16 Юни 2024неделя20:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Спящите вулкани се пробуждат

Изригването на някои от тях може да погуби човечеството

/ брой: 30

автор:Галина Младенова

visibility 4121

Напоследък учените твърдят, че Земята е влязла в активна фаза на сеизмичен цикъл. Броят на земетресенията ще се увеличава с всяка година, а водната стихия, разтревожена от колебанията на земната повърхност, може да заплаши благоденствието на човешката цивилизация. Експертите казват, че планетата е влязла в "потресаваща" фаза на сеизмичен цикъл.
Земетресенията и цунамитата обаче не са единствените беди, които ни дебнат. Учените в света отбелязват още един тревожен факт - рязко увеличаване на вулканичната активност на Земята. Много от "спящите" вулкани започнаха да дават признаци на живот. Особено опасни са т. нар. супервулкани, чието изригване е равно на избухването на няколко ядрени бомби едновременно.
В момента на Земята има най-малко три ужасяващи гиганта, чиято активност ще доведе до катастрофа от глобален мащаб. Под прочутите в целия свят гейзери в Йелоустоунския парк има истинска бомба с часовников механизъм, в Южна Америка се събуди Утурунку, а под ледници на Исландия дими Катла. Изригването на всеки от тези вулкани ще е равносилно на взрива на хиляда атомни бомби - 500 кг лед ще се стопят за една секунда. Пепелта и серният диоксид при изхвърлянето могат да достигнат стратосферата и като покривало да покрият цялото земно кълбо. Тогава слънчевите лъчи ще спрат да проникват в атмосферата, което ще доведе до рязко падане на температурата. Газовете ще се трансформират в сярна киселина, която заедно с дъждовете ще падне върху Земята. Подобен ефект може да предизвика хипотетичната ядрена зима.
Възможността от изригването на супервулканите е 12 пъти по-голяма от евентуално падане на метеорит, казват експертите. Те изчисляват вероятността това да се случи през нашия живот на 0,15 процента.
На света има вулкани и супервулкани. За последните няма общоприета дефиниция. Терминът доби популярност след един документален филм на Би Би Си през 2000 г., но някои учени го използват като описание на изригвания с изключителна сила и мащаби. Геоложката служба на САЩ използва думата за всички изригвания, изхвърлили над 1000 куб.км пемза и пепел наведнъж - над 50 пъти повече от страшното изригване на Кракатау през 1883 г., причинило смъртта на над 36 000 души. Вулканите образуват планини. Супервулканите ги заличават. Вулканите убиват растенията и животните на километри наоколо. Супервулканите излагат на риск цели видове, тъй като променят климата на цялата планета.
В рамките на писаната човешка история не е имало изригване на супервулкан, но въз основа на наличните данни геолозите са успели да реконструират как е изглеждало едно такова събитие. Първоначално поток топлина се издига от дълбините на планетата и стопява скалите непосредствено под земната кора. Там се създава огромна камера, пълна с магма, полутечни скали и разтворени водни пари, въглероден диоксид и други газове под високо налягане. В хода на хилядолетията в камерата продължава да се трупа магма и земята над нея започва да се надига сантиметър по сантиметър. По краищата на купола се отварят пукнатини. Когато налягането на магмената камера бъде освободено през пукнатините, разтворените газове внезапно избухват в мощна и неконтролируема реакция. "Все едно да отвориш бутилка кола, след като си я разклатил" - казва изследователят Боб Кристиансен, поставил началото на проучването на вулкана Йелоустоун през 60-те години. Когато магмената камера се изпразни, земната повърхност рухва. Така се получава гигантска калдера - от испанската дума за котел.
А ето и рейтинг на притаилите се вулкани, които могат всеки момент да се събудят.

Убехебе


В списъка на пробуждащите се вулкани този не е от най-страшните. Вулканът се намира в Долината на смъртта, в района на калифорнийската пустиня Мохаве. Кратерът му достига 1 км на широчина и 237 м дълбочина. Магмата, която се трупа в недрата му, може да се срещне с подземните води, което ще предизвика достатъчно силен взрив. Газовете ще изхвърчат на повърхността със скорост 320 км/ч. Хората обаче няма да пострадат, защото вулканът се намира в безлюдна пустиня.

Катла


Далеч по-сериозни ще са последствията от изригването на мощния Катла, който в началото на декември м. г. даде признаци на живот. Този гигант, който се крие в един от най-големите исландски ледници, заплашва Европа със сериозни катаклизми. Диаметърът на кратера на Катла е 10 км, затова изригването му може да предизвика катастрофално наводнение, като разтопи ледника, след което стотици хиляди кубически метра вода ще хукнат към Атлантика, помитайки всичко по пътя си. Облакът пепел ще е толкова гъст, че слънчевите лъчи ще се отразяват и на планетата ще настъпи застудяване. В радиус от няколко километра около Катла ще измре всичко живо.

Утурунку


През октомври 2011-а учените регистрираха активност на боливийски вулкан Утурунку, който бързо натрупва магма. Това означава, че скоро ще има изригване, предупреждават специалистите.

Йелоустоунската калдера


За един от най-опасните на Земята се смята супервулканът, който се намира на територията на Йелоустоунския национален парк в американския щат Уайоминг. На практика целият парк се намира в калдера, т. е. в котловината на вулкана. Изригването му ще създаде катаклизъм оят планетарен мащаб, убедени са експертите. На хиляди километри около вулкана ще загине всичко живо, потоците лава ще покрият половината от територията на САЩ, а облакът пепел ще покрие Земята. Температурата на планетата изведнъж ще падне с няколко градуса.

Тоба


Вулканът на остров Суматра е прочут с най-силното изригване в историята на човечеството. Преди близо 70-80 хил. години той е изхъврлил толкова лава, че тя би могла да покрие цялата територия на Русия с осемсантиметров слой. Стълб от пепел се е издигнал на 50 км и е достигнал стратосферата. Заради настъпилата вулканична зима рязко е намалял броят на живите същества, в това число и човека. За известно време еволюцията буквално е била спряла.

Таупо


Под живописно езеро в северния остров на Нова Зеландия се намира заспал вулкан. След изключително мощно изригване прези 26,5 хил. години, когато на повърхността се изливат около 530 кубически км магма, покрила на 80 км всичко наоколо, водата запълва образувалата се калдера. Сега вулканът е спокоен, но експертите предупреждават, че изригванията на такива гиганти стават обикновено на хиляда години.

Лонг Вели

Кратерът на вулкана, който се намира в щата Калифорния, до планината Мамот, достига 2600 метра. За последен път той е изригвал преди 700 хиляди години. Тогава лавата е изпепелила всичко на територията от хиляди квадратни километра. Вулканичната пепел е покрила на практика цялата западна част на САЩ.

Тейде


Третият най-голям вулкан в света се намира на Тенерифе - един от Канарските острови. В момента Тейде бездейства, но рискът от изригването е много голям, казват учените. Международната асоциация на вулканолозите го определя като един от най-опасните вулкани в света. При изригване от него може да се отчупи огромно парче скала, което при падането си в океана ще предизвика мощно цунами.

Везувий

Неаполитанският вулкан веднъж вече е показвал разрушителните си способности. През I век пр. н. е. мощното му изригване унищожава римските градове Помпей и Херкуланум. Тогава загиват 25 хиляди души. Днес Везувий мълчи, но и това предизвиква опасения. Експертите смятат, че колкото по-дълъг е периодът на покой, толкова по-силно ще е неизбежното изригване. Пепелта, която ще изхвърли гигантът, може да покрие територията на цяла Южна Европа.

Елбрус

Очаква се, че този гигант може да се събуди още през следващите 50 години. При изригването на Елбрус разтопеният сняг ще доведе до вулканогенни свлачища. Скоростта на потока ще е до 20 метра в секунда. Това може да предизвика истинска катастрофа, тъй като наблизо се намира град Тирниауз, където живеят над 20 хиляди души.

 

Едното платно на "Струма" ще е извън дефилето

автор:Дума

visibility 1318

/ брой: 111

Произвеждаме все по-малко плодове

автор:Дума

visibility 1228

/ брой: 111

Задава се голям излишък на петрол

автор:Дума

visibility 1155

/ брой: 111

Пускат еднодневна винетка за леките коли

автор:Дума

visibility 1111

/ брой: 111

Не давайте партията на търговците

автор:Дума

visibility 1418

/ брой: 111

Трябва ни управление на широка основа

автор:

visibility 1334

/ брой: 111

БСП е жертва на структурите си

visibility 1466

/ брой: 111

Конференция за мир или "път към нищото"

автор:Таня Глухчева

visibility 1331

/ брой: 111

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ