31 Май 2023сряда04:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Във вторник отново на много места в страната ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Очакват се и градушки. Почти без валеж ще бъде в западните и централните райони на Дунавската равнина. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, в София - около 22°. Във вторник отново на много места в страната ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Очакват се и градушки. Почти без валеж ще бъде в западните и централните райони на Дунавската равнина. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, в София - около 22°.

Измамници

Светът жадува да го лъжеш!

Гениалният мошеник и фалшификатор граф Калиостро бил ненадминат артист илюзионист

/ брой: 94

автор:Иван Беловски

visibility 2697

Откакто свят светува, е имало и има измамници и шарлатани, чиято единствена цел е ограбване на наивните и лековерните. По този повод древните римляни са казали "Мундус вулт деципи" - "Светът жадува да го лъжеш"...
През ХVIII век въпреки дейността на просветителите вярата в свръхестественото била особено силна не само сред народа, но и сред висшите слоеве. Тази обстановка изключително благоприятствала за появата на един от най-големите мошеници на онова време - Джузепе Балзамо, подвизаващ се под името граф Калиостро.
Балзамо се родил през 1743 г. в Палермо, Сицилия, в семейството на вехтошар. Получил образование в манастир, откъдето бил изгонен за монашески сделки. След което подхванал фалшификаторска дейност, подправял завещания и въртял търговия с книжа и фалшиви билети за театрални и оперни постановки. Сприятелил се с гръцкия картоиграч мошеник Алтотас, с когото бяга от Сицилия, а по време на скитанията си Балзамо научил много професионални секрети на илюзионисти, магически формули и мнимофилософски обяснения на чудесата.
В Неапол се оженил за 17-годишната Лоренца Феличиани и заедно с нея обикалял европейските държави, като фалшифицирал полици и документи, продавал "лечебни отвари", демонстрирал илюзионни трикове пред удивени зрители. Той показвал съд с "магическа" течност, в която пускал до половината железен гвоздей, след заклинания изваждал гвоздея, чиято потопена част вече била златна. Този гвоздей бил със златен накрайник, но боядисан в естествен цвят, киселината в течността разяждала боята и златото блесвало.
В друг номер увеличавал много пъти брилянти, заменяйки ги умело с шлифовано стъкло. С помощта на такива трикове Джузепе Балзамо успявал да спечели крупни суми и нерядко бил арестуван и попадал зад решетките.
През 1776 г. обаче животът на скитника Балзамо се променил. Той пристигнал за втори път в Лондон под името граф Калиостро, придружен от съпругата си, вече с име Серафина, като измислената знатност и притежанието на много пари му помогнали да проникне в средите на отбраното общество и да бъде приет в масонска ложа. Масонските общества по онова време смятали, че посредством мистични формули и процедури надарени хора можели да управляват духове, да привикват душите на умрелите, да превръщат живак в сребро и злато.
Алхимичните трикове на граф Калиостро дошли тъкмо навреме. Той спешно изучил мистичните обреди и порядки на "зидарството", сам себе си посветил в кръга на "върховните" и заминал за Нидерландия. В град Хага пребивавал като масонски инспектор и учредил нов "египетски ритуал", измислен от него. По време на своите "магически сеанси" демонстрирал свръхестествената си мощ, в негова чест се устройвали приеми и празненства от аристократичните кръгове. Всичко това и главно продажбата на "еликсир на младостта", добит от "философски камък", му донесло крупни суми. За да докаже действието на еликсира, Калиостро уверявал, че е толкова стар, че познава Александър Македонски и е присъствал на разпъването на Христос. От дребен, скитащ мошеник бившият Балзамо и мним граф бързо се превърнал в изпечен шарлатанин от международен мащаб.
През 1779 г. граф Калиостро отишъл в Петербург, където се представил за лекар, след огромен скандал едва успял да избяга. През май 1780 г. посетил Варшава, откъдето се отправил за Франция. Популярността му бързо растяла, за него пишели всички европейски вестници. На 15.IХ.1780 г. Калиостро пристигнал в Страсбург, където го посрещнали огромен брой болни, чакащи изцеление, разорени аристократи и богаташи, които желаели да увеличат състоянието си.
"Чудотворецът" започнал да устройва "магически сеанси", да "лекува" болни и да продава еликсири. Обаче Медицинският факултет при Страсбургския университет изследвал неговите пациенти и установил, че "Калиостро лекомислено рискува живота на много хора".
Назовавайки се: "Аз, великият Копт на всички източни и западни части на света, учредител и Първомайстор на Великото египетско масонство", за три месеца Калиостро успял да заблуди висшите общества на Италия и Франция със своите специални сеанси, да убеди най-богатите да станат членове на "Египетската ложа" и получил техните встъпителни вноски, след което отпрашил за Лондон. Там обаче не му провървяло и графът поел обратно към Париж, където представители на седемдесет масонски ложи посрещнали "святия" гост. Всички знатни и по-малко знатни персони желаели приятелството на граф Калиостро. Без да пестят средства, те често организирали празненства на своя кумир, който с "тайнствени" процедури и оптимистични предсказания успявал да ги отвлече от лошите мисли за неизбежното падане на монархията.
Мистичните си представления Калиостро провеждал в мрачна обстановка - тъмни завеси, голямо метално разпятие, проблясващо от време на време, горящи свещи, подредени като магически фигури, маса с дълга черна покривка, с пришити загадъчни емблеми върху нея и египетски статуетки, човешки черепи, съдове с магически течности и в средата - огромно стъклено кълбо, пълно с кристална вода. След заклинанията на някакъв неразбираем език, който Калиостро представял за арабски, привикани духове влизали в кълбото и водата потъмнявала.
Прорицателката Лоренца Феличиани, застанала на колене, полугола, гледала втренчено в кълбото и напрегнато започвала да обяснява това, което виждала в него. Разказвала за събития и произшествия, които в същия миг се "случвали" в Петербург, Рим, Виена, Хага или Пекин. Многобройните пътешествия, личните впечатления и създадените контакти били достатъчен материал за съпругата на графа да може да импровизира измислици.
Стъкленото кълбо стояло на поставка, широка тръба, в дъното на която подобно филмов канал на киномашина се движела на специални ролки лента с леко осветени изображения. Тази лента се придвижвала с незабелязано натискане на монтиран педал. При просветване на мълнии и ек на гръмотевици наредените по масата свещи изведнъж загасвали сами, стъкленото кълбо започвало да свети отвътре и всички виждали появяващите се в него човешки фигури, "пророчески" надписи и заклинания. След което кълбото потъмнявало...
Като че ли да ги предпази от нещо ужасно, Калиостро карал всички зрители да се хванат за ръце, а двамата в края на редицата да докосват разпятието. Мигновено всички почувствали потръпване и лек тласък. Металното разпятие било съединено с лайденска стъкленица и слаб електрически ток преминавал по живата верига. Тогава се осветявало огледало зад масата, като прозорец към Отвъдния свят. В огледалото се виждали неясни човешки фигури и на присъстващите се струвало, че разпознават в тях едни или други хора, които графът назовавал.
Този "магически сеанс" имал времетраене около два часа. Освен апаратурни фокуси Калиостро показвал и манипулационни трикове - възстановяване на изгорено писмо, на скъсан вестник, фокуси с карти, "прочитане" на запечатани в плътни пликове думи от зрителите и прочие номера, всички наситени с голяма доза мистицизъм.
Калиостро продължил своите обиколки в Англия, Русия, Франция, Италия и други страни. Намесата на Светата инквизиция сложила край на неговите задгранични турнета с магическите сеанси. Според духовенството изкуството на фокусниците, факирите и маговете "се е ползвало с могъществото на дявола" и подлежало на изкореняване. С течение на времето за магьосници, използващи силите на сатаната, били смятани не само странстващите фокусници, но и учените естествоизпитатели, някои от които направили велики открития.
На 27 декември 1789 г. Инквизицията арестувала Калиостро и съпругата му Серафина (Лоренца Феличиани), които били обвинени в ерес. След 15-месечно следствие били осъдени на смърт. Поради застъпничество на високопоставени и влиятелни личности папа Пий VI заменил присъдата с доживотен затвор, където през 1795 г. Калиостро умира.
Сицилианецът Джузепе Балзамо, или граф Калиостро, както и подобните нему многобройни шарлатани дължат своя успех не само на изключителната си дързост, но и на поразителното техническо майсторство и необикновен артистичен талант, който демонстрирали на сцените. Трябва да бъде отбелязано, че въпреки съмнителния си морал според специалисти граф Калиостро заема важно място в историята на илюзионното изкуство.


Граф КалиостроЛоренца Феличиани и граф Калиостро

Газът поевтинява с още 15% от 1 юни

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 101

Поне 1700 лв. за почивка на семейство с деца на море

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 101

ЕС забранява непродаденият текстил да се унищожава

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 101

Ердоган спечели изборите в Турция

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 101

Отново напрежение в Косово

автор:Дума

visibility 356

/ брой: 101

Русия обяви американски сенатор за издирване

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 101

Омерта

автор:Дума

visibility 814

/ брой: 100

Хаос върху хаоса

автор:Иван Ченчев

visibility 3

/ брой: 100

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ