12 Април 2024петък18:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ЩО Е ПОПУЛИЗЪМ?

Днешните сбъркани политици "спасяват" държавата от народа

/ брой: 69

автор:Евгений Гиндев

visibility 3704

Като че ли нашите опозиционни "леви" партии се поразмърдаха и решиха да организират национален протест на 26 март - тази събота. Няма лошо. Целият свят протестира срещу безумията на глобалния либерализъм, само ние, българите, още се спотайваме. Дори "братските" САЩ са обхванати от протестна вълна. Не че протестът ще оправи нещата в родината ни, но като начало е добре.
Мародерите от ГЕРБ се стреснаха, запелтечиха и сигурно засънуваха арабските страни. И като не могат да измислят нищо смислено, размахаха плашилото на популизма.
Нашият любим министър-председател обясни всичко - и какво става в света, и какво става в България. И най-важното - заяви, че и той иска да протестира. Мил човек, наш човек, от покрайнините на София. В своето интервю пред сайта argumenti-bg.com (14.03.2011 г.) Б.Б. обаче каза доста неща, които едва ли беше нужно да казва. Да видим за какво става дума.
"От 2006 г. знаете какви акцизи е приела държавата и това е записано в нашия договор за присъединяване към Европейския съюз (ЕС)... В момента цената на барела е 118 долара според Европейската централна банка. Така че аз разбирам желанието на опозицията и зложелателите и популизма им (това е точната дума), но нека да помислят как би могъл да се намали акцизът на горивата без разрешение на ЕК. Нека да излезе техен специалист и да каже, че може да го направи, след като има санкция... Ние съжаляваме, че има такъв проблем в цял свят в момента. Когато Шести американски флот пътува занякъде, никога нещата не се развиват по най-добрия начин след това, в смисъл, че се очаква всякаква интервенция. Това веднага вдига цената на борсата... Не мога да влияя на процесите в света, иска ми се, но не мога и за съжаление към днешна дата никой не може, цените растат навсякъде поради тази причина...Срещу какво протестират? Срещу Кадафи - ами и аз бих протестирал. Всичко идва оттам. Идва от проблемите с петрола".
Като оставим настрана недопустимо лековатия тон на премиера, който се държи като току-що завършил прогимназия, в думите му има няколко интересни откровения : (1), че България е подчинила  своята вътрешна политика изцяло на клаузите на присъединителния договор към ЕС; (2), че навсякъде е трудно и затова и на нас е трудно; (3), че причината е петролът и империалистическата политика на САЩ; (4), че опозицията с нейния популизъм е тра-ла-ла, защото нищо не разбира; (5), че, като си няма друга работа, народът нека да протестира, Б.Б. също ще протестира; (6), че нещата са лоши, защото той, Б.Б., не управлява света.
Че на бат'Бойко му е малка България за неговия талант - това го знаем; че ако му падне светът, ще го оправи и него, както оправя нас - това също го знаем; че не е много наясно с това, което приказва, се вижда с просто око. Абсолютно безотговорното и несъстоятелно твърдение, че за всичко са виновни миналите управления само доказва, че днешното е напълно неспособно да управлява страната. Не се виждат никакви корекции на минали престъпни действия и никой не носи отговорност за тях.
В последните двадесетина години властта у нас си отгледа интересен навик: щом по някой въпрос започнат масови протести, тя веднага обявява неговото решаване за популистко. Но що е популизъм?
Ако преведем чуждата дума, "популизъм" е просто народничество, грижа за народа,  задоволяване на неговите нужди. В това няма нищо лошо, в края на краищата това е основната задача на всяка власт. Днешните недоучили политикани влагат в термина  a priori отвратителния постулат, че исканията на народа не могат да се задоволяват винаги, а само когато е изгодно на държавата. На коя държава? Ами на тяхната държава, на държавата, която са ТЕ !
Терминът "популизъм" води началото си от времето в републиканския Рим, когато за народни трибуни се избират последователно братята Гракх. Техните реформи срещат силното противодействие на богатата римска прослойка и през 133 г. пр.н.е. Тиберий Гракх е убит заедно с 300 негови привърженици. През 123-122 г. пр.н.е. трибун става Гай Гракх. Братята Гракх са първите, които въвеждат нов политически стил, чийто основен елемент е достигането на собствените цели чрез опора на народното събрание и с използването на демократични лозунги. Оттогава политиците с такъв стил започват да се наричат популари.
Популизъм не е задоволяване на всички и всякакви искания на народа, а е постоянната грижа за неговото благоденствие и издигането на тази грижа в държавен култ.
Днешните политикани противопоставят на популизма "политическата отговорност за приемане на непопулярни решения" като единствена възможност за спасяване на държавата - има се предвид "спасяването" на държавата от народа. Голям майстор в това отношение е главният ковчежник на България. Той я докара дотам, че скоро няма да има кого да спасява, защото в държавата ще останат 10 000 "спасени" плутократи, олигарси, борчета и найлонови проститутки.
Всъщност много е просто какво трябва да се направи и то ще стане действително отговорно популярно решение :
1. Да се запознае народът с водените преговори за присъединяване на България към ЕС, със самия присъединителен протокол и кои личности носят отговорност за този процес.
2. Официално да се съобщи на народа кои прослойки ще платят цената на кризата - 10% богати или 90% бедни българи?
И, когато това стане, народът да си направи преценката.
Говори се, че документите по ЕС са с гриф "Строго сакретно". Защо така бе, джанъм? Какво се крие от народа и защо?! Може би да помолим за помощ Wikileaks и Джулиан Ассандж? Ще помогнат, пък и вечни тайни няма.
В моменти на върховни изпитания народът е способен да се мобилизира и да се изправи срещу външен враг или срещу други предизвикателства. Но сега ние нищо не правим, макар че врагът е тук, сред нас, и непрекъснато ни ограбва. Всъщност се прави всичко възможно да не разберем кой е този враг. Нима това е толкова трудно?!
    Поуката е проста: непрекъснат и все по-нарастващ обществен натиск, събиране и концентриране на протестната народна енергия, овеществяване на тази енергия в могъща материална сила, насочена към постигането на истинско народовластие, срещу плутократите и тунеядците - тези пиявици върху народната гръд.
Народен фронт (1923-24 г.), Отечествен фронт (1944 г.), Национален ляв фронт за спасяване на Отечеството - това е днес повелята!
 

Техническият преглед удари 100 лева

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 70

Унищожават българските левове след приемане на еврото

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 70

Птичи грип във ферма с кокошки-носачки в Хасково

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 70

България втора в ЕС по поскъпване на жилищата

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 70

Свалят обвиненията срещу Джулиан Асанж?

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 70

В Германия правописът вече не е важен

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 70

Левицата в Скопие с антибългарска кампания

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 70

Накратко

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 70

Някога и сега

автор:Валентин Георгиев

visibility 194

/ брой: 70

Страната на евро пуделите

visibility 185

/ брой: 70

ВъзмОтително

автор:Таня Глухчева

visibility 186

/ брой: 70

Аферата "Боташ"

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ