09 Август 2022вторник11:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали и прегърми. Над източните райони през целия ден ще се задържи слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, в София - около 31°. Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали и прегърми. Над източните райони през целия ден ще се задържи слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, в София - около 31°.

За F-16 пистата трябва да е изчистена като с прахосмукачка, иначе има риск от увреждане на турбината

Акценти

Страшни смешки, смешни страшки за герои със опашки*

За да се изпълнява функцията по охрана на родното небе, са нужни не 8, а поне 32 самолета

/ брой: 21

автор:Любомир Калев

visibility 3671

Служилите в поделения на ПВО и ВВС знаят какво е "Готовност №1, бойна!". По тази команда през декември м.г., нанизани като мъниста на сметало, се извървяха до Вашингтон и София (без "съответно") нашенският "де Гол" Цв.Цв. и Джон Съливан, "лично мене непознати", както се пише в нотариален акт. Първият, учил за спортист на годината, минал през американски курсове за ръководни кадри - не понася президента Радев, с когото не може да се сравнява - получи ценни указания от Центъра на "дълбоката държава". Вторият, заместник-държавният й секретар, похвали "портокалите" си, да не би да похарчим парите си за "ябълки". Двамата ме подпалиха по темата придобиване на "портокал" от сорта F-16 V, block 70 вместо "ябълка" JAS-39C/D Gripen за приземената ни военна авиация.

На 26.08.2016 г. служебното правителство на проф. Огнян Герджиков, в изпълнение на график, зададен от кабинета "Борисов 2", 

утвърди решението 

на работна група, харесала офертата на "СААБ". Със самочувствие на въздушен ас, Цв.Цв. му направи прехват, било взето на тъмно, и заглади обидата с отваряне на "прозрачна процедура".

След телефонен разговор с американския държавен секретар Майк Помпео (М.П.) в средата на декември м.г., наставникът на Цв.Цв. Бойко Борисов (Б.Б.) забравил тюхканията си през 2017-а в стил "Щом е скъпо, ми е тъпо!" (събрани в "Гласове" на 16.01. т.г.), се произнесе в полза на най-скъпия изтребител преди назначената от него политико-военна група (форумци допускат, че така си гарантирал неприлагане на закона "Магнитски").

И тъй като правилата за чуждестранните военни продажби на САЩ - констатация в декемврийския доклад на "Кара тоя и Кара оня" (пренебрежение на Румен Петков в "Неделя 150" на 20.01.2019 г.) - "не съответстват на процедурите на МО да имаме окончателни оферти", се наложи на 16.01.2019 г. НС да "стартира преговори със САЩ" (цитирам Людмила Железова в "12+3" на следващия ден) с "предварително осребрената (според Осман Октай) подкрепа" на ДПС, (придобитите от Ахмед Доган 70% от активите на ТЕЦ Варна, а те са над 200 млн. лв., за смешните 3500 лв. и включването й като студен резерв, подарък за 30 млн. лв. на година, на мястото на имащата проблеми ТЕЦ "Марица- изток" 2), при които инвестиционният разход за придобиването му да се отклони незнайно с колко от първоначалните 1,8 млрд. лв. с ДДС.

Преди гласуването 

Мустафа Карадайъ (може и да е гледал куклената пиеса на Недялко Йорданов), разигра смешната страшка с евроатлантическата ни ориентация и покупката на национална сигурност, а не на техника за модернизиране на българските ВВС (предполагам, че за това е намекнал и М.П.), сякаш Швеция не е в Европа, а президентът Тръмп, може би, за да защити героите, подвили опашки пред "заплахите на ревизионистичните държави", не обмисля излизане на САЩ от НАТО.

На 09.01.2019 г. в "Преди всички" бившият военен министър Тодор Тагарев потвърди, че многоцелевият F-16 (бомбардировач + прехващач) от четвърто, с радар и въоръжение от пето поколение, - спори се дали е на чертеж и къде ще се прави - е бил предпочетен и заради своите 12 000 летателни часа пред 8-те хиляди на Gripen, което значи 50% по-дълъг живот. Но според експерта Александър Богоявленски офертата, в която няма цена и не отговаря на повече от половината конкурсни критерии, за разлика от шведската, удовлетворяваща 90% от тях, не може да е най-добрата. На 7-и той каза в "Нещо повече", че "по-дългият живот на фюзелажа съвсем не означава, че тези самолети трябва да бъдат определени 50-60 години в бъдещето".

На 13-и в "Неделя 150" председателят на Комисията по отбрана в НС ген. Константин Попов се засегна от упрека на президента Радев за резултатите от работата на комисията: "Не е конкурс, а избор и защо да е опорочен... наблягаме на военнотехническите данни, а не на цени и срокове... основните изисквания не се променят, особено осигуряването на работни места в България."

Доста перверзно е 

да не посочиш цена в офертата си, 

а това е основно изискване, или да не разрешиш да ти се продава самолетът с електроника - имам предвид несъстоялата се сделка между Израел и Хърватия - която не ти позволява във всеки момент да знаеш къде лети той. Цената - ясна след започване на преговорите, плащането - наведнъж, след подписване на договора. Така разбират търговските си интереси изключителните ни приятели.

Докато препусках из мрежата, съдбата ме срещна с бивш военен пилот, един от 100-те от випуск 1974 на ВНВВУ "Г. Бенковски" в Долна Митрополия, командир на полк на летище "Доброславци" през 1991-1994 г., който ме светна за някои подробности:

При нас един изтребител навърта по изключение 120 летателни часа годишно, може и 150, ако лети денонощно, но не е по силите ни. Обикновено са 100, което значи, че "американецът" може да лети цели 100 г. Братята обаче го консервират на полигон в Аризона след 4500 ч., за да може някоя позакъсала държавица да го купи, или да й го подарят след капитално-възстановителен ремонт.

Бойните способности, експлоатационните разходи, поддръжката, но важни са и капризите при ползването. Превъзходни и според натовски пилоти, 90-те ни МиГ-23, оценени само по разход на гориво, за да бъдат разрязани на скраб през 2000 г. - подлизурство или неопитност на командването ни, ни струват по 5000 долара на час. За МиГ-29  сумата е двойна, което значи, че годишният нальот на един изтребител е скъпо удоволствие, стигащо при F-16 до 40 млн. лв., без да се брои наземното за воденето му оборудване. При т.нар. форсаж, неизбежен при излитане и при изпълнение на бойни маньоври, с МиГ-23 отиват по 200 литра керосин в минута. Колкото и да е икономичен, а той е, новият F-16 ще изразходва повече, защото е по-тежък, но и това може да се преглътне. Пистата за него трябва да е 

изчистена като с прахосмукачка, 

иначе турбината засмуква камъче и отива на кино. МиГ-29, с двигател за 3,5 млн. долара, е напред по този показател, но един летателен час с него, според Симеон Николов, струва 54 000 лв., за разлика от 14 000 при "Грипен" и 36 000 при F-16, за издръжката на който през целия му жизнен цикъл не били правени цялостни разчети. Но и друго е важно. За да се изпълнява, и то при самоограничаване, функцията по охрана на родното небе, са нужни не 8, а поне 32 самолета.

Днес от 8-те ни летящи, 6 са изтребители. "Спестяват се и разходи за възстановяване на летателна годност по отношение на стари самолети", обича да играе с "коства" и "касае" и вицепремиерът Томислав Дончев. На новото - широк път, но нека преговарящите се поучат от Джон Болтън, съветника на американския президент по националната сигурност, поздравил Б.Б. за това, че с избора си осигурил работа на 4000 американци. Пожелавам им да не се умилкват, а да извоюват много по-добър от шведския "пакет за индустриално сътрудничество, гарантиращ създаването на стотици високотехнологични работни места в България".

След "присъдената му служебна победа, злепоставила стратегическия ни партньор" (дипломатично от Радев), задължително ще се стигне до договор и той ще бъде ратифициран, ако и да не е по джоба ни. Потвърди го и Георги Марков в "Нещо повече", коментирал критиките на президента от пресконференцията му на 28-и: "Америка ни пази и каквото каже, това ще купим!". Неуморната декламация (по Радев) за новата ориентация и възторжената възхвала на постигнатото от ГЕРБ не му позволи да обясни кой ни заплашва и защо, как се стигна дотук и каква е цената на "закрилата". За мен - най-високата: загуба на суверенитет и колониална зависимост.

*Пиеса за куклен театър от Недялко Йорданов

Задават се водни бунтове в страната

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 153

Метани

автор:Мая Йовановска

visibility 168

/ брой: 153

Влиза в сила планът на ЕС за икономии на газ

автор:Дума

visibility 68

Задават се протести за скъпата вода

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 153

Пращаме в ЕК новата програма за конкурентоспособност

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 153

Докладът на "Амнести интернешънъл" за Украйна предизвика гняв

автор:Дума

visibility 412

/ брой: 152

САЩ с нова военна помощ за $1 млрд. за Украйна

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 152

Уенди Шърман: Внимавайте с авторитарните режими

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 152

Левите партии в Италия се обединяват за изборите

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 152

Забравен в болница

автор:Аида Паникян

visibility 170

/ брой: 153

Двуцифрената инфлация сложи край на партито в Европа

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 153

Проучване: Правителствата и ЕС са виновни за скъпия газ

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ