12 Април 2024петък17:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Памет

Талантът на Дякона

Апостолът е най-българското изречение, казано за святата ни Свобода

/ брой: 32

автор:Лъчезар Еленков

visibility 2081

Апостолът на българската свобода е висока мярка за истински живот. Образът му на личност, проникната от нравствена красота, винаги ще изгрява като икона в дни на равносметка, в часове на откровение. Една карловска майка и бъдеща светица го родила, без да предполага, че го подарява на България и с подвига, и с мъченичеството му. Синеокият й син ще изпълни с радост не само хубостта на карловското семейство, но ще освети с надежда петвековния гнет и ще се превърне в дългоочаквано необратимо възкресение на цял народ.

Васил Левски влиза в Съзаклятието - Централния таен революционен комитет, проникнат от вярата до смърт да служи на идеалите и задачите му. Заклева се да му бъде верен и отдаде всичко от себе си - талант и действие - за да се увенчае с победа замислената от Съзаклятието свобода. Обрича се на житейски лишения и трезвост на ума, извисени до най-високата точка в температурата на човешкото битие - саможертвата. В същото време очаква от Съзаклятието (доколкото това е възможно) и то да го брани в часове на предателство и лична безизходица, с една дума - принадлежността да е взаимна.

Васил Левски като никой друг българин е дишал озона на саможертвата!

Припомням Клетвата на Наредата (Устава) на Българския революционен комитет, написан от Апостола и приет на Общо събрание в Букурещ през 1871 г.; припомням за тях, за да обърна нашето внимание най-вече на онези редове на Наредата, които почти не се тълкуват и винаги се отминават със студено безразличие и от историци, и от политици.

Стратегът на Българската национална революция, изтъкан от воля и смелост, добре е разбирал, че готовността за саможертва едва ли ще се изпълнява от всички, посветили се на делото, в навечерието и дните на кървавата буря.

Такъв е суровият път на обречените. Не всеки е белязан от дарбата да бъде строг и принципен най-вече към себе си. Защото животът на големите мъже също си има своя съпътстваща изненадваща сянка. Понякога в нея ляга смразяващият полъх на страха, макар постоянно да е отричан от героите. Именно затова ние, потомците, е време да се запитаме: дали истински разбираме изключителното прозрение на Левски за взаимността и двупосочната връзка в съдбата на отделния борец и мисията на колективното съзаклятие?

Личната нравствена конституция на Знаменосеца, Дякона, Светеца, Революционера, Апостола, наречен Левски, е необходима и актуална, особено в годините на увълчването на човека към човека, на ширещата се духовна пустош, на рухването на всичко свято до вчера и на всичко истинско днес. Саможертвата в името на другите като най-висша проява на човешкото съвършенство, общественото над личното, единството на думи и дела, за народното добруване, уважавайки приноса и възможностите на събрата до теб, са само част от великото наследство, което ни е оставил най-големият българин.

Портретът на Апостола украсява десетки държавни кабинети и хиляди класни стаи. Кабинетите се виждат. Често ги показват по телевизията. Но класните стаи са по-същностни. В тях момчетата и момичетата, без да им се натрапва образът му, дишат същия озонен въздух на вярата в доброто и родината. Кръстът на Левски е не само символ на човешката Голгота! Той е ежедневно, светло и топло присъствие в младите души, които, рано или късно, си казват думата за съдбата на държавата! Защото в тях не е полегнала ръждата на фалшиви нравствени постулати. Защото вървят към своята свобода без конюнктурни предпоставки и заблуди. Едно е Родина, друго - Държава!

Васил Левски идва на този свят в горещ юлски ден. Обесват го в мразовита февруарска утрин. Бащиният дом в Карлово е неговата обич и началото на живота. Смъртта край София е студената самота в края на пътя. Бесилката е отворена врата към свободата. И той винаги ще виси над прага й като набатна камбана. Като удивителна!

Най-голямата българска дарба, бликнала в Карлово и събрала волята на цели векове, е докрай осъществен талант. Или, както започва едно мое стихотворение, Васил Левски е най-българското изречение, казано за святата ни Свобода!

Техническият преглед удари 100 лева

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 70

Унищожават българските левове след приемане на еврото

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 70

Птичи грип във ферма с кокошки-носачки в Хасково

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 70

България втора в ЕС по поскъпване на жилищата

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 70

Свалят обвиненията срещу Джулиан Асанж?

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 70

В Германия правописът вече не е важен

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 70

Левицата в Скопие с антибългарска кампания

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 70

Накратко

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 70

Някога и сега

автор:Валентин Георгиев

visibility 194

/ брой: 70

Страната на евро пуделите

visibility 185

/ брой: 70

ВъзмОтително

автор:Таня Глухчева

visibility 186

/ брой: 70

Аферата "Боташ"

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ