15 Април 2024понеделник15:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Памет

Той бе голям учен и голям... спортист

/ брой: 235

автор:Кирил Момчилов

visibility 927

Димитър Еленков (4 ноември 1919 г., Радомир - 18 октомври 2009, София) е завършил химия в Софийския университет (1943) и индустриална химия в Държавната политехника (1953). Работил е като асистент по аналитична химия във Варненския държавен университет, по медицинска химия в Медицинския факултет при Софийския университет и по физико-химия във ВМЕИ в София. Става доцент, след това - професор, във Висшия химико-технологичен институт (днес ХТМУ). Там е бил зам.-ректор по научната дейност - учредява катедра "Процеси и апарати в химическата промишленост" (1963), която от 1982 г. е преименувана в "Инженерна химия"; организатор е на новия профил "Кибернетика на химическите процеси" към Химическия факултет на СУ.

От 1961 г. проф. Еленков завежда секция по масообменни процеси в Института по обща и неорганична химия при БАН (1961-1972), която прерасна в Централна лаборатория по теоретични основи на химичната техника. Той бе неин директор и зам.-директор на Единния център по химия. За член-кореспондент на БАН бе избран през 1977 г.; почетен професор и доктор на техническите науки на Ленинградския технологичен институт (1982). Носител е на най-високите държавни отличия - орден "НРБ" (1979), Лауреат на Димитровска награда (1980), Заслужил деятел на науката (1981).  

Научните му приноси и новаторски разработки са в областта на хидродинамиката, масообмена на технологичните процеси и опазването на жизнената среда. Публикувал е над 200 научни статии, автор и съавтор е на много патенти.  

Проф. Еленков бе дълги години председател на Висшата атестационна комисия (1980-1988). Малцина навярно ще повярват, че той бе и активен спортист, бивш капитан и треньор на националния отбор на България по волейбол (1951, 1957)!

Свързал спорта и науката в живота си, Димитър Еленков се радваше като никой друг на успехите на някогашните национални състезатели по баскетбол и волейбол. Като треньор извежда националите до сребърните европейски медали в Париж (1951), а капитанът на отбора Борис Гюдеров е обявен за почетен гражданин на френската столица! 

На въпроса "Какво е общото между науката и спорта?" професорът отговаряше: "И в науката, и в спорта се върви по непознати пътища към успеха. По пътя на откривателството! Който не си е поставил предварително висока цел и в науката, и в спорта, доникъде няма да стигне."

Всеотдайността във всяко начинание бе веруюто на Димитър Еленков. А това ще рече - трудът.  Творческият труд, придружен с обич и жар. "Щом една дейност не може да ме "грабне", не се хващам за нея. Това е моят опит и верую."

За пионера на инженерната ни химия съм чувал от негови ученици химици и инженер-химици само признателни думи и благодарност. Ученикът не бива да забравя никога учителя си.

"Лас Вегас" край Равно поле се провали

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 71

200 лв. разлика в офертите за новите 35 влака

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 71

Еврото в България пак може да се отложи

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 71

За пръв път Иран атакува пряко Израел

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 71

Призоваваме за мир

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 71

САЩ да стоят настрана, призова Техеран

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 71

Вашингтон твърдо зад Тел Авив

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 71

Заедно

автор:Юлия Кулинска

visibility 198

/ брой: 71

Що за демокрация?!

автор:

visibility 224

/ брой: 71

Обратен ефект

visibility 227

/ брой: 71

Избори и образование

visibility 225

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ