25 Юни 2022събота02:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

Суета

Ти си супер! или за смисъла на комплиментите

Празникът, който се отбелязва на 1 март, не изисква специална подготовка, пищни трапези или подаръци, а ни напомня за магията на словото, произнесено от сърце и душа

/ брой: 42

автор:Альона Нейкова

visibility 1759

Малцина знаят, че Световен ден на комплимента се отбелязва в първия ден на противоречиво пролетния месец март. Идеята е породена от спонтанното желание на обикновени хора да изживеят по-ярък, топъл и запомнящ се с добро празник, който сближава и подтиква към усмивки. Някои дори са убедени, че рано или късно честванията му не само ще са доста популярни, но и ще станат световноизвестни. А това вече се е случвало с безброй инициативи, възникнали почти на шега в социалните мрежи, блогове, форуми или уебсайтове.

Подобни надежди изобщо не са безпочвени. Защото комплиментите всъщност са доста приятно явление. Думата е с френски произход и символизира признание, възхищение, одобрение, уважение и особен вид похвала. Хората реагират по различен начин, когато чуят мили думи за себе си. Някои се чувстват неудобно и дори странно от ласкателствата, други приемат всяка похвала като положителен знак и се мотивират още повече, трети се засмиват свенливо, но в крайна сметка все пак приемат факта, че наистина са умни, красиви и като цяло неустоими.

Не са рядкост твърденията, че в живота ни неизменно присъства лицемерието и има недостиг на искреност. В този ред на мисли специално нароченият за комплименти ден само подсилва не много приятната страна на начина, по който общуваме. И ако се замислим повече, такава теза не е лишена от логика. Обаче рутината и грижите често ни карат да не забелязваме прекрасните дреболии или просто да забравяме да даряваме човека край нас с добри и топли думи.

Всъщност празникът, за който иде реч, не задължава никого да върши онова, което не му е приятно, или да произнася излишни изречения и да лъже красиво, за да се хареса. Но пък на мнозина със сигурност ще е приятно покрай всички ангажименти да се подсетят, че отдавна не са правили или казвали нещо приятно на хората, които наистина го заслужават.

Знае се, че силата на думите е безгранична: може да нараняват тежко, но и да лекуват неусетно. А Световният ден на комплимента, който по никакъв начин не изисква специална подготовка за празника, пищни трапези или купуване на определени подаръци, просто ни напомня за магията на словото, произнесено от сърце и душа.

Добре е обаче да се знае, че в различни страни съществуват някои специфични детайли при любезното общуване, които трябва да се имат предвид, ако не искате да се изложите или да попаднете в неловка ситуация.

Възхвала, изречена от японец, също е толкова необичайна за европееца, както и всичко останало, свързано със Страната на изгряващото слънце. "Вие сте като камерата Sony! Защото се усмихвам всеки пък, когато ви погледна!" - ето така високотехнологично и същевременно нетрадиционно може да звучи ласкавият отзив в родината на хайку. Подобна любезност всъщност наистина прилича на строфа от традиционната за островната държава лирическа поезия. И внася доза мистицизъм и екзотика в общуването.

С примес на тъмна сянка и легендарен ужас може да ви направят комплимент румънците. Не се учудвайте, ако чуете: "Случайно да не сте вампир? Просто ме погледнахте така, все едно жадувате да изпиете кръвта ми..." Такива любезности са способни да смразят и най-отворените хубавици, на които ще е нужно доста време, за да осъзнаят дали това е нелеп намек или искрено одобрение.

Мъжете от Изтока са способни толкова духовито да изразят възхищението си от жената, че направо свят да й се завие. "Ако думата "любов" се напише върху всяка песъчинка в пустинята Сахара, това пак не би могло напълно да обхване чувствата ми към вас", казва романтичният алжирец. И всеки човек с въображение има възможност да си представи мащабите на страстта му, имайки предвид, че се съпоставя с най-голямата гореща територия на Земята.

Дамите, омъжени за американци, често твърдят, че това са най-добрите, най-грижовните и най-внимателните хора на планетата. А по-специално жителите на Ню Йорк са истински майстори в правенето на доста практични комплименти. От тези господа не е изключено да чуете следното: "Когато не си с мен, все едно попадам в задръстване - просто не мога да се движа напред!" или "Трябва да те наричам Google, защото си всичко, което търся!" Някои възхвали в Щатите обаче изглеждат като преправени рекламни слогани: "Любовта ми към теб е като зайчето от Energizer: ще продължава безкрайно!" или "Фамилията ти случайно да не е Gillette? Защото няма по-добра за мъжа от теб!", както и "Струва ми се, че те познавам отнякъде. Сетих се, видях те на корицата на Vogue!"

Добре е обаче да имаме едно наум: ако комплиментите бяха истина, щяха да са обикновена информация. Важно е също не само да се правят умело, елегантно и на място, но също така да е адекватна реакцията на тези мили, дори и не много искрени понякога думи. Както и да се произнасят тогава, когато почувствате, че без тях ще направите голяма грешка. И нека това се случва не само на 1 март.

Закъсняхме

автор:Евгени Гаврилов

visibility 114

/ брой: 120

Талисманът, който не разбраха...

автор:Боян Бойчев

visibility 70

/ брой: 120

Един от многото от недалечното минало...

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 120

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ