
Тестове показват: Четири от пет овчи сирена са с краве мляко
Влагат много по-евтина суровина и заблуждават потребителите, алармират от неправителствена организация
/ брой: 94
Само едно от пет овчи сирена е направено от овче мляко, а останалите са смес от овче и краве мляко. Това показват тестове в акредитирана международна лаборатория, направени и финансирани от "Сдружение за достъпна и качествена храна". Оттам допълват, че са тествали най-скъпите и най-популярни овчи сирена на пазара и обръщат внимание, че това със сигурност въвежда в заблуда потребителите.
Констатираното нарушение представлява нарушение на конкурентното право, защото към настоящия момент 1 литър от тази суровина е три пъти по-скъпа от кравето мляко, с което се размесва. Част от потребителите купуват именно овче сирене поради алергии или по лекарско предписание и наличието на друго мляко в продукта може да доведе до здравословни проблеми, коментират от сдружението.
Оттам са проверили и дали има съдържание на немлечни мазнини в изследваните пет сирена, като резултатите все още не са готови. Те напомнят, че използването им не е забранено, но е задължително наличието им в храните да бъде изрично изписано на етикетите им.
"Тeзи крайно тревожни резултати хвърлят петно върху репутацията на българското овче бяло саламурено сирене, което в началото на на 2023 г се нареди на 19-о място в света според класацията на Taste Atlas", смята председателят на УС на сдружението Андрей Велчев.
Организацията продължава да настоява за законови промени, които да разрешат на контролните органи да оповестяват обществено имената на компании, които нарушават разпоредбите за произвеждане на качествени храни. В момента нормативната уредба не разрешава публикуването на имената на компании - извършители като дава право на Агенцията по храните да разгласи име на компания, единствено в случай, че създадената от нея храна заплашва живота на потребителите.