05 Декември 2023вторник11:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Сигнал" от древните по Черноморието

Рядък античен съд на 2400 години откриха археолози в гробница в Месамбрия

/ брой: 211

автор:Велиана Христова

visibility 1429

При разкопки в Несебър миналата седмица екип от археолози откри бронзов съд (хидрия), който в древността се е използвал за съхраняване на вино и вода, но в случая е бил преизползван като погребална урна в некропола на Месамбрия, съобщиха от общината. Таква находка е рядкост, защото дори в древността подобни хидрии са правени само от изкусни майстори, обиковено са с апликации и се пазят в световни музеи, обясни ръководителката на екипа ст.н.с. Анелия Божкова от Националния археологически институт с музей при БАН. Много добре запазена апликация, която е стояла върху съда, но с времето се е отлепила, бе намерена, след като хидрията бе извадена от гробницата. Апликацията е с висок релеф и на нея са изобразени мъжка и женска фигура - и двете с крила. Археолозите предполагат, че фигурите са персонажи от гръцката митология. Предстои да бъдат уточнени кои са те.

Хидрията

Хидрията бе намерена миналата седмица при отварянето на малка гробница в Некропола на Месамбрия, датирана към IV в. пр.Хр. Съдът е изключително добре запазен, почти не се нуждае от реставрация, което също не се случва често на археологическите екипи. Тя има три дръжки с изящна украса по тях и по детайлите. В хидрията са били положени останките от покойник, който преди това е бил кремиран. Съдът от този вид е и първият, който се открива в града при разкопки. При детайлното му изучаване той може да даде знания за погребалния ритуал на древните жители на Месамбрия. Радваме се, че такава хидрия ще постъпи в музея в Несебър, заяви Анелия Божкова.

 

Откритието е изключително интересно и значимо поради няколко причини. Първата е, че кремацията като погребален обред е изключително рядко срещана в Некропола на Месамбрия, както и във всички останали древногръцки некрополи в Черноморската зона, поясни археоложката. В този смисъл ние имаме шанс да проучим следите от един културно-обреден акт, извършван преди хилядолетия - в IV век преди Христа, и да проследим всички етапи на неговото извършване. Втората е фактът, че съдът е използван за погребална урна, където са положени след кремация останките на покойника, допълни тя. Според специалисти особеностите на такова погребение може да са свързани и с древните обичаи на траките, чиято култура е обвързана с тази на преселническото население в по-късните елински градове по нашето Черноморие.  

 

Изключително много ни радва, че за първи път имаме такъв тип бронзов съд, сподели и Петя Кияшкина - съръководител на проучващия екип и директор на музея "Старинен Несебър". В музея имаме изложени три хидрии, но за първи път изследваме научно погребалния ритуал и имаме възможност да документираме този тип погребение, обясни тя. Както се вижда, на шията на хидрията е нанизан погребален венец, който също е много добре запазен, с бронзови листчета с позлата и керамични плодчета. Надяваме се той също да бъде реставриран и да може да ескпонираме хидрията по най-добрия начин в музея, каза още Петя Кияшкина. Минути по-късно екипът от археолози, извадил хидрията от малката гробница, установи, че останките в съда са били на мъж по намерения вътре предмет - стригила. Това е принадлежност, която се е използвала от мъжете, за да почистват тялото си след физически упражнения.

 

Резерватът "Старинен Несебър" е един от културно-исорическите паметници у нас, който е включен от ЮНЕСКО в списъка на световните ценности и е под закрилата на международната организация. В последните години поради безразборното строителство в стария град опазването на обекта бе подложено на критика от страна на ЮНЕСКО и все още не е отпаднала заплахата резерватът да бъде изваден от листата на световното културно наследство. Новото откритие има немалка стойност и по отношение на утвърждаването на Старинен Несебър като световен паметник.      

 

Оттук, от тази местност, където е бил Некрополът на древна Месамбрия, може да започне възстановяването на "Духовния път", минал през вековете, свързан и с проекта за реставрация на църквата "Св. Йоан Кръстител", заяви кметът на Несебър Николай Димитров, който бе дошъл на разкопките, за да види новото откритие.

 

Това е първият паметник от такъв вид сред 1266-е гроба, които са проучени и документирани през последните 3 години в Некропола на древна Месамбрия. Хидрията е поредното доказателство, че в земята, върху която днес се издига Несебър, са скрити безценни, а много от тях и уникални, артефакти.

 

 

Водата поскъпва драстично догодина

автор:Дума

visibility 720

/ брой: 234

Газът поевтинява на борсите, у нас цената расте

автор:Дума

visibility 641

/ брой: 234

Магистралните такси в Гърция скачат от Нова година

автор:Дума

visibility 671

/ брой: 234

Екзотичните промени в данъчните закони отпадат

автор:Дума

visibility 634

/ брой: 234

България е "сляпо петно" в ЕС

автор:Дума

visibility 693

/ брой: 234

Гръцки зехтин менте по нашите пазари

автор:Дума

visibility 658

/ брой: 234

Снеговалежи предизвикаха трланспортен хаос в Европа

автор:Дума

visibility 550

/ брой: 234

Накратко

автор:Дума

visibility 559

/ брой: 234

Унижение

автор:Таня Глухчева

visibility 631

/ брой: 234

Резил и още нещо

автор:Нора Стоичкова

visibility 654

/ брой: 234

Свобода за кметовете

автор:Донка Михайлова

visibility 686

/ брой: 234

Момчетата в Сглобката се скараха за 8 милиарда

автор:Дума

visibility 582

/ брой: 234

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ