18 Април 2024четвъртък20:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мнение

Щрак, кмете, на портрет

Градоначалникът на Поморие Иван Алексиев твори "велики" дела

/ брой: 204

автор:Димитър Копривленски

visibility 1188

Ах, този арогантен поморийски "суперкмет"! Известен с това, че скандално зароби града със заеми. От година кара трети мандат. Това за арогантността съм го чул и чел сто пъти. Пък и съм задочен свидетел. Положи епични усилия, за да отмени дарение на община Поморие, отпуснато преди стотина години за лечение на ранени и инвалиди - войници от Балканските войни. Дори да не бе давностният срок, подобна само мисъл силно злепоставя поморийци. Той противопоставя работещите в бившия военен санаториум, разединява града. Заради желанието си да прилапа собствеността от Министерството на отбраната, т.е. от държавата. Защото, ако стане общински, може да се приватизира и застроява. А санаториумът е доведен до пълна разруха. Сетне пък диктува на новия му началник кого да назначава и кого не.

В края на юли кметът Иван Алексиев е осенен от нова велика идея. Поставя ултиматум на еколозите от Посетителския център към защитения комплекс "Поморийско езеро" в срок от две седмици да ги няма. Изтекъл им договорът, не бил доволен от работата им и имал други планове. Въпросът не е обсъждан, договорът е тристранен, но стилът е типичен. Концесионерите чакат, комисионите ще се уточняват, търговете ще се търгуват... Познат герберски гьонсуратлък. Из България и Европа се носят едни снимки в една спалня, с пари и пистолет, един запис на познат глас... Човек да потъне в земята. Но нашият е световен: "Няма лоша реклама!" Нему подражава и Иван Алексиев.

Училище за кметове няма. А те са много. Ей, на - на Бургас кмет е Димитър Николов. Той си знае кой мандат. И е най-близо до Иван Алексиев. Като пример и опора, за съвет и препоръка, в радостни дни и в критични моменти. От Бургас, от сесията на Общинския съвет през април от самотника съветник от ПП "Средна европейска класа" Константин Бачийски тръгна сигналът за безобразията в парка на "Росенец" на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. От този сигнал пламнаха протестите срещу Бойко Борисов и Иван Гешев. И заливат България вече кой месец. А в Бургас, за разлика от Варна, Пловдив, Русе, Благоевград... протести няма! Тишина цари и във владенията на Иван Алексиев. 

Солдафонщина

И дарението на община Поморие за лекуване на пострадалите в Балканските войни, и изграждането и дейността на Посетителския център са изключително перспективни, напредничави идеи. Независимо от разстоянието в годините. Но за зла участ попадат на кмета Алексиев. Екологията и опазването на природното богатство са особено актуални проблеми и днес, и за утре. Ала кметът на Поморие "не бил доволен от начина на стопанисване". С кого сподели, какво предложи, преди да постави ултиматума си?! Уви, нищо. 

Да не би на мен да ми харесва циганията около Поморийското езеро? Започна от десетина години, вероятно съвпада с връщането на собствеността на общината. На най-видно място на брега на езерото стърчи табела с надпис: "Внимание, защитена гнездова колония на птици! Безпокойството по време на размножителния период (април-септември) е основна заплаха за съществуването на колонията! Строго забранено навлизането в езерото в близост до колонията!". Следват заплахи, санкции, телефони за сигнали. Текстът е изписан и на английски. Това е всичко - и от кмета, и от съвета. Няма го Алеко да опише гледката. Стотици намазани до ушите с кал хора се тумбят точно около въпросната табела. Десетки са в езерото, някои навлизат и на стотина и повече метра навътре. Жена, сложила пластмасова кофа на главата си, за да са свободни ръцете й, "напредва" към "гнездовата колония" на кмета. Кофата се е килнала настрани и над очите, същинска каска на запасняк. Почти героична картинка. И се чува мъжки глас: "Колкото от по-навътре е калта, толкова е по-ценна". Това е разковничето. И се пълнят кофи, бутилки всякакви, все пластмасови. Изнасят се тонове кал, лечебна, може би, няма лошо. Но и се замърсява безобразно. Десетки, стотици, хиляди пластмасови бутилки, има и джапанки, та дори и сутиени. И кметът Алексиев припява: "Езерото не е само за кацане на птици..." Гарантирано от ГЕРБ!

В Поморие сол не се добива

Преди обаче да изтече срокът на ултиматума, кметът запя друго. Мурафетите му в стил "проба-грешка" - патент на партийния му лидер, чет нямат. Та, и неговите, на Иван Алексиев, мисирки закрякаха. Посетителският център бил имал за цел да опазва езерото. Това журналистическо твърдение е толкова вярно, колкото и думите на кмета, че извличането на лечебна кал и поморийска сол било поминъкът на поморийци. Колко солници има, колко души работят и колко сол се добива в Поморие, а, г-н Алексиев?! Ачик-ачик лъжа. Да, сол се добива - но то е като в действащ макет, модел към музея на солта. Центърът със сигурност увеличава посещенията на музея. И на това кметът трябва да се радва. И да знае, че той самият и подопечната му община нямат ресурс и познания и няма как да са водещи в работата и стопанисването на центъра. Както и не е логично твърдението на Алексиев, че "Зелени Балкани" желаели еднолично да управляват този природен ресурс". 

"Общината има планове,... предстои кандидатстване, имаме проект, имаме наблюдателни центрове" - приспивно каканиже кметът. От десет години съм тъдява, г-н кмете, и знам какво има. Имаше прибори за наблюдение - няма ги. Имаше защитен комплекс "Поморийско езеро" - съсипва се, царят безстопанственост, тотална безконтролност, безхаберие, замърсяване, бракониерски риболов, има всички условия за прогонване на редките птичи видове. Има и изтърбушени автобусни спирки като тази при СУ "Иван Вазов". И спирка във входа и двора на живеещите на ул. "Солна" 84. Но няма централна, представителна автостанция, както в Приморско например. И това е в морски град с претенции за международен курорт. Тук, ако из улицата е имало някакъв ремонт, върху изкопа се изсипва камион с чакъл - и готово. До другия курортен сезон. До следващия ремонт.

Бели конци с виолетов цвят

Всеки портрет има едри щрихи, има и нюанси. Миналата година по това време Поморие бе залято с грамадни плакати, витрини, билбордове с лика на г-н Иван Алексиев. И с едри надписи: "Работа, работа, работа!" Сега ми минава през ума, че има и работа с отрицателен знак - бездействие, кражба, заблуда, противопоставяне, тенденциозност... През 2015 г., в началото на втория си мандат, кметът на Поморие показа "лоялността" си към единствената опозиционна партия. И й отне клубната база. Уж заради предстоящ ремонт. Бели конци с виолетов цвят. И досега не предоставя на социалистите подходящо равностойно помещение за клуб. А е длъжен. Но се прехласва от себе си!

Пак от благородство г-н Иван Алексиев дискриминира десетките хиляди собственици на курортни жилища, като ги кара да плащат такса смет наравно с поморийци. От началото на 2019 г. "данък курортен имот" трябваше да стане от 5 на 3 промила. Но в моите квитанции промяна няма. Кметът на китното Поморие отне от децата запустялото футболно игрище, направи там два платени тенискорта, а децата прати в ъгъла. Тишина цари и в прекрасния физкултурен салон след пълното му обновление. Няма ги спортуващите!

Резонен е въпросът нищо хубаво ли не е направено в Поморие? Има. Прекрасната крайморска алея, изящният бронзов Св. Георги в едноименния квартал, обновеният кей, може би новото пристанище... Но това е нормално. За това на кмета му плащат. Ех, ако "перличката" Поморие имаше и Общ устройствен план... Пей, сърце! 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 271

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 254

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ