07 Юли 2022четвъртък18:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще духа до умерен североизточен вятър и температурите навсякъде ще се понижат. Преобладаващите максимални ще са между 25°С и 30°С. Краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки ще има на много места в източната половина от страната. Над западната половина ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. Днес ще духа до умерен североизточен вятър и температурите навсякъде ще се понижат. Преобладаващите максимални ще са между 25°С и 30°С. Краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки ще има на много места в източната половина от страната. Над западната половина ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността.

Интервю

Таско Ерменков: Да се побърза с анализа за нова ядрена мощност

Ако продължаваме да се чудим, може да се окажем извън влака на модерната енергетика, казва председателят на Енергийния съвет на БСП

/ брой: 34

автор:Мая Йовановска

visibility 53

"България трябва да има надеждно, устойчиво и достъпно за обикновения човек електроснабдяване"

Интервю на Мая ЙОВАНОВСКА


- Господин Ерменков, бяхте водещ преговорите в енергетиката от страна на БСП преди съставяне на правителството. Какво конкретно бе записано в споразумението за ядрената енергетиката?

- В коалиционното споразумение бе записано, че България ще развива ядрената си енергетика. Като конкретно за изграждането на нови мощности бе записано, че това ще се случи в резултат на задълбочен анализ по какъв начин най-бързо и с най-ниска цена може да бъде изградена нова ядрена мощност. Т.е. изграждането на нова ядрена мощност ще бъде базирано на необходимост, на цена и на време. Това трябва да стане въз основа на независим експертен анализ.

- Има ли поставени срокове кога трябва да започне изготвянето на такъв анализ?

- Срокове няма записани, но е напълно естествено това да се случва в съответствие с развитието на обстановката, на проблемите в областта на енергетиката, на Зелената сделка, на Плана за възстановяване и устойчивост и всичко, което е свързано с това в България да има надеждно, устойчиво и достъпно за обикновения човек електроснабдяване.

- Разбирам, че изготвянето на такъв анализ би трябвало да започне максимално бързо предвид кризата с цените на тока.

- Това би трябвало вече да започне. Защото такъв анализ, който ще бъде в основата на бъдещите политики по отношение на ядрената енергетика, трябва да тръгне, за да може скоро да сме към финалната права. Да знаем по какъв начин ще действаме по отношение на новите ядрени мощности, за да може да започне и тяхното изграждане. В противен случай забавянето може да доведе до това, че, продължавайки да се чудим какво да правим с ядрената си енергетика, да се окажем извън влака на модерната енергетика.

- Говорите за нови ядрени мощности, т.е. не се конкретизира дали това е проектът "Белене", нови мощности в "Козлодуй" или други?

- Да, това трябва да бъде резултат от анализ къде има най-добри условия, къде ще се случи най-бързо и по какъв начин крайният продукт -електроенергията, ще бъде на най-достъпни цени. Това е записано и трябва да бъде спазвано. Всяко изказване - премерено, непремерено, на премиера или на някой друг в качеството му на частно лице, не съм убеден, че помага в решаването на този проблем. Който не е никак прост, не е лесен за решаване и в крайна сметка изисква силно инвестиционно усилие, но в интерес на потребителя.

- Изказването на премиера предизвика коментари за отношенията в коалицията...

- В коалицията има различни позиции. Именно поради тази причина от БСП винаги сме твърдели, че най-подходящото място за изграждането на нова ядрена мощност е площадката в Белене. С нейната инфраструктура, с изготвената вече площадка, реакторите са проектирани точно за тази площадка.  А те не са автомобил, който може да се кара на всякакъв път. Имайки предвид и напредналия стадий на изграждане на площадката, винаги сме твърдели, че за нас АЕЦ "Белене" е най-разумният вариант.

Имаше някои колеги в коалицията, които въобще бяха против ядрената енергетика, като ДБ. Други бяха за изграждане на нови мощности в АЕЦ "Козлодуй". Затова решихме, че най-добрият вариант, вместо да спорим политически, е да се направи независим експертен анализ - има достатъчно специалисти, в това число и Международната агенция за ядрена енергия, които биха могли да дойдат, да проверят двете площадки и да кажат къде, за колко време може да се случат нещата, на каква цена. Да се сравнят двата проекта и да се определи кой ще бъде по-печеливш. Всякакви предварителни изказвания са непрофесионални.

- Какви са преимуществата на проекта "Белене"?

- "Белене" има няколко преимущества. Има напреднал стадий на лицензирана площадка за изграждане на два ядрени блока. В "Козлодуй" засега се говори само за един блок. А са купени два реактора. И двата могат да бъдат поставени в Белене и да произвеждат електроенергия, с която да се изплати тяхната стойност.

Площадката в "Козлодуй" сега представлява една нива или нещо подобно, на което няма дори изградени основи. А те трябва да бъдат доста здрави, имайки предвид особеностите на почвата там. Няма изградена система за охлаждане на реакторите, т.е. трябва да бъде изграден допълнителен канал за водата, с която да се охлаждат тези реактори. В Белене площадката се намира точно на брега на Дунав и не се налага допълнително изграждане на канал за охлаждане на реакторите.

Изключително важно е, че АЕЦ "Белене" изкара всякакви стрес тестове, които може да се направят след случая във Фукушима. И бе оценена като надеждна висока площадка, която може да издържи и на най-силното земетресение, което би могло да се очаква. Може да издържи дори на падане на голям "Боинг" върху блоковете. И системата за защита на реакторите е такава, че не е необходима човешка намеса в случай на крайна авария.

Ако бяхме изградили "Белене", цената на тока, ако използваме анализа, направен през 2011-2012 г. от HSBC, в момента щеше да бъде много по-ниска от тази на въглищните централи. Щяхме да имаме условна цена от около 120 лв. за мегаватчас електроенергия, произведена от "Белене", при средна цена на тока у нас сега от 500-600 лв.

Как ще стане, ако не изградим навреме нова ядрена мощност? В един момент ще затворим нашите въглищни централи - не защото го изисква ЕС, а защото ще бъдат достатъчно амортизирани да не работят повече. И това ще ни докара до състояние да нямаме достатъчно базови мощности, които да ни гарантират устойчиво електроснабдяване на населението.

Въпросът с ядрената енергетика за мен е ясен, още по-убеден съм къде трябва да бъде изградена нова ядрена мощност. Не искам обаче да спекулирам със собствените си убеждения. Но държа да се изпълнява коалиционното споразумение, в което пише, че решението трябва да бъде взето на базата на експертен анализ. И е крайно време този анализ да бъде включен в дневния ред и да бъде започнат.

- Колко време може да отнеме такъв анализ?

- Не е лесно да се отговори, но изхождайки от това, че има събрани вече доста статистически, икономически и всякакви други данни, не би трябвало да отнеме повече от два-три месеца.

- Да не забравяме, че има открита процедура от правителството на ГЕРБ за изграждане на АЕЦ "Белене". Какво трябва да се направи в този случай?

  • Това е въпрос, който трябва да се зададе на Министерството на енергетиката. Нямам представа какво имат предвид да се направи по тази процедура. Тя е в междинен етап, изоставена някъде в небитието. Или трябва да бъде официално прекратена, или под някаква форма, която да не предизвиква допълнителни санкции за България, за това, че започва процедура, а не я довършва, да бъде продължена. Но не може да бъде оставена в това положение. Най-вероятно нещата ще се изяснят след извършването на анализа. За да е ясно, че започнатата процедура за "Белене" ще бъде продължена. Защото съм убеден, че анализът ще покаже, че новата ни ядрена мощност трябва да бъде изградена в Белене. Ако не се намесят политико-икономически-геостратегически интереси в региона. Които обикновено водят до това, че плащаме много по-висока цена на електроенергията от тази, която бихме могли да платим. Или пък няма да се прави в Белене и ще се прекрати тази процедура. Но при всички положения условията, при които се изпълнява тази процедура, трябва да бъдат преразгледани. Защото няма в света ядрена централа, която да е изградена единствено и само на търговски принцип, винаги има участие и на държавата.

ТАСКО EРМЕНКОВ по професия е икономист. През 1981 г. завършва Московския институт за международни отношения, а през 1984 г. - Военна академия "Г.С. Раковски" със златен медал. Доктор е в областта на техническите науки. Награден е със златен медал от Техническия университет в София. През 2003 г. става изпълнителен директор на Агенцията по енергийна ефективност. Народен представител от БСП в 42-рото, 43-тото и 44-тото НС, където е зам.-председател на Комисията по енергетика и член на постоянно действащата подкомисия за наблюдение на дейността на КЕВР и на Комисията по отбрана. Член на Националния съвет и председател на Енергийния съвет на БСП.

ЕК одобри 11 млрд. евро за България до 2027 г.

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 130

Политическата криза може да забави растежа у нас

автор:Дума

visibility 7

/ брой: 130

Официално откриват газовата връзка с Гърция?

автор:Дума

visibility 7

/ брой: 130

47 ранени полицаи на протеста в Скопие

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 130

Незаконни мигранти в български камиони

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 130

Латвия връща военната служба

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 130

Логичен край

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 130

Европа се нуждае от ядрената енергия

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 130

Богатите купуват бункери

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 130

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ