16 Юли 2024вторник12:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Таско Ерменков: Няма основание със 120% да се вдига цената на парното

Ако имаме договор за доставка на тръбен газ, той ще бъде значително по-евтин, казва председателят на енергийния съвет на БСП

/ брой: 94

автор:Мая Йовановска

visibility 1158

Интервю на Мая Йовановска


ТАСКО EРМЕНКОВ по професия е икономист. През 1981 г. завършва Московския институт за международни отношения, а през 1984 г. - Военна академия "Г.С. Раковски" със златен медал. Доктор е в областта на техническите науки. Награден е със златен медал от Техническия университет в София. През 2003 г. става изпълнителен директор на Агенцията по енергийна ефективност. Народен представител от БСП в няколко парламента. Член на Изпълнителното бюро на НС на БСП и председател на Енергийния съвет на партията.

 

- Няколко топлофикации са внесли в КЕВР разчети за огромни увеличения на цените - 110, 120, до над 170%. Преди ден чухме обяснения, че това били "прогнозни" разчети. Има ли основание за подобни увеличения, последните месеци цената на газа върви надолу, а и за предстоящите два се очаква поевтиняване?

- При условие, че цените на парното са обвързани с цените на газа, а в последните месеци цената на газа пада постоянно, няма основание със 120% да се вдига цената на парното. Още повече, че цената на топлото е свързана и с доходите на хората. Не съм чул доходите на българите да са се вдигнали със 120%, за да може да се иска и парното да се вдигне с толкова и това да бъде нормално. Нека да изчакаме КЕВР да види разчетите, но при твърдения от служебното правителството, че цената на газа ще пада, да се търси висока цена на парното, не е нормално.

- Прогнозата на "Булгаргаз" е за 11,5%поевтиняване през юни и още около 5% надолу през юли. Как очаквате да се движат цените на газа, а и вероятно в "Чирен" има още от скъпия газ?

- В "Чирен" има количества газ, закупени на по-високите цени. И тези количества влияят на крайните цени, в микса, който получават потребителите. Намаляването на цените на природния газ в момента може само да ни радва, но според мен това е конюнктурно и едва ли ще се задържи дълго, още повече че тази зима беше неочаквано мека. Не е ясно обаче каква ще бъде следващата. Освен това - доказано е, че доставките на тръбен газ, при разстояние от 5 хиляди километра от източника на газа до потребителя, винаги са били по-евтини отколкото доставките на втечнен газ. Това трябва да се има предвид, когато се определя политиката за доставка на газ в държавата. И ако продължава да се говори, че "Газпром" продава газ по-скъпо отколкото в момента го има като тенденция, то причината за това е промяната във формулата, по която се търгуваше газа. И преминаването от дългосрочен договор към спотови цени, приравнени към някоя от борсите. Убеден съм, че ако имаме в момента договор за доставка на тръбен газ, той ще бъде значително по-евтин отколкото този, който се доставя с газовози чисто технологично. И ако цените са образуват по нормалния начин с прогнозируемост на доставките, или с цени, които отговарят на реалните разходи, ще е по-евтино.

- Беше съобщено, че Украйна има интерес да купи нашето оборудване за "Белене", сиреч реакторите. А един бивш шеф на АЕЦ-а поясни, че украинците били готови да платят пазарна цена, и определи това като "възможност" за нас.

- Не ми се иска да изпаднем в положението на страна, която не произвежда ядрени реактори, но се занимава усилено с търговията на такива. Вече веднъж това го правихме с реакторите от "Шкода". Които продадохме, след като модернизирахме проекта "Белене" и си поръчахме реакторите от Русия. Сега, ако тръгнем и тези да продаваме, не се знае кога ще спрем да купуваме и продаваме реактори. Проектите за ядрена енергетика не могат да бъдат приравнявани към алъш вериш. Не ми харесва тази работа, още повече, че имаме площадка, изградена специално за тези реактори. И ако ние сериозно се занимаваме с въпроса за построяването на още два ядрени блока в България, "Белене" е проектът, казвал съм го стотици пъти. И реакторите са тези, които сме си купили и платили вече. 

Това не изключва изграждането на още два реактора в "Козлодуй", които да заместят 5 и 6 блок. Защото там нещата са неясни, предвид това, че имат лиценз за работа до 2027 и 2029 година - съответно за 5 и за 6 блок. Лицензът може да бъде продължен само с производителя на тези реактори. И ако ние сменим, както се твърди, горивото с американско или каквото и да е друго, не съм убеден какъв ще бъде ефекта върху реактора. И второ - не съм убеден, че този, който дава оценката ще бъде много благосклонен. Изведнъж може през 2027 и 2029 година, вместо да си продължим живота на реакторите с още 30 години, да трябва да затваряме и 5, и 6 блок. Поради това, че няма да ни бъде даден лиценз за продължаване на тяхната работа. Когато не си решил проблема с двата действащи реактора, а ги задълбочаваш, когато имаш докарани два реактора, които си платил и ти трябва съвсем малко, за да започнеш изграждането им, за да останеш в клуба на ядрените държави, ми се струва екзотично да си говорим коя държава има интерес да купи ядрените ни реактори.

- Във връзка с поредния пакет санкции срещу Русия, които се обсъждат, бе оповестено, че засега няма да има ядрени санкции, но все пак има натиск в тази посока. 

- Това няма как да се случи, защото Унгария е заинтересована от продължаването на тази дейност с руските реактори, които се изграждат при разширяването на тяхната атомна централа. Има и други държави, които не могат да си позволят това нещо, защото работят по лицензи на руски ядрени фирми. Това са само приказки...

- Смятате, че няма да се стигне до налагане на ядрени санкции?

- Не мога да смятам такова нещо, предвид безумието, което цари някой път в Брюксел, и решенията, които се вземат. Просто казвам как реално би трябвало да се гледа на нещата и кой би бил разумния подход. Иначе какво ще решат бюрократите в Брюксел, и те самите не знаят.

- Пак са пуснати за обсъждане промени в Закона за ВиК, като една от критиките е, че в него за пореден път остава нерешен въпросът за въвеждането на т.нар. водни помощи за бедните домакинства.

- В Закона за ВиК има много неща, които трябва да бъдат променени, не е само проблемът с водните помощи. Самият подход на т.нар. ВиК оператори е грешен. Те не действат по нормалния търговски начин, а той е след като направиш инвестицията, да си я възстановиш. Инвестициите, които правиш да си ги осигуряваш ти, а после след подобрената услуга чрез цената да си ги възстановиш. Какво правят операторите в момента? Вземат парите авансово от нас потребителите, защото бъдещите инвестиционни програми си ги включват в цената на водата. И ние плащаме без да знам кога точно, по какъв начин и дали въобще ще се случат тези инвестиции. В този закон проблемите са много сериозни, включително и този за водните помощи.

Застрахователи не покриват щети

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 133

НСИ отчете 2,5% годишна инфлация през юни

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 133

БНБ отчита бум на фалшивите банкноти

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 133

По-малко и по-скъпо винено грозде тази година

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 133

Германия прехвърля 800 000 войници

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 133

Френската левица опитва да състави кабинет

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 133

Диктаторът Фухимори кандидат за президент

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 133

Накратко

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 133

Код "Пожар"

автор:Ина Михайлова

visibility 100

/ брой: 133

Вода в пясъка

автор:Евгени Гаврилов

visibility 117

/ брой: 133

Евро 2024 - в историята

автор:Марин Милашки

visibility 133

/ брой: 133

Преди да теглим потребителски кредит

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 133

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ