08 Юни 2023четвъртък04:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Западна България облачността ще бъде разкъсана, предимно купеста. До обяд в отделни райони там, а след обяд на повече места, главно в планинските райони, ще превали и прегърми. В Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Вятърът ще е слаб, в Източна България след обяд умерен, от изток. Максималните температури ще останат без съществена промяна - между 23° и 28°, в София - около 24°. Днес над Западна България облачността ще бъде разкъсана, предимно купеста. До обяд в отделни райони там, а след обяд на повече места, главно в планинските райони, ще превали и прегърми. В Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Вятърът ще е слаб, в Източна България след обяд умерен, от изток. Максималните температури ще останат без съществена промяна - между 23° и 28°, в София - около 24°.

СБП отбеляза Деня на народните будители

Боян Ангелов съобщи, че съюзът усилено работи над нов проект за Закон за защита на българския език, писменост и словесност

/ брой: 253

автор:Боян Бойчев

visibility 1958

Съюзът на българските писатели и Съюзът на ветераните от войните на България организираха тържество по повод 1 ноември, Деня на будителите, което се проведе в Централния военен клуб, както ДУМА писа. В словото си за празника председателят на СБП Боян Ангелов каза, че времето, в което живеем, е не по-малко страшно за българската словесност от времето на Паисий Хилендарски и определи като национални предатели всички онези, които посягат на литературната ни класика и се стремят да извадят от учебниците творби на Христо Ботев, Иван Вазов, Захарий Стоянов, Пею Яворов, Христо Смирненски, Никола Вапцаров и други безсмъртни писатели.
Г-н Ангелов обяви, че СБП усилено работи над нов проект за Закон за защита на българския език, писменост и словесност, който ще бъде внесен за обсъждане и приемане от парламента. Председателят на писателския съюз благодари на министъра на отбраната Николай Ненчев и на д-р Иван Сечанов, председател на СВВБ, за ползотворното съвместно сътрудничество, плод на което е и излязлата в издателство "Български писател" книга "Пера при патроните" - очерци за български писатели-участници във Втората световна война (което ДУМА представи). Доц. д-р Иван Сечанов в словото си също подчерта своето задоволство от сътрудничеството с българските писатели и връчи на Боян Ангелов юбилеен медал "70 години от победата над фашизма".
По случай Деня на будителите Управителният съвет на СБП удостои с почетни грамоти писателите Александър Томов, Анита Коларова, Бойка Асиова, Бранко Цветкоски, Вера Ганчева, Владимир Стоянов, Георги Чаталбашев, Георги Пенчев, Георги Ралчев, Георги К. Спасов, Георги Стоянов, Деян Енев, Димитър Милов, Ели Видева, Здравка Евтимова, Ивайло Диманов, Иван Карадачки, Иван Попиванов,  Илия Богданов, Лъчезар Селяшки, Ненчо Славчев, Николай Милчев, Пламен Панчев, Романьола Мирославова, Светозар Казанджиев, Станислав Пенев, Станко Нацев, Тодор Каракашев и Филип Марински. Почетни грамоти на СБП бяха връчени и на доц. д-р Иван Сечанов - със знак "Златен Пегас", на поета Николай Дойнов - председател на Съюза на народните читалища, на белетриста Златимир Коларов - председател на Съюза на лекарите-писатели, и на кмета на община Бургас Димитър Николов.
Наградените поети прочетоха пред присъстващите свои нови стихотворения. Поетичен поздрав към колегите си - писатели отправи  поетът Петко Огойски, рождената дата на когото съвпада с Деня на будителите - 1 ноември.
На чаша вино радостта на наградените споделиха колегите им Драгомир Шопов, Пею Богданов, Пенка Чернева, Минко Танев, Стоянка Боянова, Атанас Капралов, Мая Вапцарова, Красимир Петров, Благовеста Касабова, Велин Георгиев, Йордан Милев, Лъчезар Еленков, Димитър Кралев, Марин Калонкин, Виктория Катранова, Нико Стоянов, Петър Андасаров, Янко Станоев и още много други.

 

КЕВР: Компенсации за абонатите за некачествен ток

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 107

Иска се забрана за внос и на укрйинско олио

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 107

ЕК одобри 77 млн. евро за райони с висока безработица

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 107

Социология за мошеници

автор:Александър Симов

visibility 389

/ брой: 107

Низ от скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 298

/ брой: 107

Конституцията не е просто хартия

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 107

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ