30 Юни 2022четвъртък00:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

ТАСКО EРМЕНКОВ

Интервю

Таско Ерменков: Ако Русия спре газа, ще купуваме на по-висока цена

При превалутирането от евро в рубли може да има забавяне, което може да се отрази на доставките, този проблем трябва да се реши, казва председателят на Енергийния съвет на БСП

/ брой: 81

автор:Мая Йовановска

visibility 48

Интервю на Мая ЙовановскаТАСКО EРМЕНКОВ по професия е икономист. През 1981 г. завършва Московския институт за международни отношения, а през 1984 г. - Военната академия "Г.С. Раковски" със златен медал. Доктор е в областта на техническите науки. Награден е със златен медал от Техническия университет в София. През 2003 г. става изпълнителен директор на Агенцията по енергийна ефективност. Народен представител от БСП в 42-то, 43-то и 44-то НС, където е зам.-председател на Комисията по енергетика и член на постоянно действащата подкомисия за наблюдение на дейността на КЕВР и на Комисията по отбрана. Член на Националния съвет и председател на Енергийния съвет на БСП.
- Застрашена ли е енергийната ни сигурност, след като руснаците ни предупредиха, че ще спрат доставките на газа за България, господин Ерменков?
- Ние от БСП винаги сме казвали, че енергийната сигурност трябва да бъде на първо място в политиката на държавата. Енергийната сигурност е част от националната сигурност. При това положение, в което сме в момента - ако спирането на газа се случи, защото досега към момента, докато разговаряме, не е станало, това ще създаде проблеми в икономиката на държавата. Най-вече не толкова с липсата на газ, а с по-високата цена, която ще трябва да платим, за да можем да компенсираме спрените количества. Така че въпросът е на каква цена ще бъде този газ.
- Коментира се за 20-30% по-скъп газ. А възможно ли е още за следващия месец, понеже очакваме до дни ново решение на КЕВР за цената на газа, поскъпването да не е с предварително очакваните 6%, а по-голямо?
- Това е въпрос, на който Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да даде отговор. Но ако се прибегне до вносния газ, с който компенсираме - ако има спрени доставки, ще трябва да бъде калкулиран в новата цена.
- Министърът на енергетиката Александър Николов обяви, че сме подсигурени за месец напред.
- Това са количествата газ в хранилището в Чирен. То е запълнено на около 17%. Ние сме в режим на аварийно източване на природния газ от Чирен, което не е най-здравославното нещо за едно хранилище. Но да, така е.
- Оказва се, ние сме с един от най-малките проценти газ в хранилището в сравнение с другите европейски страни.
- Да.
- Полша, която също е под заплаха, има сериозен процент покритие, а нашето хранилище е едно от най-празните.
- Поляците имат над 70%, а ние сме на 17 на сто. Това, което ме притеснява, е, че в резултат на едно почти 12-годишно управление не бяха използвани възможностите при ниската цена на газ да се запълни хранилището в Чирен. То не е за снабдяване със синьо гориво. Хранилището би могло да бъде един буфер в момента. То е за покриване на спадове на газ.
- Как трябва да се реагира в тази ситуация, какво трябва да направим?
- Трябва да се решат проблемите на европейско ниво, за да може поне в едно непосредствено бъдеще да имаме гарантирани доставки на газ. Защото наистина в момента в начина, по който се иска плащането от руската страна, има един проблем. И той е, че след като купувачите преведат в "Газпромбанк" своята сума за покупката на газа в евро в специална сметка, "Газпромбанк", която играе ролята на упълномощена банка, ги превалутира в рубли. И от сметката в рубли, която си е открил купувачът, се плаща, но моментът на плащане е този, в който рублите постъпват по сметката на "Газпром". Само че никъде не е написано колко време ще отнеме от превода на еврото в евровата сметка до превода на рублите в сметката на "Газпром". Този проблем наистина съществува, защото теоретично е възможно да бъде преведена сумата в евро по евровата сметка и после неизвестно време да се чака превалутиране и прехвърляне на парите по сметката на продавача.
- Т.е. възможно е забавяне, което досега не бе споменавано? Какво се крие зад това?
- Зад такова възможно забавяне се крие риск за доставките. Защото няма точно казано и описано, че плащаме евро и примерно в рамките на три дни еврото се превалутира в рубли и се изплаща на "Газпром". Няма го описан този срок. Той колко може да бъде? Три, пет, петнайсет, двайсет дни, половин година в спекулативни случаи? Този проблем трябва да бъде изчистен и след това мисля, че проблеми не би трябвало да има.
- От работодателските организации призоваха да се открие наша сметка в рубли в "Газпромбанк", защото "това ни дава време да се пренастроим. Не можем от днес за утре да променим нещата". Как е правилно да се постъпи?
- Трябва да се определи срок, в който преводът в евровата сметка и преводът на рублите на "Газпром" да бъде точно конкретизирано колко ще трае. Защото се оказва, че плащате евро, но не знаете кога ще получите газа.
- Когато премиерът Кирил Петков направи последната проверка докъде е стигнала газовата връза с Гърция, стана ясно от думите му, че можем да получаваме азерски газ през есента. Какви са вариантите за алтернативни доставки?
- Алтернативни доставки можем да имаме по реверсивните връзки, които са с Гърция при Кулата-Сидирокастро, реверсивната връзка с Румъния, която имаме, и евентуално реверсивната връзка с Турция за количества, които не са руски газ, а някакви други, които Турция би могла да купи от някъде и да ни продаде.
- Евентуално задълбочаване на проблема и спиране на газа казахте как ще се отрази на бизнеса, очевидно ще има повишаване на цените, но как ще повлияе на топлофикациите? Например на "Топлофикация София", която работи на газ. Може ли за останем без парно и топла вода?
- Не мога да отговоря на този въпрос. Винаги има риск софиянци да останат без парно и вода, ако "Топлофикация София" не си върши работата, не си оптимизира управлението и не прекрати порочната практика да е изцяло на загуба и да не си плаща потребения газ.


Миниране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 152

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ