09 Август 2022вторник11:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали и прегърми. Над източните райони през целия ден ще се задържи слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, в София - около 31°. Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали и прегърми. Над източните райони през целия ден ще се задържи слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, в София - около 31°.

"Спасени културни ценности" показват в изложба

Антични находки и етнографски забележителности обогатяват колекциите на Регионалния исторически музей в Благоевград

/ брой: 92

автор:Николая Иванова

visibility 1343

Посетителите на Регионалния исторически музей в Благоевград ще могат да видят изложбата "Спасени културни ценности", посветена на Международния ден на опазването на културните ценности - 18 април. Изложени са оригинални материали от фондовете на музея, постъпили изключително в резултат на работата на ОД на МВР - Благоевград, митница Кулата, Окръжен съд и Окръжна прокуратура Благоевград. Представени са културни ценности, разкриващи различни аспекти от всекидневния и празничния живот на хората от античната епоха. Богатите колекции от накити - фибули, коланни токи и апликации, елементи от колесници и конска сбруя, великолепни образци на римската бронзова пластика, средновековно въоръжение и много други експонати, разкриват специфичната материална култура на населението, обитавало българските земи в древни времена.
Основен акцент са уникалните антични находки: комплектът от сребърни съдове със запазени части от сребърен ритон за вино и двувърх железен меч, които са без аналог в България и региона. В нумизматичната част на експозицията са изложени едни от най-ранните сребърни монети, включени към племенното трако-македонско монетосечене от V-IV в. пр. Хр.; бронзови монети на македонските царе от Филип II до Персей; автономни бронзови монети на Македония и Тракия; тетрадрахми на Атина и Тасос от т.нар. нов стил, ползвали се с голяма популярност по тракийските пазари. Посетителите ще се запознаят и с основните римски монетни номинали (ас, сестерция, фолис, антониниан, дупондий, центенионалий), римското провинциално монетосечене (II-III в.), обхващащо провинциите Мизия, Тракия и Македония; характерните особености на ранното византийско монетосечене и най-вече на византийския фолис и неговите подразделения; както и с контролните мерки за тежест на златни монети, известни под името екзагий и датирани в периода IV-VII в. Представени са образци на ръчно изработено оръжие от края на ХVIII и началото на ХIХ в. - кремъчно и капсулно - ударни пищови и пушки, богато орнаментирани с висока художествена стойност. Сред експонираното хладно оръжие са ятаган от ХIХ в. с красив бронзов обков и кавказки кинжал. Ценни са и офицерските саби.
Спасените за науката и за поколенията етнографски ценности отлично допълват и обогатяват колекциите на Регионалния исторически музей - Благоевград, с традиционни костюми, накити, внесени от Средна Европа, предмети на домашния лукс. Множеството елементи от каракачанско облекло и домашен текстил разказват любопитната история на древна по произхода си етническа група, чиито представители са наричани "последните номади на Балканите".
С изложбата музейните специалисти изказват благодарността си за ползотворното сътрудничество със специализираните звена на МВР, Окръжен съд и прокуратура, в името на опазването на българската историческа памет и култура.


 

Влиза в сила планът на ЕС за икономии на газ

автор:Дума

visibility 113

Задават се протести за скъпата вода

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 153

Пращаме в ЕК новата програма за конкурентоспособност

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 153

Докладът на "Амнести интернешънъл" за Украйна предизвика гняв

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 152

САЩ с нова военна помощ за $1 млрд. за Украйна

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 152

Уенди Шърман: Внимавайте с авторитарните режими

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 152

Левите партии в Италия се обединяват за изборите

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 152

Забравен в болница

автор:Аида Паникян

visibility 182

/ брой: 153

Двуцифрената инфлация сложи край на партито в Европа

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 153

Проучване: Правителствата и ЕС са виновни за скъпия газ

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ