„Фокусът на следващия Европейски парламент ще бъде върху реиндустриализация, нови производства, връщане на такива, които бяха изнесени извън рамките на ЕС и гарантиране на чиста, евтина, достъпна и сигурна енергия. И по двете теми съм работила доста активно в рамките на последния ЕП.” Това заяви евродепутатът от БСП и кандидат за нов мандат Цветелина Пенкова в предаването „Без претенции” на Дарик радио.  

Тя даде конкретен пример как от това може да се възползва България: „Ние сме един от най-големите износители на цветни метали в ЕС, т.е. ние имаме и експертите, и суровината, но за жалост, само изнасяме, а не произвеждаме продуктите с висока добавена стойност тук. С тази нова политика по реиндустриализация, ние трябва да положим усилия да създадем тези производства именно тук.”

По думите на Пенкова гласът на България е бил чут, когато Европейският съюз призна ядрената енергетика за зелена, устойчива и стратегическа.

„Това е важно за нас, тъй като ние сме една от държавите с най-високи стандарти на безопасност, с най-добрите и признати на европейско и световно равнище специалисти в областта. Като главен преговарящ по едно ключово законодателство, което в крайна сметка определи ядрената енергетика и всички свързани с нея производства за стратегически, аз убедих немски социалисти да гласуват „за” ядрената енергетика. Това даже и в немския парламент не може да се случи. Т.е. гласът ни може да бъде чут, ако си свършим работата, ако хората, които са на място, са подготвени и поставят правилно акцентите”, посочи евродепутатът от БСП.

Според Цветелина Пенкова отказът на Европа от руски нефт и газ е станал по прибързан и непремерен начин, който е ощетил както европейските и българските граждани, така и техните икономики и индустрии.

„Не считам, че тази политика беше направена в интерес на европейските граждани, а в крайна сметка, ние сме длъжни на първо място да защитаваме тях”, коментира тя.

По думите ѝ България има изключителната възможност да е начeло на европейската политика за свързаност на електропреносната мрежа в Европа, като уточни, че такъв проект вече има, той е представен в Брюксел и е въпрос на национална политика да се реализира.

„Ядрената енергетика е един от ключовите сектори, които ние трябва да развиваме в България и бих поставила акцент да се насочим към развитие на производства и заводи, които дават тези специализирани компоненти за обслужване на ядрено-енергийния сектор. В това имаме стратегическо предимство”, категорична бе Пенкова.

Тя коментира още, Европа е станала прекалено зависима от вноса от трети страни и трябва да се положат усилия да възстанови своите производства. В тази връзка, тя обърна внимание на сериозната липса на кадри с техническо образование и прогнозира, че ще има нужда от реформи в образователната система в цяла Европа. 

Според Пенкова ЕС е трябвало да бъде гарант за мир и да не допуска това, което в момента се случва в Украйна.

„Смятам, че ние винаги сме били силни в дипломацията и нека отново се съсредоточим в силните си страни. Битката за мир трябва да продължи и Европа трябва да е водеща”, каза в заключение Цветелина Пенкова.