27 Юни 2022понеделник02:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

Снимката на откровението

/ брой: 24

автор:Стоил Рошкев

visibility 25

Стоил РОШКЕВ


Видяхме снимката. Нееднозначно. Тук вече няма място за тълкувания. Няма място за интерпретации. Ето го фрапантния фото факт: Президентът Радев, сниман в цял ръст в профил, да отдава почит пред черния полиран гранит на т.нар. Паметник на жертвите на комунизма. 

Този мемориал се намира в центъра на София, в източната част на парка пред Националния дворец на културата. Стои значи Радев в поза "мирно" там. И си мисли нещо. Какво ли мисли? Неизвестно. По-важен обаче е въпросът "Защо?" Защо седи мирно Радев пред този паметник? Нима държавният глава реши да хвърли от борда на уважението си тези 90% леви негови избиратели социалисти и комунисти, вдигнали го собственоръчно на пиедестала на втория му мандат? За да се покаже пред онези десни, за връзка с които отдавна беше подозиран, но, както се казва, нямаше пряко доказателство за връзката им, затова ли? Оказа ли се така? 

Реши ли Радев да хвърли левия избирател зад борда? 

Явно, да. На мен поне така ми изглежда. Защото, ето, от началото на този месец e налично тъй дълго търсено пряко доказателство за изневярата (да не казвам отново "предателството") на Радев спрямо Левицата, която го направи божем президент. Впрочем, това ли му е първата изневяра? На президента. Или може би не? Вие кажете.

И нека не се самоуспокояваме по примера на знаменитата книга на Леон Фестингър "Когато пророчеството не се сбъдне", че президентът, видите ли, искал да стане обединител, желал един вид да затвори историческата рана, да сдобри леви и десни, да сплоти народа. 

Ами, защо не се показа обединител в продължение на пет години досега? Значи тезата "Обединение" е безпочвена.

Само че нека припомним какво иска да ни каже споменатият влиятелен психолог Леон Фестингър, автор на небезизвестния термин "когнитивен дисонанс" (познавателно противоречие). 

Фестингър значи се свързва с група, чиито членове вярвали, че извънземни на име Пазителите ще кацнат, за да ги спасят с летящите си чинии от предстоящ потоп. В Деня X вярващите излезли в 6 сутринта да чакат спасението си. Минал около половин час... ни вест, ни кост от Пазителите. Те влезли обратно в къщата, където пребивавали. Започнал спор какво не е наред. Стигнали до заключението, че неуспешното заминаване всъщност е подготовка за истинското спасение. Летящите чинии наистина ще пристигнат, "когато му дойде времето", но всеки трябва да бъде много добре обучен, описва реакцията Фестингър в книгата си "Когато пророчеството не се сбъдне". Класика. 

Какво разбира Фестингър? Членовете на култа са изпитали т.нар. когнитивен дисонанс, сиреч попаднали са под въздействието на две противоречиви мисли (едновременно са повярвали, че НЛО-то е трябвало да дойде, но са осъзнали, че го няма). 

Когнитивният дисонанс е неприятно преживяване за всеки човек. Той може да реагира по един от следните начини: 1.) Като се опита да забрави за събитията, причинили дисонанс; 2.) Като промени становището си по въпроса или 3.) Като потърси нова информация, която ще му помогне да изглади противоречията.  

Човекът в когнитивен дисонанс може също така да избере да се вкопчи още повече към старите си вярвания, дори и новите данни да ги оборват. 

Да, наистина датата 1 февруари е вододел. 

Аз лично се надявам, че интелигентните социалисти не биха продължили да пребивават в когнитивен дисонанс досежно президента Радев, след като вече собствено видяха, че той не уважава тях, а отдава почит на други. 

Кои? 

Вижте отново снимката.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ