20 Април 2024събота23:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

АРТ НОМИНАЛ

Скритите послания на парите по света

Изкуството и историята оказват огромно влияние на най-популярните валути

/ брой: 233

Повечето хора обръщат внимание най-вече на стойността на банкнотите, пресмятайки набързо какво може да си купят с тях. Но в най-популярните и широко използвани валути по света са закодирани определени послания, повлияни от историята, изкуството и дори от народопсихологията. Заключението е на международния доставчик на финансови услуги Euronet, който оперира в над 170 страни. Анализът на десетки видове парични единици от най-различни кътчета на планетата води до заключението, че парите не само са знак за богатство и просперитет. Изобразените върху банкнотите символи разкриват и много любопитни подробности за държавите и тяхната култура.

Спрелият часовник

Британският паунд от няколко десетилетия спазва традицията от едната страна на всяка банкнота винаги да има стилизирано изображение на кралица Елизабет II, а от другата - на личност, значима за историята и културата на държавата. Така например върху парите на Острова може да се видят портретите на писателката Джейн Остин, икономиста Адам Смит и т.н. А най-любопитното е, че дизайнът на лирите е допълнен от миниатюрни емблематични детайли от живота на тези именити личности. Например, върху 5 паунда се забелязва знакова рисунка на прочутия министър-председател на Великобритания Уинстън Чърчил, придружена от емблемата на Нобеловата награда, която му е връчена през 1953 г., както и от подробната скица на Уестминстърското абатство. Вижда се също, че часовникът на знаковия Биг Бен е спрял точно на 15 ч. И това изобщо не е случайно, а е своеобразна препратка към знаковата дата 13 май 1940 г., когато в посочения час известният политик се изправя пред Камарата на общините и изрича незабравимата реплика: "Не мога да ви предложа нищо друго, освен кръв, труд, сълзи и пот."

Прозорци и мостове

Официалната парична единица на 19 страни от Еврозоната е сред най-младите в световен мащаб. Еврото е въведено в безкасово обращение на 1 януари 1999-а, а три години по-късно се появяват банкноти и монети. Смята се за втората по значение резервна валута, както и за най-търгуваната след щатския долар. С изображенията върху еврото се цели да се направят референции както към ценностите и философията на ЕС, така и към историята на Стария континент. Представените върху банкнотите вариации на врати и прозорци трябва да олицетворяват европейския дух на сътрудничество и откритост. Мостовете са пресъздадени като символ на взаимодействието между различните народи, както и на връзката на Европа с останалата част от света. На банкнотите се забелязват и впечатляващи елементи от знакови архитектурни стилове и епохи - ампир, романски, готически, ренесанс, барок, рококо, желязо и стъкло. Всяка от монетите пък има страна, на която е отбелязан номиналът ѝ на фона на схематична карта на Стария континент. От другата се намира изображение, подбрано от държавата, в която е отсечена съответната парична единица.

Вярата в Господ

Дизайнът на американския долар се фокусира най-вече върху политическата история на Съединените щати. Банкнотата с най-ниския номинал ($1) е най-старата, в сравнение с останалите парични знаци от тази валута. Ликът на първия американски президент Джордж Вашингтон е изобразен въз основа на оригиналния портрет на прочутия политик, сътворен от Гълбърт Стюарт. От другата страна на долара може да се прочете надписът In God We Trust ("Вярваме в Бог"). Край пирамидата вляво пък е латинската фраза Annuit Coeptis ("Одобрява делата ни"), под която е изписано Novus ordo seclorum ("Нов ред на вековете"). С това се подчертава значението на спечелената през 1776 г. независимост на страната от Великобритания. В дясната част на банкнотата е разположен държавният печат на САЩ с емблематичния белоглав орел, който държи маслинова клонка - символ на мира, както и сноп от 13 стрели, олицетворяващи първоначалния брой на колониите, основали Щатите.


Бягство от традициите

В продължение на стотици години върху банкнотите на Швейцария са изобразени само значими личности. Дизайнът на валутата претърпява първоначални промени през 2005 г., а малко преди пандемията е пусната серия, ясно демонстрираща бягство от вековните традиции. Например, на банкнотата от 20 франка може да се види ръка, която е символ на швейцарския народ и се интерпретира като знак, че всички хора в страната работят заедно, за обща цел. Основен мотив върху паричната единица е прозрачната призма, която отразява светлината. Другите банкноти от серията, създадена по дизайн на Мануела Пфрундер, олицетворяват някои от ключовите характеристики, свързани с Швейцария, каквито са например научните открития и просперитетът.


Невъзможни за фалшифициране

Валутата на Страната на изгряващото слънце се нарежда сред наистина естетически издържаните парични единици, в които неизменно присъства и необходимото за еволюцията на човечеството знание. Върху банкнотата от 1000 йени, например, е изобразен изтъкнатият бактериолог Хидейо Ногучи, смятан за откривател на агента за сифилис. От другата страна може да се види една от впечатляващите световноизвестни атракции - връх Фуджи, най-високият в Япония, достигащ 3776 метра. Под него е разположена секура като символ на блаженството и преходността на живота. Освен емблематичната японска вишна, са изобразени и някои представители на фауната като коне, лъвове и мишки. Според експертите именно благодарение на тези артистични елементи, йените са сред най-трудните за фалшифициране валути в цял свят.


Любовна история върху българска банкнота

4 юни 1880 г. е датата, на която левът става официална валута на страната ни. Историческите данни сочат, че първата българска банкнота е отпечатана през 1885 г. в Санкт Петербург, а днес може да се види единствено в Историческия музей на Габрово. Традицията върху паричните ни единици да се изобразява жив държавник започва с цар Борис III. След неговата смърт на левовете се появява синът му Симеон, който по онова време още е дете.

Близо десетилетие у нас е в обращение банкнотата от 3 лева, която просъществува от пускането ѝ през 1952 до 1962 г.

Любопитно е, че сегашните 50 лева всъщност загатват за истинска романтична история. Освен емблематичния лик на поета Пенчо Славейков, е изобразен и силуетът на най-голямата му любов - прекрасната Мара Белчева...


 

 

 

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ