31 Май 2023сряда04:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Във вторник отново на много места в страната ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Очакват се и градушки. Почти без валеж ще бъде в западните и централните райони на Дунавската равнина. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, в София - около 22°. Във вторник отново на много места в страната ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Очакват се и градушки. Почти без валеж ще бъде в западните и централните райони на Дунавската равнина. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, в София - около 22°.

Срещу мизерията

/ брой: 58

автор:Аида Паникян

visibility 11

Аида Паникян


Подготвяните промени в Закона за социално подпомагане са революционни. От години се говори, че социалните помощи трябва да се определят по ясен критерий, а гарантираният минимален доход (ГМД) не е такъв. Преди години ГМД бе своеобразно мерило на минималната издръжка за живот, но от десетина години загуби значението си и повишението му се свързваше не с истинския живот, а с добрата воля на властта.

Обвързването на месечните, целевите и еднократните помощи с линията на бедност, ако не друго, поне ще отнеме правото на оправдания на следващите управляващи от рода на: "Криза е, няма пари в бюджета за увеличаване на помощите..."

За такава промяна трябва куражлия човек с мислещ екип зад гърба си, какъвто е сегашният министър от БСП Георги Гьоков.   

Девет години гарантираният минимален доход не бе променян. Девет години, първите от които със замразени заплати, пенсии, помощи за най-уязвимите хора в обществото. На десетата предизборна година заваляха похвали, че ГМД се увеличил с... 10 лева. От това бедните не станаха по-заможни. Но днес самотни родители, самотни старци, сираци и прочее вече имат надеждата, че ще получат достойно подпомагане от държавата, а не пренебрежително отношение и подритване от гише на гише. 

От няколко години експерти говорят усилено за Европейския стълб за социални права. Но дали бедните се интересуват от гръмките приказки на "големите" или от въпросния стълб? Дали е важно за тях основата за социалната помощ ГМД ли е или линията на бедност? 

Единственото, което интересува бедните, е дали утре ще има пари за хляб. Основна грижа на държавата е да ги подкрепи. Защото се оказва, че през последните 10-12 години системно е нарушаван балансът между три важни индикатора за благосъстояние - ГМД, линия на бедност, минимална заплата. А безумните и нескопосани строежи на магистрали обрекоха на крайна мизерия стотици хиляди, поставиха ги в социална изолация, болести и преждевременна смърт.  

Днес се молим всички този проект за промяна в Закона за социално подпомагане да бъде доведен докрай. Надеждата на стотици хиляди българи трябва да бъде облечена в бързи действия от страна на правителството. Не бива да се допуска днешният ентусиазъм да бъде помрачен от бюрокрация или "скрити" вратички в законодателството, които в името на пестенето в бюджета да хвърлят на улицата още повече бедни.

Защото бедността не е липса на пари, а липса на възможност за избор. Тежкият избор как да живееш и как да остарееш.

Газът поевтинява с още 15% от 1 юни

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 101

Поне 1700 лв. за почивка на семейство с деца на море

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 101

ЕС забранява непродаденият текстил да се унищожава

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 101

Ердоган спечели изборите в Турция

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 101

Отново напрежение в Косово

автор:Дума

visibility 356

/ брой: 101

Русия обяви американски сенатор за издирване

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 101

Омерта

автор:Дума

visibility 814

/ брой: 100

Хаос върху хаоса

автор:Иван Ченчев

visibility 3

/ брой: 100

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ