12 Април 2024петък17:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Стрела от чистото небе

Защо Часовникът на Апокалипсиса в Чикаго бе преместен на 11 януари т. г. с една минута по-близо до деня на Страшния съд?

/ брой: 18

автор:Тодор Андреев

visibility 3184

На 5 януари 2012 г. Белият дом и Пентагона обнародваха документ, посветен на "приоритетите на отбраната през 21 век" с отчитане на новите военни условия в света. По този повод в своя реч президентът Барак Обама заяви, че независимо от предстоящото съкращаване на военния бюджет, "светът трябва да знае, че САЩ ще поддържат своето военно превъзходство". А на 8 януари военният министър Леон Панета добави, че "Съединените щати ще останат най-мощната военна държава в света". От публикувания документ става ясно, че Америка ще развива преди всичко високите военни технологии.
В тази връзка възниква въпросът докъде водят тези технологии, и съвсем неслучайно си припомняме за американския термин "стрела от чистото небе" ("bolt out of blue"), което означава внезапна масирана атака в условията на обикновена мирна обстановка, когато няма напрежение, свойствено на острите международни кризи, и си задаваме въпроса готви ли се подобна атака и какви са вероятните оръжия за изпълнението й. Или тя ще се окаже само едно теоретично предположение, което не крие никаква опасност за света?
Амбициите на САЩ за световно господство  засега се възпират от ракетно-ядрения комплекс на Русия. А Америка с противоракетната си отбрана (ПРО) цели не само да обезсили този комплекс, но и под нейно прикритие да разработи съвършени средства за воюване. Изследват се всевъзможни  тайнствени "обещания" на науката за създаване на нови видове оръжия, старателно се опосква полето на познанието и се изяснява кое става и кое не става за бъдещата война. Един ден човечеството може отново да бъде сюрпризирано и поставено на колене, както това стана с внезапната употреба на първата атомна бомба!
Като използват предимно новите физически принципи, американските учени имат задача да предоставят възможност на генералите да нанасят удари не само по атакуващи балистични ракети, но и по всяка точка от земното кълбо. На първо време се създава космически информационен ешелон и наземна информационна инфраструктура, които може да се използват както в интерес на противоракетната система, така и в интерес на безконтактните войни. Космическият информационен ешелон от поне 200 апарата, създаден уж в интерес на ПРО за 60 млрд. долара, всъщност ще позволи на САЩ да се откъснат от останалите страни с едно поколение войни и да запазят този разрив поне в течение на 10 години. И това на първо време е главната уловка, свързана с ПРО. САЩ планират до 2020 г. да изведат в орбита около 1800 апарата на стойност 1 трл. долара.
Пентагонът предвижда руските стратегически сили да бъдат подложени не на ядрено нападение, а на внезапна атака на стотици хиперзвукови крилати ракети с проникващи бойни глави, атакуващи от всички направления. Защо се предпочитат обикновените оръжия? Пресметнато е, че за да порази с масирани ядрени удари 650 от 700 оперативно развърнатите носители, полагащи се на Русия съгласно Договора, Пентагонът трябва да взриви ядрени заряди с обща мощност над 150 мегатона или над 12 хиляди "Хирошими". Според изследвания критичната точка, след която започват необратими катастрофални промени в биосферата и климата на земята, се постига при мощност 100 мегатона! Американският ядрен удар по Русия ще унищожи екологично европейските страни, независимо че там няма да бъде взривена нито една бомба. Ще бъдат заразени почвата и водата със стронций-90 и цезий-3, хората ще получат доза от радиация, която ще наруши функциите на имунната система и ще изпаднат в опасен психологичен стрес и деградация. Изразходвайки ракетите си, САЩ ще се окажат без достатъчно ефективни средства за бъдещо ядрено възпиране и могат да станат обект на силово въздействие от страна на Китай. Това не е изгодно за Америка и затова се разработва идеята за бърз глобален удар (Prompt Global Strike) - инициатива на въоръжените сили на САЩ за нанасяне на скрит "изпреварващ" удар със свръхскоростно, свръхмощно и свръхточно неядрено оръжие, което би позволило след получаване на заповедта на американския президент да бъде поразена каквато и да е цел в района на земното кълбо в продължение на един до шест часа, по аналогия с ядрения удар с междуконтинентални балистични ракети. Чрез преговори за съкращаване на ядреното оръжие Америка се стреми да пропагандира съкращаване до момента, когато ядрения потенциал на съперниците-конкуренти Китай и Русия не намалее до такава степен, че последвалото развръщане на силите за бърз глобален удар не доведе до военно превъзходство на САЩ.
Пентагонът ще разчита на следните неядрени оръжия: модифицираните балистични ракети "Трайдънт Д5", снабдени вместо с ядрени - с обикновени бойни глави; разработваните аерокосмически ракети с радиус на действие 6 хил. км, способни да доставят бойната глава за 35 минути; хиперзвуковите крилати ракети със скорост на полета около 6500 км/ч; ракетите SJX61, които ще бъдат приети на въоръжение през 2017 г.; планиращата и маневрираща хиперзвукова бомба AHW (Advanced Hypersonic Weapon); летателен апарат Falcon HTV-2 (FHTV-2), който може да поразява цели на разстояние 27 хиляди км и да развива скорост до 20 пъти по-голяма от скоростта на звука, т.е. 23 хил. км в час. Работи се и над създаването на хиперзвукова междуконтинентална балистична ракета с обикновена бойна глава X-51A Waverider и орбитален безпилотен апарат X-37B.
Ако сноп гама-кванти се фокусира в нужно направление, може да се нарушат системите за управление и свръзка на Земята, във въздуха и в космоса. Изпепеляващи снопове, формирани в космоса, ще изведат от строя не само системата за държавно и военно управление, междуконтиненталните ракети под земята, радарните възли, системата за електрозахранване, но при определена интензивност микровълновият сноп може да  прездизвика масирани пожари.
Големи перспективи има противоракетното микровълново оръжие. Не съществува принципна разлика какви ракети ще бъдат извеждани от строя - противокорабни, оперативно-тактически или стратегически. Необходимо е само на ракетоопасните направления в качеството на  един от компонентите на ПРО да се разположат наземни стационарни излъчватели с голяма мощност. Известните маневриращи с висока скорост бойни глави, с които руснаците могат да пробиват съвременните системи за ПРО, попадайки в микровълновия импулс, моментално ще спрат да маневрират, и дори да долетят до района на целите, няма да се взривят, тъй като електронните детонатори  вече са повредени.
Противоракетните микровълнови генератори могат да се разположат на борда на патрулиращи тежки безпилотни летателни апарати, на дирижабли, висящи на височина 50 км в продължение на месеци, или тайно да бъдат вградени в радар, афиширан като обикновено средство.
Всичките тези носители на микровълново оръжие с голяма мощност могат да поразяват стратегически ракети в началния етап на полета, извеждайки от строя системите им за управление и блоковете за насочване на бойните глави.
Ако американците успеят да създадат подобно оръжие, най-вероятно то ще обезсили досегашните хитрости за пробив на отбраната  с междуконтиненталните балистични ракети, и в близкото десетилетие въоръжените сили на САЩ могат да станат непобедими.
Съществува вероятност под прикритието на "антиракети" от ПРО американците да разположат в Европа балистични атакуващи ракети със средна далекобойност и по този начин тайно да нарушат безсрочния Договор за ликвидиране на ракетите със средна и малка далекобойност, подисан през 1997 г. Не е възможно да се направи разлика между една антиракета от ПРО и балистична ракета със средна далекобойност, която само 4-5 минути след изстрелването може да порази наземни цели. Не е възможно да се установи с каква бойна глава е снабдена една американска антиракета, предназначена уж за поразяване на летяща на височина 100-2000 километра атакуваща балистична ракета. А всъщност, комплектована с ядрена бойна част, 4-10 минути след излитането да атакува командни пунктове в Москва и Подмосковието, подвижни ракетни комплекси, електрически мощности на държавата, да разруши защитени обекти на дълбочина до 100 м.
Според замисъла на американското стратегическо командване, компонентите на новата стратегическа триада "ПРО-ВТО-ЯО" (противоракетната отбрана-високоточното оръжие-ядреното оръжие) трябва да бъдат включени в силите за "глобални удари".
Създаваната с толкова усилия ПРО ще има задача да се справи с останалите след първия удар руски балистични ракети, които могат да нанесат ответен залп.
Възниква въпросът какви са действителните цели на създаваната от САЩ ПРО?
Отговорът води до следните изводи: Американската ПРО не е предназначена за използване по време на ракетно-ядрена война, а преследва радикално отслабване на ракетно-ядрения потенциал на Русия до степен, която позволява да се изключи обменът на ядрени удари. И второ, според американците военно-икономическият потенциал на Руската Федерация след 20 години ще отслабне до такава степен, че няма да е в състояние да поддържа на необходимото ниво своята стратегическа  боеспособност. Колкото повече ще деградира руският ракетно-ядрен потенциал, толкова по-силно ще се развива американската ПРО.
Главната цел на Вашингтон в тази дългосрочна политика е да се предприемат всички възможни мерки, за да се завоюва надмощие над Руската Федерация в стратегическото противоборство. Опасността от "чистото небе" да полети опасната "стрела" става реална, с всички непредсказуеми за планетата последствия. Защото Русия не може да не отговори на удара! А тя ще отговори само с ядрено оръжие.
Може би тъкмо затова Часовникът на Апокалипсиса в Чикаго бе преместен на 11 януари т. г. с една минута по-близо до деня на Страшния съд, след като учените се съгласиха, че светът е напреднал към глобален катаклизъм, съобщи "Дейли мейл".


Летателният апарат Falcon HTV-2 (FHTV-2) може да поразява цели на разстояние 27 000 км и да развива скорост до 20 пъти по-голяма от скоростта на звука


Американският дрон RQ-170


ЕвроПРО


Тайният "орбитален самолет" на САЩ X-37B


Скъпите тристепенни ракети "Стандарт-3"


Работи се и над създаването на хиперзвукова междуконтинентална балистична ракета с обикновена бойна глава X-51A Waverider и орбитален безпилотен апарат X-37B

Техническият преглед удари 100 лева

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 70

Унищожават българските левове след приемане на еврото

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 70

Птичи грип във ферма с кокошки-носачки в Хасково

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 70

България втора в ЕС по поскъпване на жилищата

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 70

Свалят обвиненията срещу Джулиан Асанж?

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 70

В Германия правописът вече не е важен

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 70

Левицата в Скопие с антибългарска кампания

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 70

Накратко

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 70

Някога и сега

автор:Валентин Георгиев

visibility 194

/ брой: 70

Страната на евро пуделите

visibility 185

/ брой: 70

ВъзмОтително

автор:Таня Глухчева

visibility 186

/ брой: 70

Аферата "Боташ"

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ