16 Юни 2024неделя22:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Терминологията е от значение

Разместването на семейните пластове в САЩ разклати стандарта на определението "родител"

/ брой: 31

автор:Калина Йотова

visibility 3090

Почитай майка си и баща си, повелява библейската истина. Не един или двама души играят ключова роля за формирането ни като хора и индивиди, но никой не е толкова важен, колкото родителите. Затова, когато Държавният департамент на САЩ обяви, че от 1 февруари 2011 г. в бланките за лични документи на американчетата зад граница ще бъдат променени две от графите с информация за родителите, изригна буря от смесени чувства. Думите "майка" и "баща" трябваше да се заменят с формулировката "родител номер едно" и "родител номер две". От ведомството обясниха решението си "с цел неутрално описание на пола на родителите и признаването на равни права за различните видове семейства".
Гей активистите празнуваха победата, а по-консервативната част от обществото и църквата саркастично осъдиха разпадането на традиционните ценности.
"Това е вулгарен акт на политическа коректност, който пренебрегва реалността на бащинството и майчинството. Всичко това ще служи на една и съща група с особени интереси. Това не отговаря на биологичната действителност", заяви Питър Сприг, представител на влиятелната християнска организация за семейни ценности Family Research Council. "Само обърнатият наопаки свят на левичарската политическа коректност може да сметне това за напредък", допълни колегата му Тони Пъркинс, убеден, че стъпката противоречи на духа и буквата на закона за защита на брака.
Острата реакция на голям брой конгресмени-републиканци принуди властите да потърсят соломоновско решение. Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън лично разпореди бланките да бъдат променени, като в тях се впише "майка или родител 1" и "баща или родител 2". Новата модификация роди нова порция от тълкувания на морално-етичните норми и ценности. Ако за едни равенството получава своя справедлив дял, за други обществото бере горчивите плодове на криворазбрания либерализъм и отдалечаването от Бога.
Един факт от американската действителност обаче не може да бъде пренебрегнат. Както отбеляза Розмари Макрей от Бюрото за консулски въпроси на Държавния департамент, "много неща се промениха в репродуктивните технологии през последните 10-15 години". Под влияние на историческите тенденции в живота и структурата на здравата семейна единица, демографските и институционални изменения, социалната политика и икономическите фактори днес наблюдаваме разместване на семейните пластове в цял свят. Никой не може да отрече, че в днешното общество семейният модел претърпява известни промени, констатират Анис Ярбър и Пол Шарп в студията си Focus on single-parent families: past, present, and future. (Семействата с един родител - минало, настояще и бъдеще). И ако през 1976 г. в Щатите биологичните хомосексуални родители са били между 300 и 500 хиляди, през 1990 г. между 6 и 14 милиона деца се отглеждат от гей родители. Данните от предпоследното преброяване на населението в САЩ (2000 г.), националното изследване на семейния растеж (2002 г.), както и анализът и отчетът за осиновяването и приемната грижа (2004 г.) сочат, че всяка трета лесбийка е родила дете, а всеки шести хомосексуален мъж е станал баща или е осиновил дете. Около 65 хиляди осиновени деца живеят с гей родител.
Студията Focus on single-parent families установява, че в съвременното американско общество самотните родители са забележима и постоянна част от семейния живот в САЩ. От друга страна, според изследването How does the gender of parents matter1, публикувано в "Journal of Marriage and Family", полът на родителите оказва слабо влияние върху децата. А това означава, че еднополовите двойки са точно толкова способни да отглеждат деца, колкото са и хетеросексуалните, смятат социолозите Джудит Стейси от университета в Ню Йорк (NYU) и Тим Библарз от университета в Северна Каролина.
Като цяло децата се реализират най-успешно, когато се отглеждат от двама, а не от един родител. "Това, което казваме с изследването си, е, че няма най-добра семейна структура", пояснява Джудит Стейси, професор по социален и културен анализ в NYU.
"Има по-добри родителски практики и безспорно по-добри взаимоотношения и по-лоши взаимоотношения. Но не можем да ги сведем до една по-специална структура", коментира Стейси. Според учените много от изследванията, които подчертават полово-специфични родителски умения, като мъжкото взаимодействие на бащите със синовете и възпитателната грижа на майката, само сравняват хетеросексуалните семейни двойки с разведените или семействата с един родител. Така семействата на лесбийки и гейове, както и самотните осиновители, обикновено са изолирани. Когато не се контролира броят на родителите, сексуалната идентичност, семейното положение и биогенетичната връзка с децата, научните изследвания често не успяват да изолират реалното влияние на пола върху ефективността на родителството, категорични са Библарз и Стейси.
Дебатите за гей браковете бяха в основата на голяма част от междинните избори в САЩ. Новобранецът в политиката Карл Паладино, подкрепян от Чаеното парти в Ню Йорк, поляризира настроенията, когато се обяви против промиването на мозъците на децата, че хомосексуалността е приемлива. Той се закани да наложи вето на всеки законопроект за гей браковете. Щатът, известен с широките си възгледи, избра кандидата за губернатор на демократическата партия Ендрю Куомо, но гледната точка на Паладино го постави в малцинство, посочва сп. "Иконъмист". За първи път, откакто през 1995 г. изследователският център "Пю" провежда проучванията си по този въпрос, по-малко от половината от американците (48%) са против хомосексуалните бракове, а 42% са "за". По-интересно е, че всички религиозни групи приемат по-благосклонно гей браковете, отколкото преди, както показват анкетите, правени между 2008 и 2009 г. Най-същественате смяна в нагласите е сред белите протестанти и католици, 49% от които са "за" този тип съюз.
Новите формуляри ще бъдат на разположение на американските граждани след 1 март 2011 г. Въпреки това променените версии остават уязвими към атаките на тълкуващите съдържанието и формулировката му. Може би новият вид на документите ще се стори неприемлив за бащите, които настояват да се титулуват "родител номер едно" или пък на майките, които се смятат за "родител номер две". По всяка вероятност полемиката ще продължи. Важно е, че горещият административен картоф се превърна в жива илюстрация за стриктната употреба на юридическата терминология и за пореден път доказа, че и в най-демократичните общества тя е от значение.


Наскоро Френският конституционен съд (Конституционният съвет) потвърди забраната за сключване на бракове между хомосексуални двойки. Наред с това магистратите заявиха, че забраната не противоречи на конституцията на страната. Съдът излезе с решението си в отговор на молбата на Корин Сестино и Софи Аслоер - две хомосексуални жени, които живеят от 15 години на семейни начала и имат четири деца заедно. Според двойката бракът е единственото решение от гледна точка на защита на децата при поделяне на родителските права, уреждането на проблеми с наследството и евентуално попечителство, ако едната от тях умре.
В много европейски страни хомосексуалните граждански съюзи са признати, но еднополовият брак е разрешен само в Испания, Холандия, Белгия, Португалия, Швеция, Норвегия и Исландия. По данни на Международната асоциация за лесбийки и гейове (ILGA) в Европа съвместното осиновяване от хомосексуални партньори е позволено от закона във Великобритания, Швеция, Испания, Холандия, Дания, Исландия и Белгия. В едно по-старо изследване на Евробарометър за европейските нагласи към хомосексуалността 32% от гражданите на ЕС смятат, че трябва да бъде позволено на гей двойките да осиновяват деца, а 44% одобряват еднополовите бракове. Холандия е сред най-големите поддръжници на хомосексуалните бракове, а най-голям отпор те срещат в Гърция, Латвия и Полша.

_____________________________

1 http://2010.census.gov/partners/pdf/factSheet_General_LGBT.pdf

2 http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1741-3737.2009.00678.x/abstract

3 http://people-press.org/report/662/same-sex-marriage

 


Статистиката сочи, че всеки шести хомосексуален мъж в САЩ е станал баща или е осиновил дете, а близо 65 хиляди осиновени деца живеят с гей родител


Дебатите за гей-браковете бяха в основата на голяма част от междинните избори в САЩ. Според изследване на центъра "Пю" днес всички религиозни групи приемат по-благосклонно гей браковете, отколкото преди
снимки БГНЕС

Едното платно на "Струма" ще е извън дефилето

автор:Дума

visibility 1318

/ брой: 111

Произвеждаме все по-малко плодове

автор:Дума

visibility 1228

/ брой: 111

Задава се голям излишък на петрол

автор:Дума

visibility 1155

/ брой: 111

Пускат еднодневна винетка за леките коли

автор:Дума

visibility 1111

/ брой: 111

Не давайте партията на търговците

автор:Дума

visibility 1418

/ брой: 111

Трябва ни управление на широка основа

автор:

visibility 1334

/ брой: 111

БСП е жертва на структурите си

visibility 1466

/ брой: 111

Конференция за мир или "път към нищото"

автор:Таня Глухчева

visibility 1331

/ брой: 111

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ