20 Април 2024събота23:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Сирийска химическа исто(е)рия

По стар обичай "моралните" стожери САЩ отново извадиха голямата торба с лъжливи обвинения

/ брой: 128

автор:Дахер Дахер

visibility 251

Спомняте ли си Айлан? Това е онова малко момче от Сирия, чието трупче лежеше покрай турското крайбрежие, а тази покъртителна гледка се въртеше във всички социални мрежи и телевизионни канали. Вероятно сте го забравили вече... Леля му - Тима Кюрди, излезе пред телевизиите и заяви, че няма "умерени" бунтовници в Сирия и когато Западът ги въоръжава, всъщност всичко отива в "Ал Нусра" и "Ислямска държава". Заяви също така, че Сирия преди войната е била изключително спокойна страна, а християни, мюсюлмани и кюрди са живеели в мир, и остро разкритикува медиите и политиците за стремежа им към смяна на неудобни режими. Всичко това уплаши влиятелните медии и образът на Айлан започна лека-полека да изчезва.
Спомняте ли си Омран? Друго малко момче, което бе извадено от руините на Източен Алепо и поставено в линейка, като никой не го обслужваше, а всички само снимаха. Неговата снимка бе на първа страница в почти всички големи световни издания - "Ел Паис", "Гардиън", "Ню Йорк Таймс", "Монд", "Република", "Вашингтон поуст", и се превърна в символ на демонизацията на сирийските правителствени сили. Но колко от тези стотици медии показаха след това бащата на Омран, колко от тях отразиха критиките му за използването на неговото дете от медиите за пропаганда? Колко от тях отбелязаха, че семейството на Омран твърдо подкрепя правителството на Сирия, а не "умерените" главорези? Образа на това момче повече никога няма да видите в западната преса.

Но нека се върнем малко по-назад във времето


Спомняте ли си Наира - 15-годишното момиче, което даваше показания пред международна комисия за човешки права през 1990 г.? Тогава тя твърдеше, че иракски войници са убивали бебета в кувьози. Тя бе цитирана от редица конгресмени, а също така многократно и от тогавашния президент Джордж Буш-старши. После се оказа, че Наира е дъщерята на кувейтския посланик в САЩ и показанията й са били тотално изфабрикувани, а цялата акция е била организирана от американската пиар компания "Хил и Ноултън" (Hill & Knowlton).
А дали си спомняте Колин Пауъл как държеше епруветка с бял прах пред Съвета за сигурност на ООН и убеждаваше всички, че това е химическо оръжие, налично в Ирак? Химическите оръжия така и не бяха намерени в земите около Тигър и Ефрат. Но вече бе късно. Жертвите на войната са над един милион души, Ирак на практика не съществува, а от 1,5 милиона иракски християни са останали едва няколко хиляди. Но като стана дума за химически оръжия,

нека се върнем още по-назад в миналото

Навярно си спомняте, че САЩ през 60-те години на миналия век във войната с Виетнам бяха използвали прословутия агент "Ориндж"? Близо четири милиона виетнамци са били изложени на този хербицид, като днес поне един милион са със сериозни здравни проблеми. Доказано е, че този химически агент причинява левкемия и рак, деформира гените. Заради този химикал са унищожени над 3 млн. хка гори, а на някои места щетите са такива, че затрудняват повторното залесяване. Разнообразието на животинските видове също рязко намалява. Но същата държава, която извърши тези престъпни деяния, днес използва точно тази карта с химически оръжия и ръси обвинения срещу всяко неудобно правителство. След което брутално напада с цената на стотици хиляди жертви. Без реални доказателства, без резолюции на ООН. Никой не е видял демокрация от САЩ в която и да е арабска държава. Нито Либия, нито Ирак, нито Сирия, нито Йемен, нито Алжир, нито пък наблюдаваме и бегъл помен от такава в някоя от техните марионетки - Саудитска Арабия, Кувейт, Катар или Бахрейн. Причините за войните и измислянето на "химически" извинения са ясни на всички.
Нека продължим със спомените. Спомняте ли си Карла дел Понте? Тя бе главен прокурор към ООН и разследваше случая с използването на химическо оръжие в Хан ал Асал, като в докладите й ясно се подчертава, че вероятните извършители са бунтовниците, а не сирийските власти. На следващия ден Дел Понте бе уволнена, или както ООН обяви - "освободена". Сирийското правителство подканваше комисари да дойдат и да разследват случая, но те бяха пратени едва 6 месеца по-късно, когато вече технически е доста късно да се установят фактите. На 20 август 2013 г. бе изпратена комисия. Ден по-късно, на 21-ви, когато комисарите са още в хотел в Дамаск, на няколко километра от тях, в предградие на Гута, бе извършена втора атака. Комисарите си тръгнаха, а сирийският режим бе обвинен в използване на химическо оръжие. Макар и по-късно специалисти от Масачузетския университет да доказаха, че е невъзможно от тогавашните си позиции сирийските сили да осъществят такъв удар. Но за масите едва ли това е от значение, на тях им се предоставят подправени и нагласени доклади на международни знайни и незнайни организации...

САЩ и съюзниците им толкова неистово и отчаяно се опитваха да докажат, че Асад използва химическо оръжие, за да оправдаят незаконното си присъствие в Сирия и въоръжаването на умерената опозиция. Така се стигна и до третата химическа атака, в Хан Шейхун, област Идлиб. В град, изцяло управляван от клона на "Ал Кайда" в Сирия, т.нар. "Ал Нусра". Американските представители започват да вадят пред СС на ООН снимки на деца, жертви на предполагаемата химическа атака. Но каква е логиката и има ли такава изобщо? Каква е логиката Асад да използва химически оръжия, официално всички унищожени и предадени, и то в момент, в който печели войната, както и отделните битки?! Каква е логиката Асад да използва химически оръжия в момент, в който в столицата има комисари, както се случи през 2013-а? Няма никаква такава, но затова пък САЩ си намериха оправдание да изстрелят над 50 снаряда срещу авиобазата в Хомс. Точно от нея тръгват самолетите, които удрят "Ислямска държава" в Палмира и към Дер Езор. Червената линия, начертана от САЩ и коалиция, не е използване на химическо оръжие, това са само

оправдания и прах в очите

на все още вярващите, че американците са морални и културни световни стожери. Червените линии към Сирийската арабска армия са поставени в Дер Езор и границата с Ирак, както и на юг от Дараа към израелската граница, като всяко напредване към тези две точки, носи последствия и удари от страна на американските или израелските сили. Първите се оправдават с използвани химически оръжия, бомбардирания на болници и детски градини, а вторите - с "Хизбула" или със случайни снаряди, изстреляни от опозицията към Голанските възвишения, но впоследствие приписвани на сирийските власти.
Все още обаче не е ясно как ще успеят да прикрият сухата статистика. "Кръвожадният диктатор" Асад към юни 2017-а владее едва 28,1% от територията на Сирия, но на нея живеят около 71% от населението на Сирия (според властите те са 75%). Включително всички християни. Не само това, но в страната има над 8 млн. бежанци, като близо 90% от тях се местят от територии на бунтовници, "Ислямска държава" или на кюрди към тези на правителството. Само в ивицата Латакия - Тартус населението се е увеличило три пъти. Т. нар. бунтовници владеят 21,3% от териториите на страната, но забележете - едва 9% от населението, като мнозинството са в провинция Идлиб и на север от Хама, които още преди войната бяха известни със салафитската си идеология. От тези територии са изгонени всички светски настроени хора, няма християни, няма алауити, няма друзи. Интересното е, че прословутите бели каски действат само в тези райони, които фактически се ръководят от три групировки - "Ал Нусра", "Ахрар ал Шам" и "Джейш ал Ислам". Териториите на т.нар. Сирийски кюрдски сили, които са финансирани от САЩ, са около 23,1%, но там живеят 14% от населението. На всеки му е ясно, че това не са сирийски, а кюрдски сили, те веят кюрдски знамена, а основаването на евентуална независима кюрдска държава е бомба със закъснител, тъй като самите кюрди са малцинство там - около 30 процента. Те в момента дърпат конците, но ако официално провъзгласят намеренията си, то ще избухнат моментално бунтове от страна на асирийците-християни и арабите в района.

Кюрдите са използвани от САЩ

като план "Б", след като самите те вече осъзнават, че загубиха подкрепата на сирийците - подкрепа, която на практика никога не са имали. В момента използват салафитските и кюрдските групи, за да разделят на отделни територии страната, за да окажат натиск или да си вземат богатите на газ територии в Източна Сирия, през които да прекарат тръби от Катар и Саудитска Арабия към Европа. Но не е ясно как ще се измъкнат чисти от цялата плетеница лъжи и лавирания. Не е ясно как ще създадат кюрдска държава, без да развалят отношенията си с ключовия им съюзник Турция. Не е ясно как ще координират финансирането на "бунтовници" и кюрди, които се бият помежду си около района на Африн. Единствената им цел в момента е да създадат масов хаос в страната, докато не премислят следващия си ход. Дотогава може да очакваме още цяла торба обвинения - от снаряди, уж попаднали на територии на Израел и Йордания, което да предизвика техен ответен отговор, до постоянни обвинения за химически атаки, убийства на жени и деца (много е важно всеки говорител на Белия дом да го спомене поне три пъти в речите си!) и какво ли още не.
Дотогава единствено може да се надяваме тези самозабравили се хора да осъзнаят, че всяка държава има интереси и не може да бъде унищожена, само защото не е удобна на най-голямата сила в света, която от 1776 г. насам е имала само 21 години, без да е воювала с някого по света...Сирия е поредната разрушена от Щатите държава

БГНЕС

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ