01 Декември 2023петък21:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Семеен мавзолей от римско време в София

/ брой: 217

автор:Дума

visibility 2266

Арх. Тодор Атанасов


В началото на тази година Центърът по архитектурознание към БАН (който вече е част от структурата на Института за изследване на изкуствата) кандидатства с проект по програма "Култура" на Столична община за опазването на останките от семеен мавзолей от III век в кв. "Хаджи Димитър". Финансирането, макар и минимално, е получено. Проектът предвижда разкриване, архитектурно и геодезическо заснемане и изготвяне на комплексен проект за консервиране и експониране на археологическите останки.
Останалите дейности са свързани със социализацията на паметника - настилки, осветление, места за сядане, информационни табели. Екипът получи съдействие от общинското предприятие "Стара София" и от район "Подуяне". "Стара София" предостави всички налични материали от архива си за нуждите на предварителното проучване, а в момента на реализацията подпомага работата на обекта с археолог от своя състав.  Партньор по реализацията на проекта е и сдружение "Трансформатори", което с предишни свои акции е показало нестандартно отношение към проблемите на градската среда.
В момента на започване на изкопните работи състоянието на терена обаче е незавидно. Мястото е занемарено и пълно с боклуци, изхвърляни в продължение на 40 години, обрасло е с трева и дървета. Почистването на терена и разкриването на археологическите останки започнаха през август, като и има и голям брой доброволци. Откакто текат изкопните работи, множество жители на квартала проявяват интерес към случващото се. По-голямата част от тях изобщо не са подозирали с какво богатство разполагат в междублоковото си пространство. Обектът се намира между бл. 23 и бл. 24, в непосредствена близост до автобусното обръщало на линия 85.
За пръв път обектът е открит през 1966 г. Тогава е разкрита най-голямата до онзи момент вила рустика (селска вила) край Сердика. Тя е включвала 6 постройки с различно предназначение, свързани с настлани с камък пътеки, разположени на площ от около 5 дка. Обори, хамбари, жилища за робите, различни стопански съоръжения - пещи, варници и други - са свидетелствали как е бил устроен животът на имението. То най-вероятно е било разрушено от пожар при нашествие. Съкровище от сребърни римски монети позволява да се установи по датите на управление на императорите, които са представени на тях, че загиването на комплекса е свързано с голямото готско нашествие през 270-275 г.
 В рамките на комплекса е открит семеен мавзолей - постройка, отразяваща традициите на култа към мъртвите. В рамките на Сердика към днешна дата е разкрит само още един аналог - семеен мавзолей в Лозенец. Мавзолеят в "Хаджи Димитър" е ориентиран север-юг. Хипотезите са, че входът му е бил монументално оформен, с каменна дъговидна арка, стъпваща на мощни пиластри. По дългата ос на сградата последователно са разположени три помещения. Средното представлява квадратна по план зала, от двете страни на която има по една конха - полукръгло в план пространство. Крайното трето помещение е разделено на четири еднакви гробни камери. Те са били предназначени за семейството на собственика и навярно са съдържали скъпи предмети.
Макар и запазен само в план, семейният мавзолей на тази вила от римския период е свидетелство за икономическите възможности, за вкуса на своя собственик и за архитектурата и строителството на епохата.
Координатор на проекта е арх. Делчо Делчев. Според него е лошо, че от 40 години, когато е открит този обект, държавата не е намерила механизъм и средства античната селска вила да бъде запазена и достъпна за посетители. Защото да имаш паметник от национално значение между панелните блокове на един краен квартал, е цяло богатство. За 8 октомври е предвидено да бъде организирана детска работилница, а по-късно - парти с музика и ди-джей.
Целите на екипа по проекта са именно тези - паметникът да стане достъпен и социализиран и постепенно, с намирането на допълнителни средства, да започне да функционира пълноценно като притегателен център в паркова среда. Една от идеите на екипа, свързана с близостта на автобусното обръщало на линия 85, е върху два от автобусите по линията да се афишира паметникът.


 

Изграждането на"Хемус" ще се забави още с година

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 233

Близо 44 млрд. лв. е външният дълг

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 233

Натискали малки фермери да протестират

автор:Дума

visibility 244

/ брой: 233

Само до 25% авансово за почивка или екскурзия

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 233

Стрелба по време на примирието в Газа

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 233

Лавров отиде в Скопие, но не през България

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 233

Унгария и Северна Македония заедно срещу такса "газ"

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 233

Приключи мандатът на китайския посланик у нас

автор:Таня Глухчева

visibility 254

/ брой: 233

Черна дупка

автор:Александър Симов

visibility 252

/ брой: 233

Залог, по-голям от електората

автор:Аида Паникян

visibility 288

/ брой: 233

Инат

автор:Деси Велева

visibility 263

/ брой: 233

Гьоков: Бюджетът замразява плащания

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ