27 Юни 2022понеделник02:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

Депутатът Ирена Анастасова чете на деца от в столична забавачка

На фокус

Ще я има просветата!

"Походът на книгите" влезе в 77 Детска градина "Магнолия" в София с народния представител от "БСП за България" Ирена Анастасова

/ брой: 77

автор:Деси Велева

visibility 52

Деси ВЕЛЕВА"Ще я има науката! Ще я има просветата!", възкликва всеки, който преглежда клиповете, заснети от Асоциация "Българска книга" в училища и детски градини. В тях през април популярни личности от политическия и обществения живот четат на деца и ученици. "Походът на книгите" за поредна година нахлу в учебни заведения с амбициозната цел да повиши интереса на малчуганите към скритото между страниците.


Вече четящи 6-7 годишни хлапета от 77 Детска градина "Магнолия" в София посрещнаха народния представител от "БСП за България" и председател на парламентарната комисия по образование Ирена Анастасова. Тя влезе в ролята на четеца, който пръска чудеса с вълшебната пръчица на феята от захарницата от едноименната книжка на българската авторка Катя Антонова.
Децата сами бяха избрали книжката, като обясниха, че наесен ще са ученици и почти всички вече могат да четат. "Аз само на срички мога", "А аз чета по букви", разказваха превъзбудените малчугани на гостенката, докато бързаха да насядат по предварително подредените столчета и пейки.
Преди своеобразния си урок Ирена Анастасова, която е учител и бивш директор на столично училище, обясни на скупчената аудитория какъв е смисълът от четенето, с какво ще им помогне то и как ще приближи големия далечен свят в малкия им дом.
"Чули ли сте къде живеят феите?", пита Анастасова, цитирайки първите думи от магическата история. Гласовете на хлапетата вече са с една октава по-ниски и по-редки. Наместването по столчетата и мърдането на главичките намалява в хода на разказа, за да покаже, че това не са просто буйни малчугани, а бъдещи първокласници. Те са захласнати от историята на героите Филип и феята Ванилия, от удивителните и малко фантастични случки и палавите им постъпки.
Публиката категорично не се състои от пасивни слушатели, а от критични коректори, които веднага хващат Ирена Анастасова, която бърка бащата на Филип с несъществуващата в тази глава баба. Смут, изразен с шумно несъгласие, настава, когато главният герой е наказан със забрана да гледа телевизия за дълго време. Само неспирно клатещите се крачета под пейките издават, че в стаята все пак има деца, а не високообразовани гимназисти с устойчиво внимание към поднесеното повествование.
Две глави от "Феята от захарницата" са достатъчно изпитание за детското внимание. Следват аплодисменти, прегръдки, цветя и задължителната песен на група "Звездички" на изпроводяк.

*    *    *

Заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин влезе в СМГ


Подобна бе атмосферата в десетки други учебни заведения в София и страната, където известни българи станаха част от кампанията за стимулиране на детското любопитство.
Вицепрезидентът Илияна Йотова, която е патрон на събитието, гостува преди ден на ученици в 100 ОУ "Найден Геров" в София. Тя прочете любимите си части от книгата "Пипи Дългото чорапче" на Астрид Линдгрен.
По-рано в кампанията се включи и заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин. Той стана част от каузата на Асоциация "Българска книга" с прочитането на разказа "Завръщане в бъдещето" на Любен Дилов пред по-големи ученици от Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски". Изборът на творбата бе провокиран от полета на първия български космонавт Георги Иванов.
Народният представител и член на парламентарната комисия по образование Веска Ненчева се включи в 11-ото издание на националната кампания в подкрепа на четенето, като гостува в ЦДГ "Слънчево детство" в село Климент, Карловско. Там малчуганите слушаха българската народна приказка "Момчето и вятърът". Ненчева, която е учител по български език и литература, разкри пред слушателите си поуката - да не се отказваме никога, дори когато нещата изглеждат невъзможни, защото успехът идва тогава, когато се борим искрено и се стремим към своята цел.

*    *    *

Децата от село Климент изслушаха приказка от депутатът Веска Ненчева


Инициативата за повишаване на интереса към четенето и функционалната грамотност сред подрастващите ще приключи на 23 април, когато се отбелязва Международния ден на книгата и авторското право. Дигиталната платформа на събитието тази година позволява и включването на деца от цялата страна и от чужбина. Регионалните кампании се организират съвместно с Националното сдружение на общините в Република България.
Успоредно с похода в страната върви и "Маратон на четенето", който ще продължи до 21 април в библиотеките и читалищата в цялата страна под формата на срещи, четения, премиери, драматизации, конкурси. Целта е да се утвърдят библиотеките като значимо място за четене, общуване и срещи на общността на живо или онлайн в дигитална среда.

Вицепрезидентът Илияна Йотова запозна с откъси от любимата си книга учениците от 100 ОУ "Найден Геров", Снимка БТА


За десетте си издания досега кампанията е достигнала до хиляди деца в страната и в чужбина, а в много от участвалите училища и детски градини впоследствие са открити нови библиотечни звена или съществуващите са допълнени с актуални и любими заглавия.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ