21 Юни 2024петък03:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Темиртай Избастин:

Страната, където се реализират мечтите

Историята на 20-годишната независимост е история на стабилността, дружбата и съгласието на народа на Казахстан, убеден е ръководителят на казахстанската дипломатическа мисия в България

/ брой: 198

автор:Галина Младенова

visibility 1923

Темиртай Избастин е роден на 10 септември 1957 г. в с. Баянаул, Павлодарска област, Казахстан. Първото му образование е медицинско, той е завършил Алматинския държавен медицински институт. Малко по-късно той се насочва към дипломацията, а след това завършва и юридическия факултет в Алматинския държавен университет "Абай". Владее руски, немски и английски език.
Женен е, има четири деца.

- Ваше превъзходителство, искрено ви поздравяваме с Деня на конституцията и 20-годишнината от независимостта на Република Казахстан. Колко напред в развитието на демократичните ценности отиде Казахстан за тези 20 години?
- Двадесет години, разбира се, не са голям срок, но за това време в страната ни станаха огромни промени. Първо, бяха създадени реални демократични институции, които по-рано ги нямахме - институцията на президентството, на парламентаризма и наличието на Конституционен съвет, какъвто никога не сме имали.
Колкото до политическото съзнание на обществото - то много се промени и можем да констатираме, че днес то е демократично. Преди 20 г. в съзнанието ни преобладаваха патерналистки настроения, хората разчитаха на държавата, че само тя ще им помогне. Сега обаче хората осъзнаха, че всичко зависи най-вече от самия човек и трябва да се разчита на собствените сили, държавата трябва да помага най-вече на незащитените хора. Съзнанието коренно се промени. Колкото до демократичните ценности - да вземем изборите: това е един от най-важните признаци за демокрация, ние вече имаме алтернатива и възможност сами да избираме. Като цяло демократичните промени в правовото съзнание, особено сред младото поколение, са забележими.
- Какъв беше преходът от старата система на икономиката на СССР към новата пазарна икономика на Казахстан?
- За годините на независимостта преодоляхме икономически колапс, създадохме ефективна икономика, интегрирана в глобалния съвременен свят. Устояхме пред предизвикателствата на световната финансова и икономическа криза благодарение на мощната социална ориентираност на нашите антикризисни мерки. Ние заложихме на форсирана индустриализация и на иновационното развитие.
Подкрепихме предприемаческата класа, направихме я реален и ефективен участник в развитието на икономиката. Надяваме се, че към 2020 година делът на малкия и средния бизнес в БВП на страната няма да е по-малък от 40 процента. Ние развиваме политика на отворена икономика, за да привлечем нови чужди инвестиции. Смятаме да осигурим за чуждите и местните инвеститори еднакви условия за участие в индустриализацията. Днес, след като осигурихме следкризисен ръст от 7 процента, ние направихме решителен обрат към социално развитие и повишаване на качеството на живота на казахстанците.
През 1994 г. вътрешният брутен продукт на глава от населението бе малко повече от 700 долара, а към 1 януари 2011 г. той се увеличи с повече от 12 пъти и надхвърли 9 хиляди долара.
В поредното си годишно Послание към народа на Казахстан "Да изградим бъдещето заедно" президентът постави социалните въпроси на първи план. За да изпълни всичките си задачи, страната трябва да има силна, здрава и образована нация. В Посланието също така бе обърнато голямо внимание на развитието на аграрнопромишления комплекс и развитието на селото като цяло.
- С какво се различава казахстанският опит в сферата на националната политика?
- Историята на 20-годишната независимост е история на стабилността, дружбата и съгласието на народа на Казахстан. През тези години беше изградена ефективна правова база на междуетническо и междуконфесионално равенство. Това са законите за свободата на вероизповеданието, езиците, Асамблеята на народа на Казахстан. Изключително важна стъпка беше приетата през 2010 година Доктрина за националното единство.
Асамблеята на народа, която има конституционен статут, се превърна в базова институция за междунационалното съгласие в нашата страна. В състава й влизат 820 етнокултурни обединения. Създадохме всички условия представителите на всички етноси да запазят своя език, култура. Езиците на 22 етноса се преподават като самостоятелни предмети в 108 училища, а в 88 обучението се води на узбекски, таджикски, уйгурски и украински езици. В различни региони на страната 33 специализирани училища работят на принципа на триезичието, обучавайки децата на казахски, руски и английски език. В две училища преподават и български език, при това учителите идват от самата България.
От 2005 година само за подкрепата на етническите медии и информирането за междуетническите отношения финансирането бе увеличено повече от четири пъти. Обемът на държавната подкрепа на националните театри през последните две години нарасна с почти 30 процента и достигна близо 250 милиона евро. През 2010-а финансовата подкрепа за етнокултурните обединения бе близо 50 милиона евро.
Трябва да се отбележи, че постоянно расте броят на хората от различни страни, които в годината на 20-годишнината на независимостта ни искат да станат граждани на републиката ни. През годините на независимостта над 700 хиляди души станаха граждани на Република Казахстан. Само през последните пет години у дома се върнаха десетки хиляди наши съотечественици, отишли в други страни по различни причини. Това са не само етнически казахи, но и над 44 хиляди руснаци, близо 5000 германци. А това е още едно убедително доказателство за обективното международно признание на социално-икономическите и обществено-политически постижения на Казахстан.
- Господин посланик, за тези 20 години промени ли се външната политика на Казахстан?
- Под ръководството и при непосредственото участие на президента Нурсултан Назарбаев казахстанското външнополитическо ведомство създаде надеждна система на взаимоотношения с близките ни съседи, световните сили, а също така в многостранен формат отношения, основани на принципите на взаимноизгодното сътрудничество.
Председателството на Казахстан на ОССЕ, ШОС и ОИС е убедително потвърждение за стратегическата вярност и успешната ни външна политика, отразява традициите на външнополитическите инициативи на Астана на международната сцена и е качествено продължение на многостранната дипломация на Казахстан.
След като стана лидер в интеграционните инициативи в региона си, Казахстан се превърна и в активен участник в глобалното сътрудничество. Потвърждение на това е и обявяването, по инициатива на Астана, на 29 август за Международен ден за действия срещу ядрените изпитания. Стратегическият избор в полза на безядреното бъдеще, направен от Казахстан, продемонстрира приоритетността на политиката на сигурност за Казахстан. В основата й е ангажиментът за укрепването на международната сигурност, развитието на сътрудничеството между държавите, увеличаване на ролята на международните организации в решаването на глобалните проблеми и конфликти, следването на принципите и инициативите за устойчиво развитие.
- Много експерти и политолози с уважение подчертават заслугите на държавния глава в постиженията на Казахстан. Без съмнение гордостта на независим Казахстан е именно неговият проект за изграждането на новата столица Астана. Каква роля в утвърждаването на независим Казахстан изигра новата столица?
- Бих искал с гордост да отбележа, че  постигнатото от нас за тези 20 години до голяма степен се дължи на политическата воля, политическия курс на нашия пръв президент. Той винаги държи уверен курс към демократизация, развитие на пазарната икономика и промяна на съзнанието на казахстанците именно в този дух.
Самият процес на строителството на новата столица Астана, който продължи само едно десетилетие, оказа огромно влияние на икономическия, социалния и политическия живот на страната. Първо, големите обеми на строителството, и то в такива кратки срокове, наложиха участието на много строителни организации, създадоха голям брой работни места. Това беше особено важно по онова време, когато след няколко години икономически спад в страната имаше голям брой безработни хора. Астана стана модел за социално-икономическо развитие за целия Казахстан. За десет години столицата постигна впечатляващи успехи. С повече от 50 пъти нарасна обемът на брутния градски продукт. Делът на Астана в БВП на страната се увеличи от 1,5 на 10 процента.
В строителството на столицата участваха 71 града, 432 строителни фирми, 135 завода снабдяваха строежа със строителни материали. Всяка година се предаваха от 60 до 100 средни и големи обекти. През 2003 година едновременно се изграждаха близо 500 големи сгради.
В съответствие с архитектурната концепция, разработена при личното участие на президента Назарбаев, Астана се изграждаше от най-добрите архитекти в света, които успяха да дадат на града уникален неповторим евразийски архитектурен облик. Автор на Генералния план за застрояването на столицата бе известният японски архитект Кисе Курокава. Най-значимите сгради в столицата бяха проектирани от най-добрите архитекти на Запада и Изтока.
- Може ли да се каже, че ролята на Астана ще е не просто да е столица на Казахстан, но и световен интеграционен център?
- Без съмнение. Именно от Астана идват много нови идеи, подходи, конкретни програми за регионално и глобално развитие. Именно в Астана през 2010 година, за пръв път след 11-годишно прекъсване, се състоя срещата на върха на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Това беше заключителният акорд на казахстанското председателство на ОССЕ и приетата на срещата в Астана декларация стана отправна точка за обновяването на организацията.
Астана е призната за столица на световния междурелигиозен диалог. Тук редовно се провежда Конгресът на лидерите на световните и традиционните религии, който се превърна в нова и ефективна платформа за диалог, където се обсъждат най-належащите въпроси на религиозните и цивилизационните отношения.
През тази година в Астана също така се състояха редица големи международни мероприятия - VII зимни Азиатски игри, Световният ислямски икономически форум, срещата на върха на държавните глави от Шанхайската организация за сътрудничество, заседанието на Съвета на министрите на външните работи от страните от Организацията за ислямско сътрудничество и други.
Бих искал да повторя думите на президента ни: "Астана е прекрасна корона, с която е увенчана нашата независимост. Астана - това е силата на Казахстан. Астана е място за срещи на световните лидери. Това е градът, където се реализират надеждите, град на щастието на нашите млади казахстанци. Астана - това е казахстанската иновация номер едно, която ще бъде последвана и от други иновации".
 

Жълт код за опасно горещо време в петък

автор:Дума

visibility 10

Фалстарт на новото Народно събрание

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 115

Опитали да източат 100 000 лева от община Дупница

автор:Дума

visibility 371

/ брой: 115

САЩ предлагат заем от 8 млрд. долара за 7 блок

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 115

До 4 месеца ясни кандидатите за газ в блок "Хан Тервел"

автор:Дума

visibility 400

/ брой: 115

Хазартът е разплатил 6 млрд. лв. печалби през 2023 г.

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 115

Москва и Пхенян обявиха общ враг - Вашингтон

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 115

И в Швеция ще има американски войски

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 115

САЩ продават оръжия на Тайван за $360 млн.

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 115

Левите във Франция - втори в проучванията

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 115

Холивудски парламент

автор:Александър Симов

visibility 382

/ брой: 115

Има опасност от гръцки сценарий за България

visibility 430

/ брой: 115

Проблемът с новите лични карти

visibility 354

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ