28 Май 2023неделя11:58 ч.

ВРЕМЕТО:

В петък, още от сутринта, отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще има и градушки. Вятърът ще бъде слаб, но по време на гръмотевичните бури ще се усилва. Максималните температури ще бъдат между 21° и 26°, в София - около 22°. В петък, още от сутринта, отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще има и градушки. Вятърът ще бъде слаб, но по време на гръмотевичните бури ще се усилва. Максималните температури ще бъдат между 21° и 26°, в София - около 22°.

Колонката на Димитър Денков

Със 100% сигурност

/ брой: 56

автор:Димитър Денков

visibility 528

Димитър Денков


10% със 100% сигурност е прогноза за изборен резултат, който засяга далеч повече обществото от това кой щял да спечели и управлява. Основава се на приказките, че няма опасност за валутния борд, финансите и спестяванията при приемане на еврото, но има изгледи за нов заем и промяна на обменния курс. Натам водят клетвите за стабилност и гаранции на минимални жизнени условия за по-голяма част от населението, чиито доходи стигат почти до края на месеца.
Притесненията се засилват от близостта на "няма как" с променливо-продължителния и демократично българския слоган "има как", обещаващ по билдбордове европейски начин на живот.
Натам води и споменът, че същите "експерти" в успокояването под лозунга "пари срещу реформи" приветстваха 10%-я плосък данък и пророкуваха нашествие на инвеститори, стабилизация на бизнеса и изсветляване на сивата икономика, но със запазване на единна ДДС-ставка, макар иначе да мразят уравниловката.
Не бива да се пропуска, че този данък бе наложен при управление и на левицата, чиито "нови" лица сега бродят из медиите и дърдорят за социална справедливост, разчитайки на късата избирателна памет. Пригласят им също толкова "нови" лица на национално-отговорния капитал, сменящи своя герб, както сменят треньорите на футболните си отбори, запазвайки рекламите на игрите на късмета. Така щедро толерирани и заплащани партийно-инвестиционни проекти, които дори по време на криза позволяват да се трупат в чужди банки и сметки из офшорни зони средства, надхвърлящи заплатите на всички заети и наети в съответния "бизнес".
Затова пък исканията за увеличаване на доходите на ниско платените в същия процент, какъвто е и инфлацията, отиват в сферата на мечтите, политкоректно наричани популизъм. Впрочем страхът от популизма е прекрасно основание предизборните задевки със съдебната власт да не стигат до последните алинеи от Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, защото Гешев и компания са далеч по-интересни. И бездруго в това отношение помагат списъците "Магнитски" с безпристрастност, поне толкова плоска, колкото и плоският данък, чието премахване е първа стъпка към някаква справедливост.
Но затова говори само БСП.
Разбира се, промяната е мечта защото надали скоро ще има Народно божем събрание, което да я осъществи. При такива предложения всяко парламентарно мнозинство, обикновено излъчвано от малцинството, направило си труда да гласува, ще ревне: популизъм. А фейсбук анализаторите ще строят игрословици в стил "последна риза за трудова виза" дори тогава, когато визите са отпаднали, а ризите се шият за износ, а повечето туземци ги купуват в магазини втора употреба.
И изглежда няма сила, способна да отбие тоя мътен поток, който влачи страната. Изсечени са не само гори, запуснати са не само земи; пресечени и напуснати са възможностите дори за ирония срещу гаврата със здравия разум. Поради което не ни остава нищо друго, освен да предвиждаме очевидности, които бодат очите: бъдещият парламент ще обсъжда многомилиарден заем, а не 10% данък за разнообразни и безобразни във всякакъв смисъл доходи.

КЕВР започва проверка в столичното парно

автор:Дума

visibility 648

/ брой: 99

Цената на газа в Европа вече е под 27 евро

автор:Дума

visibility 709

/ брой: 99

Христо Кърпачев - 80 години безсмъртие

автор:Дума

visibility 958

/ брой: 99

Чиновник, гражданин, чиновник, чиновник...

автор:Юлия Кулинска

visibility 755

/ брой: 98

Срам от БНТ

автор:Дума

visibility 1112

/ брой: 98

Ротацията е проста работа...

автор:Дума

visibility 1122

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ