Великденската трапеза тази година ще бъде значително по-скъпа, за сметка на това - по-оскъдна. "Равносметка за основните продуктите, необходими за нея, показва, че при всички се наблюдава значителен ръст", коментират пред БТА икономическият анализатор Петър Мишев и анализаторът Цветомила Иванова от Института за социални и синдикални изследвания и обучение (ИССИО) към КНСБ.
По средна цена на яйцата през март 2023 г. според GlobalProductPrices.com България е на 4-о място сред 81 държави от цял свят. С 95% са поскъпнали те спрямо март 2022 г. в големите търговски вериги. Този ценови шок се дължи и на продажбите на едро, където е отбелязан ръст от 65%.
Освен яйца за направата на козунак добавяме разходи за брашно, при което има годишен ръст от 12,8%, прясно мляко, което нараства на годишна база с 48%, и захар, при която нарастването достига 67% спрямо 2022 г. Като добавим производствени разходи, труд, електричество, бензин - цената на качествен козунак, направен от истински продукти, достига над 20 лв./кг. Агнешкото месо в хранителните магазини през март тази година струва над 25 лв/кг. За сравнение, преди година за Великден сме го купували за не повече от 20 лв./кг.
Всички тези сметки показват, че само за козунакът, агнешкото и яйцата са ни необходими около 105 лв., като в сметката не влизат салати, напитки и сладкиши.
"Така че все по-малко домакинства ще могат да си позволят тази трапеза поради ниските доходи и трудното справяне с растящите цени", коментират анализаторите.