01 Март 2024петък00:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Колонката на Донка Михайлова

Свобода за кметовете

/ брой: 234

автор:Донка Михайлова

visibility 4096

Чака ни един мандат на надежда, в който можем да видим мечтите си осъществени. Много се надявам вълненията обаче, да не бъдат такива, каквито бяха в предишния, когато се изправихме пред трудни и непридими ситуации.
Когато говорим за управлението на община Троян, на която съм кмет от 12 години, винаги ми се иска да започна от думата "свобода", защото за мен местната власт трябва да бъде преди всичко "свобода". Свободата да можем да отговорим на нуждите на нашите съграждани.
Свободата има едно измерение - никога не постигано досега, и то е децентрализация. Много ми се иска нашата партия да постави категорично темата за нуждата от децентрализация пред българското общество. Често ни казват: за това трябват много пари. Но ако преотстъпим само част от данък печалба и част от данъка върху доходите на физическите лица, ние сме направили разчет, че около 1,2 млрд. лева ще остават на разположение на общините.
Нека да си спомним колко пари при управлението на Борисов бяха раздадени чрез постановления. Само през прозореца на джипката му бяха раздадени 900 млн. лв. една година. Така че такива пари държавата има. Въпросът е как ги дава.  
Искам да представя един от успешните модели на управление на общината.
При нас всички комунални услуги в Троян се управляват от общинския съвет. Всички! И те всички са на печалба през последните 3 години. Включително и общинската болница.Те всички са под шапката на едно общинско предприятие, но сега ще отделим дружеството за аварийни ремонти отделно, което ни дава възможност днес да му възлагаме задачи и от утре те да се изпълняват, а не да чакаме 4 месеца да мине обществената поръчка.
Другото успешно дружество, още недоубито от българската държава е нашето ВиК. То дава цена на услугите с 30% по-ниска от цената наа същите в Ловеч. Въпреки новото увеличение на цените на водата. Нашето дружество има с 15% по-ниски загуби на вода, отколкото съседното държавно дружество. Това стана възможно защото то реинвестира печалбата си във мрежата всяка година толкова, колкото и в останалите общини от Ловешка област. Държавата обаче ни казва - ние ще го национализираме, обаче ние не го даваме. Така е от 2015 г. и държавата отказва да ни помага, но благодарение на европейското финансиране ние имаме днес 85% обновление на ВиК мрежата. Дружеството поддържа около 1 млн. лв. наличности по сметките си и приключва на печалба всяка година.
Общинската болница, която единствена поддържа АГ отделение в цялата област и играе ролята на областен здравен център, също всяка година е на печалба.
Знам колко е трудно за нашите нови колеги да тръгнат по този път, защото им трябва начален капитал. Но, колеги, опитайте се стъпка по стъпка да вървите по този път. Няма по-лява политика в една община от тази. И повярвайте - общинските дружества могат да бъдат печеливши.

/със съкращения/

Изказване на Донка Михайлова, кмет на община Троян и заместник-председател на Националното сдружение на общините пред регионалната среща на кметовете от БСП в Плевен

Да бъде преразгледан договорът за летище "Бургас"

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 41

Ще отдават плажовете само с явни търгове

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 41

Претоварени зърновози разрушават пътища

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 41

"БДЖ-Товарни превози" отчита над 8,7 млн. лв. загуба

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 41

Не е изключена заплахата от война

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 41

В Скопие приеха 20-годишен план

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 41

Корупционен скандал разтърси Испания

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 41

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 41

Катастрофата Тагарев

автор:Александър Симов

visibility 326

/ брой: 41

Какви промени се задават за трудовия пазар в България

visibility 372

/ брой: 41

По-добрият начин за бизнеса да се справя със съкращенията

visibility 312

/ брой: 41

Кой НЕ иска да е училищен директор?

автор:Деси Велева

visibility 287

/ брой: 41

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ