02 Март 2024събота05:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Службите ни станаха за смях пред цял свят!

Трупът на брат Галев - символ на разградената държавност

/ брой: 106

автор:Дума

visibility 112

Мистерията около завръщането и смъртта на Ангел Христов направи за смях цялото ни МВР, ДАНС и всичките ни служби, които няколко дни не могат да разберат как издирван с червена бюлетина от Интерпол е влязъл в България и спокойно е издал Богу дух под носа им.  

Държава, която неистово иска да влезе в Шенген, повече от 48 часа не може да излезе с ясен отговор с какви документ, през кой граничен пункт и от коя страна на света е пристигнал прочутият брат Галев. И за да стане пародията пълна, не е ясно кога и къде е настъпила смъртта му, както и кой е издал смъртния акт и на какво основание. Засега 

единствената сигурна информация, 

която имат държавните органи е, че пред тях е трупът на Ангел Христов, като потвърждение за пробитата ни национална сигурност и разградена държавност.

Познатият като единия от т.нар. братя Галев - Асен Христов избяга от България през 2012-а година, след като бе осъден за рекет и изнудване, и оттогава е обявен за издирване, както у нас, така и по света. Дни преди Върховният касационен съд да постанови присъдата братя Галеви  изчезнаха. Твърди се, че през последните 11 години са живели в Република Южна Африка.

В събота стана ясно, че Ангел Христов се е завърнал в страната, без знанието на службите, и е починал. Версията засега е инфаркт. Днес ( неделя - б.р.) трябваше да бъде погребението му в Дупница, но церемонията беше спряна. Тялото е транспортирано в София, за да му бъдат направени множество експертизи и да се уточни самоличността и причините за смъртта му. Прокуратурата пък образува две разследвания във връзка със смъртта на Ангел Христов.

Мистерията около прибирането в България и смъртта на Христов става все по-голяма, след като първоначално се говореше, че е издъхнал в петък вечерта. Официалните документи, които вече са доказателства по разследването, обаче говорят друго - че смъртта е настъпила часове по-късно. Няма потвърдена информация точно къде и в колко часа. Според отец Георги Паликарски, с когото Христов поддържал приятелски отношения, всичко се е случило в дома му - след 22 часа. Не става ясно, обаче кой ден - петък или събота. Първата информация за смъртта на Христов се появи именно в събота около 9 вечерта.

"Той се прибрал вечерта, около 22:30 ч. И се разчуствал доколкото знам и е получил инфаркт. Не знам откъде точно се е прибрал да ви кажа истината, но от чужбина. Аз съм свещеник, откъде да знам откъде е минал, както си е излязъл, когато напуснаха България, така се е и прибрал", сподели духовникът.

Много въпросителни 

От Спешния център в Кюстендил обясниха за NOVA, че в 1 часа след полунощ в събота срещу неделя от полицията в Дупница са им се обадили с молба да бъде изпратена линейката за превозване на трупове. Вътрешният министър отрече това да е така, обяснявайки че полицията е успяла да намери трупа само благодарение на оперативна информация.

"Има съобщение за смърт на 3 юни, което сутринта в 8 часа е направено. Има издаден смъртен акт от длъжностно лице към община Дупница. Така че ако не беше се намесила полицията в случая, щеше да приключи погребението", заяви Иван Демерджиев, служебен вицепремиер и министър на вътрешните работи. "Ако не беше се намесила полицията, щеше да приключи погребението и нямаше да изследваме трупа на Ангел Христов, вероятно, така че заради действията на полицията ние ще разберем причините за смъртта, а те ще ни дадат отговори на много въпроси", обясни Демерджиев.

На този етап няма отговор на въпроса защо, ако Ангел Христов е починал в дома си в Ресилово, където е неговата регистрация по постоянен адрес, смъртния акт е издаден от съседната община Дупница. От общинската администрация отказаха да отговорят на въпросите с мотива, че е почивен ден. Кметицата на село Ресилово, което е в община Сапарева баня пък разбрала за смъртта на Христов много по-късно, когато била питана по телефона какво знае. 

"Освен че имат постоянен адрес тук, в населеното място и че са били извън България, нищо друго. Може да има някой, който да поддържа самия обект - жилищен, но като цяло не съм виждала собствениците на имота. Аз съм ги виждала само на снимка тези лица, на живо не съм ги виждала никога. Така че може и да не го позная дори да съм го видяла", заяви Мариана Доцина, кмет на с. Ресилово.

Оказва се най-много за братя Галеви през последните 11 години знаят не институциите, които ги издирват, а местният свещеник.

"Ние сме си запазили приятелството. Те като напуснаха България, пак се чувахме. Изпращаха поздрави, ние пращахме поздрави", твърди отец Георги Паликарски. Според него многократно са му пращани поздрави от Христов, но не знае кога и дали се е връщал у нас. "Властите все пак имат право това да го направят - за да установят дали е починал от инфаркт, каза още той.

В Ресилово също казват, че не са виждали Ангел Христов в селото. Но не изключват и версията той да е бил там, без да бъде разпознат.

Според Антонио Якимов, който е основен свидетел в делото срещу братя Галеви, 

цялата история изглежда съмнителна

"Съмнявам се, че е той в действителност, защото при тях винаги всичко е съмнително, не мога да ви кажа защо, Давността на присъдите им, в които бяха обвинени, изтича 2025 година, и би трябвало да се приберат без никой да ги закача, поне това, което знам. И едва ли има логика да се прибереш и да тупнеш в собствената си къща ей така", заяви той.

На този етап няма никаква информация или следа за това в България ли се намира и Пламен Галев. Отец Георги Паликарски смята, че е извън България, иначе е щял да се обади.

Въпреки че община Дупница е издала смъртен акт на обявения за международно издирване Ангел Христов, администрацията не е уведомила за това МВР. От полицията разбрали по оперативна информация за готвеното погребение, открили тялото на Христов и с прокурорско постановление назначили аутопсия и експертиза за идентификация.

"Засега единствената сигурна информация, която имаме потвърдена е, че това е трупът на Ангел Христов", заяви Иван Демерджиев. 

Другото сигурно е, че Ангел Христов не се прибрал в страната с документи, в които е посочена неговата самоличност. "Кога и как е влязал няма категорична информация. Близките му дават противоречиви сведения в тази посока. Ние проверяваме всички възможности. Имаше сведения за едни полети от Дубай, които не се потвърдиха обаче на този етап. За нас е важно да се установи кога е влязал, от къде е влязал, подпомагал ли го е някой, както и причината за смъртта. Даже изследваме и версия дали е влезнал жив или е влезнал трупа му на територията на страната, така че когато има яснота ще ви информираме по тези въпроси", уточни Демерджиев.

Не се изключва версията Ангел Христов да се е прибрал през зелена граница. Според наши източници разследващите проверяват дори дали не е преминал с група мигранти браздата ни с Турция.

"Полагаме в момента усилия да видим дали на територията на страната се намира и другия т.н. "брат Галев", Пламен Галев", допълни министърът.

Прокуратурата разследва два казуса 

Първото разследване ще установява причините за смъртта и ще трябва да потвърди самоличността на Христов. По първоначални данни по тялото на мъжа няма следи от насилие. Въпреки това е назначена аутопсия, а насроченото опело е отложено.

Второто разследване е за вещно укривателство. То цели да установи помагал ли е някой на Христов да се укрие в дома си в Ресилово и колко време е продължило това.

При всички случаи появата на българин, издирван с червената бюлетина на Интерпол по целия свят, не само в България, а и в собственото му имение в дупнишкото село Ресилово, независимо дали той е жив или мъртъв, вече е скандал.

Връщането на Геле, че даже и в ковчег, прави за смях цялото МВР, ДАНС, ДАР и всички техни партньорски служби, които толкова години не сколасаха да открият дирите му. Но пародията продължава, защото Демерджиев и хората му и вчера още не можеха да излязат с ясен отговор с какви документи, през кой граничен пункт и от коя страна на света е пристигнал Брат Галев.

Много е интересно също дали Ангел Христов има мобилен телефон, от кой оператор и дали случайно в този телефон фигурират и контакти с лицето Пламен Галев. Дано опитат нашите Емил Боевци и Авакум Заховци да засекат локациятана на истинския Галев, че току виж и той се оказал в Ресилово (неслучайно това село, където е имението, дупничани на майтап наричат Резилово).

Случаят с върналия се в България Ангел Христов, който дори се е настанил в старото си имение, станало обект на конфискация, повдига въпроса за готовността на България да влезе в Шенген. Българският власти не са успели да арестуват никой от издирваните от тях по-едри обвиняеми и заподозрени. Преди няколко дни Петьо Еврото явно беше получил информация за готвен арест и успя да избяга в чужбина заедно с детето си.

Епицентър, със съкращения

 

Цените на горивата може да тръгнат зловещо нагоре

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 42

Банките са надули таксите с 30% за година

автор:Дума

visibility 293

/ брой: 42

Външният дълг стигна близо 48% от БВП

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 42

Хотелиерите очакват ръст на бизнеса с 15 %

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 42

България е една от най-свободните страни

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 42

Ситуацията в Украйна остава трудна

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 42

БРИКС се отказва от долара

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 42

Путин: Западът лъже, че Русия ще нападне

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 42

3 март 1878

visibility 295

/ брой: 42

Най-красивият спомен на нацията

автор:Стефан Продев

visibility 347

/ брой: 42

Трети март е роден отпреди да се случи

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 42

Кой размени Македония срещу Кипър?

автор:Никола Филипов

visibility 325

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ