25 Юни 2022събота07:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

Снимки Авторът

Акценти

Твърдина на духа български

/ брой: 168

автор:Йонко Бонов

visibility 155

Етрополският манастир "Света Троица", известен още като "Варовитец" (заради варовиковия камък, от който е изграден), се намира в гористото подножие на старопланинския Черни връх, на 2 км от с. Рибарица и на 5 км от Етрополе. Тук история и природна неподправеност са вплетени в неразривно единство, което кара човек да забрави всекидневните грижи и да отдаде душата си на отмора.

Масивната манастирска черква с извисяваща се камбанария в северозападния й край е разположена сред обширния зелен двор, оформен от вписаните във вид на пръстен двуетажни жилищни сгради, строени през 1833 г., с измерващи се един с друг дървени чардаци. В двора сега са монтирани съвременни детски съоръжения за игра.

Според предание, в една от варовитите пещери наоколо се е отделил от света самият преподобен отшелник Иван, закрилникът на България, преди да поеме към Рилската пустия. През 1858 г. е предприето обновяване на манастира. Игуменът му архимандрит Хрисант намира в развалините на старата черква плоча с надпис, указващ, че обителта е основана през 1158 г. Тази плоча е вградена в основите на сегашния храм, издигнат от възрожденския строител и архитект Иван Боянин, родом от Брацигово.

През Средновековието обителта е ярък светилник на просвета и художество. През XVI и XVII в. тя е най-големият книжовен център в северните български земи. Тук се обособява прочутата Етрополска калиграфско-художествена школа. По онова време в манастира творят множество преписвачи, съставители на църковни сборници, художници. Съхранени са имената на йеромонах Данаил, йеромонах Рафаил, граматик Бойчо, дякон Драгул, дякон Йоан, даскал Дойо и др. Сред написаните ръкописни книги, богато украсени с рисувани заглавия, наситени с орнаменти и винетки, са "Евангелие" от 1577 г., "Пролог за месеците" от 1602 г., няколко евангелия от XVII в. и др. За ръкописите, създадени в манастира, е характерен етрополският калиграфски полуустав, свързан с писмените паметници от Търновската книжовна школа. Този стил е подражание и стилизирано обновление на уставното писмо - най-старата форма на кирилицата.

В този манастир през 1870 г. Васил Левски основава Етрополския таен революционен комитет. Апостолът на свободата се отбива в манастира неведнъж, а скривалището му тук още се пази като светиня. 

През 1907 г. Петьо Ганин от Казанлък зографисва стенописите на църквата, строена през 1858 г. През 2007 г. е предприет ремонт и реставрация на целия манастир. 

Ако отворите дървената вратичка в източната част на оградата, ще поемете покрай каменното корито на тясна рекичка. Нейният извор е само на 300-400 м по-нагоре. Пътеката в гората е покрита със сложна плетка от коренища. Тя извежда до неголям, но затова пък необикновено живописен водопад - Варовитец. От светлите му струи и от овалните карстови пещери под тях се носи наоколо прохлада, която винаги привлича туристи. В непосредствена близост са каменните образувания Куклите и Червена стена.

Една обител на българския дух, скътана в живописните пазви на Балкана.

Закъсняхме

автор:Евгени Гаврилов

visibility 114

/ брой: 120

Талисманът, който не разбраха...

автор:Боян Бойчев

visibility 70

/ брой: 120

Един от многото от недалечното минало...

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 120

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ