21 Май 2024вторник13:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Тулуп

Кой джурка живота на 7 милиона българи?

/ брой: 87

автор:Велислава Дърева

visibility 3737

Изтресе Баце някоя простотия, и целокупното народонаселение се юрва да търси що ли пък значи тая чисто нова и неподозирана простотия. И понеже простотията на Баце е по-импозантна от катедрала, народонаселението тръгва да я изучава и разглежда като туристическа забележителност. Ако мерим Баце според простотията му (а то няма според какво друго), на него Еверест му е до коляно, а Марианската бездна - до глезен. 

Безгранична е тя, на Баце простотията, необятна, мистична някак, почти отвъдна, необозрима за човешкото око, недостъпна за човешкия ум и разум, неразбираема, величествена, страховита, дълбинна... 

"Аз съм прост и вие сте прости и затова се разбираме", гласи формулата на неудържимия възход. Тя гарантира религиозната отдаденост на разджурканата популация и еротичната преданост на медийния силаж, които Баце прелъстява и парализира със своята духовна убогост и брутален чар. Баце е искрен в своето самообожествяване, честен в своята патологична лъжливост, влюбен в своята омраза и недостижим в своята интелектуална девственост и непорочно еднокнижие. 

Има си Баце домашни любимци - кученца, котенца, гълъбчета, прасенца, агънца, овце-стръвници, кръвожадни добермани и други обитатели на обществения зверилник. Те извайват и зографисват неговия строг, благ, грижовен и мъдър образ на "отмъстител, строител, обединител и спасител" - това са цитати, ако техните автори са забравили! Социолози, политолози, журналисти, артисти, художници и прочее претенденти за "златната ливрея" - наспорил Бог. 

Всеки нормален човек с инстинкт за професионално и гражданско самосъхранение пази дистанция от тази токсична, развратна среда, от тази духовна проказа и дистанцията се измерва не в метри, а с морал и почтеност. И когато Баце изръмжа в дълбок възмут "Един от най-добрите ми приятели да напише "Убиха генерала"! Как може?!", рекох си - кой ли пък е тоя най-добър приятел? И ето - най-добрият приятел се обади сам. Ми то била мадам В.! Която е най-добър приятел и на Баце, и на главната му конкуренция. Едновременно. Колко епицентрично! Реферат мога да напиша!

Баце не чува и с половин ухо приказките на популацията, че иска управниците да бъдат умни, интелигентни, талантливи, културни, благородни и почтени личности. Само Баце достигна до великото прозрение, че истината е точно обратната. Популацията иска, желае и жажда владетелят да е хитър, нежели умен; коварен, нежели почтен; простофил, нежели просветен; злостен, нежели културен; отмъстителен, нежели благороден. Тарикатлъкът е ценност, ехидността - предимство, а талантът да омаловажаваш, да спекулираш, да инсинуираш, да злоупотребяваш - туй е висшият пилотаж в политиката. Пунта Mара, шменти капели и шмекерлъци всякакви! 

Това дава на поданика, на кучето-пазач, измамното самочувствие, че и той управлява държавичката. Плюс прекрасната възможност да се подхилква, да се умилква и ръчица да цалува. 

Така си е. Някои страдат от плоскостъпие, други - от плоскоумие, обаче второто е предимство. Както каза един приятел - има дюстабанлии, има и дюсакъллии! 

Пардон, отклоних се. И аз като Холдън Колфийлд обичам да се отклонявам. Ако питате кой е пък тоя, ще ви кажа само, че не е приятел на Баце, не е бил и никога няма да бъде.   

Народонаселението знае, че колчем Баце връхлети в телевизора и зареве, и зафучи като разярен бик, то значи нещо ни псува тоя синковец. Ама народонаселението е любознателно, иска да разбере като как точно го псува, за какво го псува и на какво - на майка, на леля или пък на нещо друго. Друго си е човек да знае защо Баце пръска обилна пяна.

Оня ден Баце връхлетя в телевизора и дръпна гневно-назидателна реч (той все гневно-назидателни ги дърпа): "Сутрин в 7 ч. сме тук! Без събота, без неделя, без заплащане! Докато някои тулупи спат до обед и после ми пишат постове! И ми задават и въпроси, нахалниците!". 

И се втурна народонаселението да разбере що ще рече туй нещо тулуп и кои са тия тулупи, които "спат до обед" и имат нахалството да му задават въпроси! Наглеци, бе! Ами да! Когато Баце лъже (три пъти на ден), тулупите викат "Лъжец!". И когато мърсува (пет пъти на ден), тулупите викат "Мръсник!". А овцете-стръвници надават вой страховит в защита на Баце, покровителя техен.  

Тулуп, читателю, означава: а) дебела зимна дреха, кожух; б) скок във фигурното пързаляне - toe loop; в) дебелак, простак, гащник, тъпо парче, шкембе, изобщо - лице, достойно за презрение, напр.: "К'во гледаш тъпо бе, тулуп! Д'те е'аa у тулупа!" - така пише в речника на жаргоните.  

Със сигурност Баце няма на ум някакъв кожух, нито скок във фигурното пързаляне. Кожухът не задава въпроси, а Баце го може не двойния, а петорния политически toe loop. 

Трепе се Баце за тия неблагодарни тулупи от зори до здрач за без пари; търчи "само по едно сакенце, дето го дезинфекцирам, пръскам го всеки ден, щот' и без друго ша го фърлям"; възражда икономиката ("Как сте, булки! Познахте ли ме кат' съм с маска!?"); вика, че ген. Мутафчийски "тряя си изпере униформата", пък оня се усмихва загадъчно като една Мона Лиза; "прави планините да работят" при това - "без да си приписвам за чужд труд заслуги"; скинва се Баце от бачкане, а не'кви дебелаци, простаци, гащници и тъпи парчета с дебели шкембета спат до обед и после ми задават въпроси, нахалниците! ("Да ги е'аа у тулупите!", добавя off the record речникът с жаргоните.) 

На всичкото отгоре тулупите имат "ментори в Русия!", ако не знаете. И докато Баце самоотвержено джурка ваксината с кон на ледения полюс, не'кви - повтарям - дебелаци, простаци, гащници и тъпи парчета с дебели шкембета спат до обед и после ми задават въпроси, нахалниците! (Не ми се мисли какво говори Баце off the record!). Само дето не казва защо джурка ваксината с кон и на кой точно леден полюс джурка ваксината с кон, щото полюсите са два - Южен и Северен. И ако попитате Баце защо белите мечки не ядат пингвини, той не знае, щот' е зает да джурка ваксината с кон. Ако бялата мечка (хм!) срещне Баце, ша го апне на мига като едното нищо! Колко й е на една бяла мечка да апне едно нищо! 

Не се смейте! 

Я се огледайте! 

Кои са тези дебелаци, простаци, гащници и тъпи парчета с дебели шкембета?

Кой е тоя дебелак, простак, гащник и тъпо парче с дебело шкембе? 

Кой е тоя тулуп безподобен, дето вика "Обичай ме, ако не - ще те изям!"? Кой, бе?! 

Ами тоя, който 10 години джурка живота на 7 милиона българи!

А джуркам, читателю, означава "разбърквам, разбивам, размачквам, стривам на каша". Що никой не се смее?  

Сглобката катастрофира енергетиката, плащаме ние

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 93

Ще работим за мир, срещу войната и превъоръжаването

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 93

Време е за социална държава!

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 93

Еврото може да се отложи и след 2025 г.

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 93

Курортите на път да останат без персонал

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 93

Обмислят ББР да дава безлихвени кредити на чиновници

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 93

Президентът на Иран загина в катастрофа

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 93

20 на сто от учениците в Хърватия залагат

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 93

Мадрид отзова посланика си в Буенос Айрес

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 93

Накратко

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 93

Само обещания

автор:Деси Велева

visibility 175

/ брой: 93

Олимпийско лицемерие

автор:Нешка Робева

visibility 193

/ брой: 93

Коалиция на приятелството

автор:Лозан Такев

visibility 181

/ брой: 93

Всеки глас за малки леви партии е загубен

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 93

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ