18 Април 2024четвъртък23:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Счупеният калъп

/ брой: 97

автор:Ева Асенова

visibility 2358

Книгата-сборник за проф. Димитър Каменов излиза в дните, когато се навършва година откакто той не е между живите. Както се отбелязва в предговора, книгата е важно събитие не само за неговите родственици, приятели, колеги и възпитаници, но и за тези, които не са имали привилегията да познават и общуват с този забележителен човек. Те могат да си направят поуки и да почерпят знания от неговия живот и дейност, защото трудът е доминантата в неговия 75-годишен живот. Без да се откъсва от практическата си работа, проф. Каменов успява да стане доктор по икономика, доцент и професор по социално управление, да напише над 30 книги, монографии и учебници, да организира и проведе стотици курсове за професионална квалификация, да подготви хиляди специалисти за нашата икономика. С това той доказва, че истинската наука се създава в практиката и за практиката.
Много от неговите анализи и изводи важат не само за днешния ден и са своего рода завещание за тези, които имат очи да ги видят. Предприятие, което не инвестира в човешкия капитал, няма бъдеще - пише например проф. Каменов. - Много работодатели разчитат да получат в готов вид човешки капитал от пазара на труда или да привличат образовани и квалифицирани кадри от други предприятия чрез некоректно "наддаване". Но се забравя обстоятелството, че наличните знания, умения и опит бързо остаряват и стават непригодни за динамичните промени в техниката и технологиите, съкращаването на жизнения цикъл на изделията и услугите. И още - държавата е заинтересована да инвестира в развитието на човешкия капитал, защото по този начин се постига по-високо качество и производителност на труда, увеличена конкурентоспособност и по-висок жизнен стандарт на народа. 
Димитър Каменов е роден на 15 юли 1939 г. в с. Оселна, община Мездра, област Враца. Завършва гимназия, след което е редовен студент във Висшия химико-технологически институт - София, специалност "Черна металургия". Работи като началник смяна в Металургичния завод "Ленин" в Перник, минава и през Кремиковци, заема отговорни длъжности в социалното министерство, профсъюзите, Института по индустриални отношения и мениджмънт "ОКОМ", чийто основател и директор е. Диапазонът на неговите научни интереси и изследвания е твърде широк - от бизнес планиране и управление на стопанските дейности до икономика на труда, управление на човешките ресурси, професионално обучение, квалификация и др. За своята научна, преподавателска и обществена дейност проф. Каменов е получавал много награди - между тях са орден "Червено знаме на труда", орден "100 години от Освобождението на България от османско робство", Юбилеен медал "1300 години България" и др.
Всеки, който е имал привилегията да работи съвместно, да общува и да се учи от Димитър Каменов, не може да не е почувствал неговата всестранна подкрепа, честните човешки отношения, широката духовност и култура, веселия нрав и поглед, любовта към хората - всички, което го правеше лидер в осъществяването на общите идеи, стремеж и начинания, казва за него приятелят и колегата доц. Георги Евгениев.
Бих искал днес да виждам повече подобни примери в лицето на различните представители на властта, на овластените с ръководни роли в нашето общество, но за зла участ около мен няма такива примери. Изглежда, когато са направили Каменов, след това са счупили калъпа..., казва д-р ик. Юрий Асланов.
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ