08 Юни 2023четвъртък05:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Западна България облачността ще бъде разкъсана, предимно купеста. До обяд в отделни райони там, а след обяд на повече места, главно в планинските райони, ще превали и прегърми. В Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Вятърът ще е слаб, в Източна България след обяд умерен, от изток. Максималните температури ще останат без съществена промяна - между 23° и 28°, в София - около 24°. Днес над Западна България облачността ще бъде разкъсана, предимно купеста. До обяд в отделни райони там, а след обяд на повече места, главно в планинските райони, ще превали и прегърми. В Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Вятърът ще е слаб, в Източна България след обяд умерен, от изток. Максималните температури ще останат без съществена промяна - между 23° и 28°, в София - около 24°.

Ще прекрати ли МОН най-сетне една порочна практика?

/ брой: 21

автор:Велиана Христова

visibility 2811

На 24 януари в МОН трябваше да се отворят ценовите оферти в една необяснима обществена поръчка - за избиране на фирма-посредник, която да подберяла оценители на проектите и научния капацитет на научните проекти за създаване на два вида научни центрове - за върхови постижения и за компетентност. Тези центрове ще бъдат финансирани с общо 350 млн. лв. европейски средства от оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" (ОПНОИР).
В Европа има утвърдени научни организации, които се занимават с оценяване на научни проекти и разполагат с квалифицирани учени в различни области на науката. Противно на всякаква логика обаче дирекцията на МОН, която управлява ОПНОИР, се отказа да осигури учени оценители за проектите в програмата и обяви... обществена поръчка за фирма-посредник, която да свърши тази работа (апропо, в МОН има и други обществени поръчки за неща, които са пряко задължение на министерството и за които 444 човека щат там получават заплата).
В случая посредникът ще бъде възнаграден с 2 042 600 лв. от частта за техническа помощ на ОПНОИР, за да намери и докара в МОН 38 оценители по научни области плюс 8 юристи и 8 строителни инженери. Те щели да бъдат включени в оценяващи комисии, начело на които ще стоят чиновници от дирекцията. Изискванията към оценителите са повече от абсурдни, като имаме предвид, че те ще оценяват проекти на водещи български учени. От координатора на екипа се изисква просто да има висше образование (магистър) и 5 години опит в управлението на проекти. Самите експерти оценители пък може да са само... бакалаври с 10-годишен опит в съответната област. Представяте ли си бакалавър, който 10 години работи в дадена научна област и не само не е защитил дисертация, ами не е получил дори диплома за магистър?
Самата обществена поръчка изключва участието на научна организация в подбора на оценители, тъй като е поставено изискване участникът да има оборот 3 млн. лв. в последните 2 години, а никоя научна институция не върти обороти. Схемата е добре позната от практиката на фонда "Научни изследвания" в МОН, който раздаваше пари на фирми без научен капацитет, а те пък си наемаха учени от вузове и институти да свършат работата.     
Както ДУМА вече писа, в обществената поръчка са се явили 4 обединения от фирми. В протокола на изборната комисия от 23 декември 2016 г. е посочено, че в някои от тях и за някои от ангажираните от тях експерти няма доказателства за висше образование и за 10 години стаж. Т.е. не е известно дали имат образователна, камо ли научна компетентност. Комисията им даде 5 дни да сe поправят. Справка на ДУМА в системата АПИС показа, че фирмите са главно за комплексни консултантски услуги във всякакви области, някои се занимават с енергийна ефективност на сгради, дори с търговия. Собствениците им и управляващите притежават или участват в по още 5-6 до 14 фирми. Капиталът на фирмите е между 1000 и 5000 лв. Ето четирите стопански субекта, допуснати от МОН:
1. Обединение "Европейска научна мрежа", което се състои от "УИК-България" ЕООД, "УИК Интернешънъл лимитед" и "УИГ ПСДБ" 
2. Обединение "Наука" - "ЕКОРИС Саут Ийст Юроп" ЕООД и "Д енд Д консултинг" ООД.
3. ДЗЗД "Евро ЕВ" - "Оксиджент Проджектс" ООД, "INNOVA S.r.I" и "Експерт партнершип" ЕООД.
4. "Проггети Плант С.Р.Л." - Италия.

В сайта на МОН няма данни дали на 24 януари (три дни преди смяната на министерския екип) са отворени ценовите оферти и какъв е резултатът.
В оперативната програма в частта й за наука и без това проблемите са предостатъчно. Поради грешки в базовите документи, отстранени 4 месеца след началото на конкурса, и след скандали се наложи МОН да удължи срока за кандидатстване за двата вида центрове с още един месец - до 28 февруари т.г. В първоначалния срок - до 26 януари, нито един проект не бе подаден в МОН. Беше се чуло за екип, който искал с парите за наука да реставрира две бани в София, паметници на културата. Но дори такъв проект не се появи. В системата ИСУН до вчера кандидатстващи проекти не бяха вписани. А от оценителите по обществената поръчка се иска да нямали общи публикации или връзки с авторите на проектите. Ами когато ги избира МОН по ЗОП, те откъде да знаят кои са авторите, като проекти още няма? Или първо ги одобряваме, после ги сменяме, ако някой се окаже в контакт с кандидатстващи учени...
И тъй като все още има близо месец до новия краен срок в конкурса, може би новият министерски екип на проф. Николай Денков ще има време да отмени уникалното набиране на оценители в науката чрез обществена поръчка и да си свърши работата без подозрения за задкулисни цели и комисиони...
 

КЕВР: Компенсации за абонатите за некачествен ток

автор:Дума

visibility 378

/ брой: 107

Иска се забрана за внос и на укрйинско олио

автор:Дума

visibility 369

/ брой: 107

ЕК одобри 77 млн. евро за райони с висока безработица

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 107

Социология за мошеници

автор:Александър Симов

visibility 439

/ брой: 107

Низ от скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 344

/ брой: 107

Конституцията не е просто хартия

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 107

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ