единна икономика и взаимните инвестиции, катастрофалните последствия за всички участници и т. н. Историята показва, че колкото по-близо е войната, толкова по-убедително се доказва нейната невъзможност.
Днес наблюдатели определят понятието "световна война" като съвкупност от няколко войни, които могат да се водят не едновременно, а не една "огромна" война, каквито са били първите две световни войни.
Причините за войната могат да бъдат всевъзможни.
В началото на миналата година директорът на Националното разузнаване на САЩ Джеймс Клепер предизвика в сенаторите ужас и отчаяние. В доклада си за сигурността на Америка Клепер заяви, че смъртна опасност за САЩ представляват Русия и Китай. И тъй като по-голяма част от сенаторите са привикнали да чуват, че най-големите врагове са Иран и Северна Корея, терористите и екстремистите, те не са очаквали подобно развитие в мислите на уважавания главен разузнавач. Вдига се шум срещу смелите думи на Клепер: "Руснаците притежават потенциал, представляващ за нас смъртна опасност". Аналогични са констатациите за Китай. А относно Иран и Корея той казва, че те въобще не заплашват Америка, те не са в състояние да поразят територията й. И в отговор на въпроса кой според него е най-вероятният противник, той отговаря - Китай. Защо? Защото руснаците все пак са подписали договор за съкращаване на стратегическите оръжия.
И на това място е подходящо да си припомним следния коментар на "Вашингтон пост". По време на студената война САЩ имат наземни ракети с ядрени бойни глави в готовност за пуск 3-4 минути след заповед на президента. В случай на опасност решението за пуск трябва да се вземе за по-малко от 13 минути. Когато разказват това на новия президент Джон Кенеди, той възкликва: "И ние се наричаме човечество!"
Две десетилетия след края на студената война, твърди вестникът, една трета от стратегическите сили на САЩ, както и преди, се намират в готовност за пуск. Предложенията на генерала от резерва  Джеймс Картрайт да се приеме бойна готовност от 24 до 72 часа се отхвърлят с мотива, че не е възможно да се установи дали противникът не се готви да нападне.

Днес светът се преразпределя

Икономическият му център, а след него и политическият, се преместват на Изток в Азия, където страните се нуждаят от ресурси повече, отколкото Западът. Тъкмо за тези ресурси ще се водят серия войни, които в съвкупност се определят като световна война.
Очаква се американският цикъл на натрупване  да бъде изместен от азиатския, а Китай да се утвърди на мястото на САЩ като лидер на световното икономическо развитие. Как ще стане "предаването" на глобалното лидерство - по мирен или по друг начин, никой не знае. Американските изследователи твърдят, че изходът от световната финансова криза и смяната на планетарния лидер са невъзможни без голяма война, чиито инициатори са САЩ, Великобритания и Израел. Няма съмнения, че това ще бъде война срещу Изтока. Възможно е да избухне война в Иран, Сирия, Пакистан, Индия и дори в Китай, който с амбициите си се определя като главен генератор на бъдещи сблъсъци.
Предполага се, че единната глобална икономика с единния център на силата САЩ, и единната резервна валута - американския долар, ще се разпаднат на няколко регионални съюза и потребителски пазари с по 400-500 млн. души със собствени регионални лидери и регионални резервни валути. Дори сега интензивно се формират тези регионални съюзи. Завършва формирането на Европейския съюз на основата на еврото, създава се НАФТА: САЩ, Канада и Мексико, а вероятно и Великобритания. Китай със страните от АСЕАН вече формираха зона за свободна търговия на основата на юана. Формира се съюз на страните от Латинска Америка и Евразийския съюз. Ще ги последва Индия, ислямските и африканските страни, и към 2020 г. световното общество най-вероятно ще представлява няколко мощни регионални съюза, способни да противодействат на властването на Запада.
Като лидер на западния свят САЩ се опитват по всякакъв начин да възпрепятстват прехода към новия системен цикъл за натрупване, тъй като в резултат ще им се наложи съществено да снижат това високо ниво на потреблението, което беше достигнато на Запад в процеса на американския цикъл. Много трудно ще бъде да се противостои на опитите на САЩ да разпалят нова световна война, тъй като "Голямата война" е жизнено необходима за тях. Без нея, твърдят наблюдатели, американското правителство няма да успее не само да изведе икономиката на САЩ от депресията, но и най-главното, да принуди света да му "опрости" големия дълг. В началото на 2012 г. в своя статия  водещият аналитик Чарлс Ненер заяви, че САЩ ще могат да намалят разходите си и да изплатят външния си дълг от 17 трилиона долара само ако променят световния ред, сиреч, само ако  предизвикат трета световна война. Вероятността от война се засилва и защото на американците им се налага да съкращават военните си разходи и затова те бързат да ликвидират главните си противници, например Иран, с помощта на арабите, демонстрирайки ролята не на "агресори", а на "защитници".
Твърди се, че за САЩ много изгодно било да инициират Голяма война в безпокойния и раздиращ се от противоречия регион на света - Близкия изток и Централна Азия. Още повече, че те се намират далеч от САЩ, но пък редом с границите на три главни страни от БРИКС: Китай, Русия и Индия. Една война тук до споменатите граници ще се превърне във фактор, който притиска  икономическото развитие, в същото време САЩ ще доставят оръжия на всички противоборстващи страни и така ще си стимулират икономиката. Именно така постъпваха американците в двете световни войни. Нито европейците, нито американците сами не желаят да воюват независимо от високата си технология. Голяма част от ислямските народи не се нуждаят от хляб, дай им да повоюват. Ето на кого е изгодна войната в Близкия изток.

Сблъсъкът ще реши много задачи

Прокрадва се американската идея при сблъсъка на мюсюлманите с Европа, Русия, Индия и Китай, ще се цели да се създаде "Сунитски халифат". Тази война ще реши маса задачи: ще бъде напълно обзкървена Русия, нейната територия, природните ресурси и част от населението ще послужат за "строителен материал" за "Атлантическия съюз", както предлага Бжежински; ислямският свят няма да преживее подобна схватка, ислямът ще престане да пречи на Запада да наложи своя ред на планетата; Европа ще получи тежки рани и както след Втората световна война, ще легне на Америка; удари ще понесат индийската и китайската цивилизация, възможно е дори да рухнат; Израел няма да преживее тази война.
Анализатори подсказват, че този сценарий може да го спре само един мощен съюз на великите евразийски държави - Китай, Индия, Иран, Русия и най-мощните страни на Европа - Германия, Франция и Италия. Сочи се, че на страната на американците са страните от Прибалтика, Полша, Румъния и България.
Рязкото изостряне на ситуацията около Сирия и Иран, риториката на американското и руското ръководство по повод на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа, ПРО и стратегическите настъпателни оръжия, вече "не говорят", а "крещят" за приближаването на човечеството към поредната глобална война, въпреки че тя отдавна вече се води.
Днес, с увереност твърдят наблюдатели, Русия  и САЩ като никога досега са близки до фатални действия. Всичко е много просто, като се уверява, че е невъзможно да получи резолюция за Сирия Вашингтон е решил да притисне или да удари Иран. В края на краищата не Сирия е интересна за Вашингтон, а именно Иран. САЩ прехвърлят войски в Кувейт, оттук до границата с Иран са 80 км. Това са същите войски, които Обама обеща да изведе от Афганистан. Разбира се, че преместването на първите 15 хиляди морски пехотинци не отразяват явните намерения, но ако след тази партия последва следващата, може с увереност да се твърди за нарастващата опасност.
Ако има война срещу Иран, това ще бъде удар по Русия и нейните интереси в Близкия изток. Ако Вашингтон смаже Иран, той окончателно ще навлезе в Каспийския регион и ще разпокъса онова, което ще съедини Русия с останалите държави в региона - Туркменистан, Казахстан, Армения, Азербайджан, целия Северен Кавказ.

Близкият изток ще бъде окончателно преформатиран

в полза на САЩ и ще се окаже фатален акорд на проекта за "санитарен кордон" в южните рубежи на Русия и изтласкването й от Каспийско и Черно море. САЩ имат в Персийския залив 40 хиляди щика, а на източния фланг на Иран в Афганистан се намират още 90 хиляди плюс още няколко хиляди поддържащ персонал в азиатските страни. С тези сили трудно ще се контролира ескалацията на конфликта.
Неотдавна Хилъри Клинтън заплаши Русия и Китай, че "ще си платят за това, че препятстват придвижването напред", имайки предвид въоръжената смяна на режима в Сирия. В началото на юли с разлика от няколко часа своите пристанища напуснаха бойни руски кораби от състава на трите флота, за да участвуват в съвместен преход в продължение на три месеца в Средиземно море с предположение, че ще посетят руската база на бреговете на Сирия Тартус. Малко преди това постъпиха съобщения, че към сирийските води се отправят кораби на НАТО с официална задача да "противодействат на тероризма в средиземноморския регион".
В Сирия може да се случи нещо подобно на станалото през 2009 г., когато САЩ почти заповядваха на Русия да напусне Абхазия и Южна Осетия. Тогава две събития бяха показателни. В грузинските териториални води навлезе американски ескадрен миноносец, за да притисне Русия. До бреговете на Северна Америка обаче изплуваха две руски подводници. Една от тях се появи близо до бреговете на щата Джорджия. Така по английски маниер наричат Грузия. По някакъв особен начин тези две събития се пресякоха.
Тази адска шега, от която на никого не му се  искаше да се усмихне, може да се повтори. Твърди се, че атомни подводници от двете най-силни флоти - Северния и Тихоокеанския, в най-близките дни може да получат бойна задача да заемат ударна позиция в неутрални води близо до Америка.
На 4 април т. г. в рамките на мащабни учения под кодово наименование Оперейшън Чимичанга, съчетаващи компютърното моделиране и участието на реални самолети от Форт-Юкон (Аляска), Пентагонът показа на света новата война. За пръв път бе проверена новата концепция на свръхдалечни зашеметяващи удари по ПВО на противника, важни обекти, пускови установки на стратегически ракети, кораби и др. с употребата на изтребители пето поколение Ф-22 и свръхзвукови бомбардировачи В-1В. Нещо подобно са преживели американците по време на атаката срещу базата на ВМС в Пърл Харбър.
В последните години под вида на реагиране на "опасността от Изток" се увеличиха мероприятията по оперативната и бойната подготовка на Обединените въоръжени сили на НАТО в Балтийския регион. На границите на Беларус и Русия продължава модернизирането и усъвършенстването по стандартите на алианса на местната инфраструктура - летища, пристанища, пътища. От 3 до 19 май т. г. на естонска територия се проведе учебна стратегическа операция, чиято цел бе неутрализация на Балтийския флот и Калининградска област на Русия.

Москва оценява опасността

и започна мащабна военна реформа. Формирани са 4 окрупнени военни окръга - Западен, Южен, Централен и Източен. На мястото на полковете в армията се появиха 100 бригади - по-мобилна армейска единица. За 10 г. Русия създаде 7 крупни авиационни бази, ремонтира 28 летища, стратегическата авиация възстанови бойното патрулиране, от края на 2011 г. вече носи бойно дежурство нов род войски - войските за въздушно-космическа отбрана. На въоръжение бяха приети изтребители 5-то поколение "Т-50", най-добрият в света боен вертолет "Ка-52 Алигатор" и многоцелевата атомна подводница тип "Ясен". По отбранителна способност Русия се изкачи от 40-о място на 6-о. В близките 10 г. ще бъде закупено ново оръжие на сума 20 трилиона рубли: 28 подводници, 50 кораби, 600 самолета, над 1000 вертолета, 2300 танка, 28 зенитно-ракетни системи "С-400", 10 бригади ракетен комплекс "Искандер", в 10 полка ще застъпят на бойно дежурство  междуконтиненталните с далекобойност 11000 км стратегически ракетни комплекса "Ярс". Русия разработва нови опасни оръжия - лъчеви, вълнови, генни и психофизически. До 2020 г в космоса ще се издигнат около 100 военни апарати.
Ако утре започне третата световна война, Русия има с какво да отговори. Въпросът е кой ще се окаже най-мъдър в световната схватка и ще се възползва от всички придобивки на приключилата война - Западът, Китай, ислямският свят, Русия? В миналите войни най-много са спечелили САЩ.
Няма съмнение, че България ще бъде въвлечена в конфликта, но какъв ще се окаже крайният резултат за нея. Няма ли да се окаже фатален?


Нова глобална война на планетата ще остави само руини


Американските атомни бомби В-61


Томахоук Блок IV


Москва е доволна от новите изтребители пето поколение Т-50

Техническият преглед удари 100 лева

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 70

Унищожават българските левове след приемане на еврото

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 70

Птичи грип във ферма с кокошки-носачки в Хасково

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 70

България втора в ЕС по поскъпване на жилищата

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 70

Свалят обвиненията срещу Джулиан Асанж?

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 70

В Германия правописът вече не е важен

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 70

Левицата в Скопие с антибългарска кампания

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 70

Накратко

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 70

Някога и сега

автор:Валентин Георгиев

visibility 194

/ брой: 70

Страната на евро пуделите

visibility 185

/ брой: 70

ВъзмОтително

автор:Таня Глухчева

visibility 186

/ брой: 70

Аферата "Боташ"

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ